Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

R.I.P. Bill Withers

R.I.P. Bill Withers Bill Withers tekstopisac i glazbenik iz čijeg su pera potekli hitovi poput „Lean On Me“, „Lovely Day“ i „Ain’t No Sunshine“ preminuo je u 81 godini života od srčanih komplikacija.

Preminuo je u vrijeme ove teške situacije i borbe s pandemijom u kojoj su mnogi kako bi se međusobno bodrili koristili upravo njegove stihove i pjevali „Lean On Me“ .

„Shrvani smo gubitkom voljenog supruga i oca. Bio je samotan čovjek, srca spremnog da poveže čitav svijet svojom poezijom i glazbom, iskreno se obraćao ljudima i međusobno ih povezivao,“ stoji u obiteljskoj objavi.

„Iako je privatno bio okrenut najbližima, obitelji i prijateljima, njegova će glazba zauvijek pripadati svijetu. Molimo se da u ovim teškim vremenima njegova glazba utješi i zabavi njegove fanove i njihove voljene.“

Witherove su pjesme za vrijeme njegove kratke glazbene karijere postale soundtrack za mnogobrojna događanja, vjenčanja i vrtne zabave. Pjesme imaju moćne melodije i savršen groov u koji se savršeno uklapa njegov vokal koji iskreno progovara o kompleksnim emocijama, jednostavno, bez vokalnih akrobacija.

Pjesma „Lean On Me“, himna prijateljstvu, izvođena je za vrijeme inauguracije i Barack Obame i Bill Clintona.

„Ain´t No Sunshine“ i „Lean on Me“ su uvrštene na listu „Rolling Ston’s 500 Greatest Songs of All Time“.„Ain’t No Sunshine“ je originalno objavljena kao B-strana njegova debi albuma „Harlem“, no radio DJ je okrenuo ploču i pjesma se popela na broj 3 na Billboardovoj ljestvici i tamo provela 16 tjedana u top 40.

Uslijedile su „Lean On Me“, „ Who Is He (and What Is He to You)“ i „Use Me“ na njegovom drugom albumu „Still Bill“.Kasnije je u suradnji sa Skipom Scarboroughom nastala pjesma „Lovely Day“u kojoj Whiters „drži“ riječ day gotovo19 sekundi, „Just The Two Of Us“ supotpisuju Ralph MacDonald, William Salter i Withers.Njegov „Live At Carnegie Hall“ iz 1973. godine dospio je među Rolling Stonovih 50 najboljih albuma svih vremena.

„Najteža stvar u pisanju pjesama je biti jednostavan i istovremeno dubok. Izgleda da je Bill razumio, intrizično i instinktivno, kako to učiniti.“ Izjavio je Sting u dokumentarcu o Withersu „Still Bill“ iz 2010.godine.

Withersov posljednji album „Watching You Watching Me“ objavljen j e 1985. godine.Iako je u svojim pjesmama najčešće progovarao o vezama, Bill je također pisao i pjesme socijalne tematike, poput „Better Off Dead“ koja govori o samoubojstvu alkoličara ili „I Can´t Write Left-Handed“ u kojoj pjeva o ranjenom vijetnamskom veteranu.

Withers je nagrađen Grammyijem kao kantautor za pjesmu „Ain´t No Sunshine“ (1971.) i „Just The Two Of Us“ (1981.). 1987. Godine Bill je dobio devetu Grammy nominaciju i treći Grammy kao kantautor za reizdanje pjesme „Lean On Me“ (Club Nouveau).Postao je član Rock and Roll Hall of Fame 2015. godine. Na proslavi je zahvalio svojoj ženi i R&B pionirima poput Ray Jacksona, Al Bella i Booker T. Jonesa na pomoći.

Njegova je glazba često obrađivana i semplirana od strane drugih glazbenika. Tako su je iskoristili BlackStreet u „No Diggity“, Will Smith je snimio svoju verziju „Just The Two Of Us“, Black Eyed Peas u „Bridging The Gap“ i „Twista’s Sunshine“.

Pjesma „Lean on Me“ bila je naslovna pjesma 1989 godine u filmu u kojem je glavnu ulogu tumačio Morgan Freeman.

Njegove su pjesme korištene u filmovima The Hangover, 28 Days, American Beauty, Jerry Maguire, Crooklyn, Flight, Beauty Shop, The Secret Life of Pets and Flight.
„Nisam virtuoz, ali uspjevao sam pisati pjesme s kojima se ljudi mogu identificirati. Mislim da sam dobro napravio za tipa iz Slab Forka, West Virginie,’ Withers je izjavio za Rolling Stone 2015.godine.

Objavljeno 04.04.2020.

Vremeplov

Svjestan sam da bi me opsesivnije bavljenje jazzom posve udaljilo od glazbe kojoj sam posvetio čitavu svoju karijeru. Strah me, također, da bi jazz u meni probudio neku vrstu srama prema većini onoga što sam minulih godina pjevao.
Oliver Dragojević