Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Rundek Cargo Trio - Topli muzički zagrljaj

Rundek Cargo Trio - Topli muzički zagrljajGdje god da gledate Darka Rundeka u Beogradu možete se osjećati kao da ga poznajete jako dugo. Bilo da je to u SKC-u ili na velikoj bini Centra Sava ne osjećate se kao dio publike nego kao dio jednog performansa u kojem znate svoju ulogu. Ali da se ne rezimira prošlost, “novi” Rundek u trio formaciji je ponudio koncerte u ustanovi Vuk za 400 posjetioca. Bez pompe, s upaljenim svjetlima na bini Darko nazdravlja pivom publici i tu show počinje.

Komunikacija se ostvaruje tokom čitavog koncerta kako dobacivanjem iz publike tako i pitanjima Darka s pozornice gdje publika zdušno preuzima ulogu malo drugačiju od uobičajenih nastupa drugih izvođača. Tako je ranije bilo i u spomenutim prostorima.

Koncert iz dva dijela ponudio je publici čitav novi album “Plavi Avion”. Zanimljiv je hrabar potez da se odsvira potpuno nov materijal. Međutim, kvaliteta pjesama i Darkovog umijeća interpretacije istih iznjedrila je još na koncertu potencijalne “singlove”: “Para ljude vara”, “Plavi Avion”, “Indijanska”.

Dušan Vranić-Duco je predstavio sebe kao multi imnstrumentalistu svirajući harmoniku, klavijature, perkusije. Darko je pored akustičnih svirao i električnu gitaru dok je Isabel definitivno “pokupila” ovacije publike tj. svojim šarmom i virtuoznošću nekako je dominirala u pjesmama pored Darkovog vokala.

Prvi dio koncerta je završen poslije nekih 90-ak minuta uz boje s osvjetljenja koje su nekako podsjećale na Fillmore Bill Grahama u vrijeme flower power pokreta.

Drugi dio koncerta je donio best of izdanje. “Ena” je otvorila drugi set, “Uzalud pitas”, “Karmela”, “Ruke” (orilo se zajedno s publikom “Pusti da ti sviram”,…), “Apokalipso” je kulminirao zajedničkim plesom tj. nije bilo posjetioca koji je sjedio.

Na bisu se Darko podsjetio na neke djelove Beograda, neke njemu drage osobe, slijedila je obrada pjesme “Kao da je bilo nekad” grupe EKV… Koncert je završen numerom “Bi mogo da mogu” poslije oko 150 minuta muzike.

Duboki naklon, zvižduci i povici da se sve to otkotrlja u duboku noć (iako je već ponoć kucala kada se sve završilo) nisu dozvolili Darku i triu da siđu s bine. Jedno je ostalo, Darko je ponovo dokazao da se ”starost” može isplatiti a ne naplatiti (kako to neki njegovi suvremenici doživljavaju muzički posao).

Korak naprijed kao trio donio je formu koju ako opisujete kao artmusic nećete mnogo reći. Ako kažete da je to Rundekcargo muzika blizu ste definiciji umjetnosti. Ako i niste odgledali koncert tu je novi cd “Plavi Avion” da doživite tonove o kojima ovaj tekst govori.

Hvala agenciji “Long Play” za “topli” muzički zagrljaj u minus hladnom Beogradu. Ali prije svega hvala i Rundek Cargo triu.

Ivica Stanković

Objavljeno 03.01.2011.

Vremeplov

Amerikanci su ludi. Fascinirani su bacanjem svojih cipela na stage. Bio sam na mnogo koncerata u svom životu, neki su bili dobri, neki loši. Ali nikada me ništa nije potaklo da skinem cipelu i bacim je na pjevača.
Noel Galagher (Oasis)