Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Sauna Open Air 2009 @ Finska

Sauna Open Air 2009 @ FinskaVaš omiljeni magazin donosi vam još jednu ekskluzivnu reportažu. Ovoga puta potegli smo čak do Finske na ’’Sauna Open Air 2009.’’. S problematikom Polarnih dana/noći, metala, reda, začuđujuće pristojnosti posjetitelja te inih drugih stvari pozabavio se Robert Kurelić koji vam donosi ovu vrlo zanimljivu festivalsku priču.

Tampere – Prvog vikenda lipnja (5.-7.) održan je u drugom po veličini gradu u Finskoj najveći heavy metal festival sjeverne Europe, ’’Sauna Open Air 2009.’’. Ova trodnevna manifestacija okupila je čitav niz poznatih nordijskih bendova kao što su Apocalyptica, Hammerfall, Stratovarius i Nightwish, ali i američkih gostiju poput Kamelot, Duff McKagan’s Loaded i legendarnog Mötley Crüe.

Nešto više od dvadeset tisuća poklonika žestokog zvuka imali su priliku poslušati 32 benda od petka do nedjelje. Unatoč visokom standardu nordijskih zemalja i relativno visokim cijenama, ponajprije usluga (smještaja, hrane i pića) ulaznice za koncerte i festivale prodaju se inače po vrlo prihvatljivim cijenama. Tako je trodnevna ulaznica koštala 95 eura, a jednodnevne su varirale od 43 i 45 za petak i nedjelju, do 56 eura za subotu, što je u rangu sa cijenama na koje smo navikli i u Hrvatskoj. Osobno sam bio samo na posljednjem danu festivala, pa ću malo detaljnije o dojmovima.

Prvo na što se čovjek mora naviknuti ljeti u Finskoj je dužina dana. Kada na webu stoji da je festival otvoren od 14 do 22 sata to znači da će i početak i kraj biti pod sunčevim svjetlom budući da u lipnju zalazak sunca pada u 23 sata, a i tada je više riječ o sumraku nego o pravom mraku. Da ne završimo kao Pacino u ’’Nesanici’’ pobrinuli su se iskusni Finci tako što su svaki prozor opremili teškim i debelim zavjesama. Drugo što se prosječnom ’’Mediterancu’’ može učiniti stranim je nevjerojatna, gotovo vanzemaljska discipliniranost sjevernjaka. Od reda za ulaz u festival do samih gomila pred stageom nema naguravanja, pretjecanja ili ružnih pogleda. Osim prvih tri četiri reda koje okupiraju najveći fanovi i stvore neprobojni živi zid, već pet metara od stagea vlada pristojnost kakvu kod nas ne bi očekivali ni u kazalištu.

To ne znači da nordijci ne uživaju u koncertu i ne ’’headbangaju’’, ali njihov način se, u najmanju ruku, drastično razlikuje od našeg. Dovoljno je reći da je moguće usred koncerta otići na WC (kojih je ovdje bilo toliko da se nije trebalo čekati duže od par minuta) i vratiti se na isto mjesto u prednjim redovima, što je na većini festivala kontinentalne Europe nemoguća misija, bez poprilično ’’laktarenja’’ i ružnih pogleda.

I konačno, dok je u Imoli na ’’Heiniken Jamming Festivalu’’ nakon završetka bila potrebna ralica da počisti hrpe plastičnih čaša i boca s poda, Finci su šankove ogradili i postavili vreće za smeće tako da je i nakon hektolitara ispijene pive pod ostao čist kao suza. Pridodajmo tome brojno, ali nenametljivo i neupadljivo osiguranje i liječničko osoblje, te festivalu možemo s tehničke i organizacijske strane dati čistu peticu. A kako je bilo sa sadržajne?

Uz samu svirku organizatori su predvidjeli i Meet ’N’ Greet bendova sa fanovima, tako da je u 14:15 već stotinu metara duga kolona čekala na autograme Kamelota nakon čega je na glavnom stageu nastupio Kotiteollissus (finski ’’Teška industrija’’), jedan od najpopularnijih heavy metal bendova u Finskoj koji je, budući da pjevaju na domaćem jeziku, uglavnom nepoznat stranoj publici, no jako dobro zvuče uživo i znaju zapaliti publiku.

Bendovi na glavnom stageu nastupali su po sat vremena, a u pauzama su na malom stagu svirali Omnium Gatherum, Bullet i Thor. Nakon još jednog Meet ’N’ Greta, ovaj put sa svjetski poznatim Stratovariusom, došao je red na Kamelot, američki power metal bend sa norveškim pjevačem. Roy Khan koji se u mladosti školovao za opernog pjevača i ovaj put je zadivio svojim vokalnim umijećem, a nije zakazao ni u već tradicionalno živoj i snažnoj komunikaciji s publikom. Uz obilje pirotehnike izveli su svoje najveće hitove u ovoj posljednjoj turneji albuma ’’Ghost Opera’’ prije povlačenja u studio, uz nezaobilazni bis ’’March of Mephisto’’, njihovu trenutno najpopularniju live pjesmu.

Sljedeći je nastupio Stratovarius, vjerojatno najpoznatiji finski power metal band u svijetu i izveo svoje najveće hitove kao što su ’’Hunting High and Low’’, ’’Eagleheart’’, ’’Forever’’ i ’’Black Diamond’’. Poput Kamelota, i Stratovarius je karakterističan po visokim oktavama pjevača Time Kotipelta, a i po reakcijama publike čini se da su njihovi fanovi bili u većini na festivalu.

Posljednji po rasporedu i sa pola sata dužim repertoarom od ostalih bili su još jedni finski izdanci, Nightwish, koji su nedavno gostovali i u Hrvatskoj. Od burnog rastanka s pjevačicom Tarjom Turunen 2005. Godine i angažmana Šveđanke Anette Olzon ovaj se predvodnik symphonic metala pokušava vratiti na vrh metal scene, ali im to još uvijek nije pošlo za rukom unatoč činjenici da im je posljednji album, ’’Dark Passion Play’’, najprodavaniji u povijesti grupe. Anette se teško može mjeriti sa Tarjinom popularnošću i vokalnim vještinama, ali i sam scenski nastup Šveđanke više nalikuje popu nego tamnom gothic imidžu koji je njegovala njena prethodnica.

Unatoč svemu Nightwish je i dalje u stanju pružiti prvorazredni spektakl , a po količini priređene pirotehnike zasjenili su i mnoge poznatije bendove. Basist i pjevač Marco Hietala izazvao je valove urnebesnog smijeha kada je prilikom izvođenja pjesme ’’Islander’’ zaboravio tekst, no pobrao je simpatije publike koji mu nisu zamjerili zaboravnost što se ne bi moglo reći i za zlonamjernike na internetu koji su se usredotočili na njegov navodni problem s alkoholizmom. Uz većinu hitova sa novog albuma koji su pisani za Anette, na starim se pjesmama poput ’’I Wish I Had an Angel’’ osjeća promjena pjevača, no ako nastave u svom stilu, nema sumnje da će Nightwish ponovno doseći staru slavu.

U konačnici, ’’Sauna Open Air’’, barem po dojmovima s posljednjeg dana, predstavlja prvorazredni metal doživljaj za svakog fana žešćeg zvuka, a ujedno i dobru priliku za upoznavanje sa nordijskim podnebljem. Zalazak sunca u 23 sata, nezemaljska organiziranost i urednost društva, kultura ispijanja pive umjesto jutarnje kave, ali i metal kao mainstream; sve su to dobri razlozi barem za karkotrajni posjet, ako ne i poduži ostanak na (ne)dalekom sjeveru.

Video isječci s koncerta:

Robert Kurelić

Objavljeno 24.06.2009.

Vremeplov

Nema grešaka ustvari... pogrešno je ne učiti iz njih.
Robert Fripp