Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Simple Minds u beogradskoj Areni

Simple Minds u beogradskoj AreniŠkotska grupa Simple Minds nastupiti će u Beogradskoj areni 11. studenog 2009. godine. Nastali iz post-pank art-rok benda pod utjecajem Roxy Music izrasli su u veliku grupu moćnog zvuka koja je stala rame uz rame sa U2.

U Americi su najpoznatiji po svom hitu ”Don’t you forget about me” iz filma The Breakfast Club.

Bend je nastao u Glazgovu iz pank grupe Johnny and the Self-Abusers, u kojoj su bili gitarista Charlie Burchill i pjevač Jim Kerr. U početnoj postavi iz 1978. ritam sekciju sačinjavali su Tony Donald na basu i Brian McGee na bubnjevima, a klavijature je svirao Mick McNeil.

Donalda je ubrzo zamenio Derek Forbes. Na ranim albumima smjenjivali su se stilovi, pa na ”Life in a Day” prevladavaju komplicirane pjesme art-popa; albumi ”Reel to Real Cacophony” i ”Euro-disco of Empires and Dance” donose eksperimentalni art-rok i pozitivne kritike.

Grupa je napravila prijelaz ka pristupačnijem pop stilu albumima ”Sons and Fascination” i ”Sister Feelings Call”, koji su prvobitno bili objavljeni zajedno, a zatim odvojeno. Album ”New Gold Dream” bio je njihov prvi album koji je dospio na top liste u Americi. Nakon ”Sparkle in the Rain”, koji je producirao Steve Lillywhite, Jim Kerr se oženio pjevačicom Pretendersa Chrissie Hynde. Ove dvije grupe imale su i zajedničku turneju.

Nakon što je Bryan Ferry odbio pjevati ”Don’t You (Forget About Me)” Simple Minds su zamalo uradili isto. Jim Kerr nije bio zadovoljan tekstom pjesme i smatrao ga je priličnim klišeom. Ipak, predomislio se i pjesma je u Americi zasjela na vrh top liste, a kasnije postala i internacionalni hit.
Međutim, Kerrova osjećaji u vezi nje su ostali ambivalentni i pjesma se nije našla na albumu ”Once Upon A Time” koji je uslijedio.

Ovaj album je dostigao zlatni tiraž i probio se u prvih deset u Americi, uprkos kritikama koje su se odnosile na bombastičan i prenaglašen stil. Međutim, živi album i beskompromisni politički album ”Street Fighting Years” donjeli su financijski neuspjeh.

Kada se 1991. grupa vratila osobnim i konkretnim temama na albumu ”Real Life” privatne promjene već su dovele u pitanje budućnost benda. Ipak, nisu sasvim odustali. Kerr i Burchill su izdali ”Good News From the Next World” 1995. godine, a singl ”She’s a River” prilično je izvođen na radio postajama.

Uslijedila je kraća turneja po Americi, ali to je bilo sve. Bila im je potrebna pauza kako bi preispitali svoj osobni stav u glazbi. Derek Forbs se vratio 1998. godine i svirao na albumu ”Neapolis”, ali ni to nije bilo dovoljno da održi novo-otkrivenu kreativnost benda.

Početkom 2001. Jim Kerr i Charlie Burchill potpisali su ugovor za Eagle Records i napravili svoj prvi album obrada, odajući počast Patti Smith, Neil Youngu, David Bowieu i drugima. Godine 2002. Kerr i Burchill izdali su ”Cry”, prvi materijal Simple Minds od albuma ”Good News from the Next World” iz 1995.

”Our Secrets Are the Same”, koji je trebao izači 2000. godine službeno je objavljen 2003. Ove godine objavili su svoj najnoviji album ”Graffiti Soul”.


Diskografija:

* Life in a Day (1979)
* Real to Real Cacophony (1979)
* Empires and Dance (1980)
* Sons and Fascination / Sister Feelings Call (1981)
* New Gold Dream (81/82/83/84) (1982)
* Sparkle in the Rain (1984)
* The Breakfast Club (Original Motion Picture Soundtrack) (1985)
* Once Upon A Time (1985)
* Live in the City of Light (1987) [(2-LP/2-CD) live album]
* Street Fighting Years (1989)
* Real Life (1991)
* Good News from the Next World (1995)
* Neapolis (1998)
* Neon Lights (2001)
* Cry (2002)
* Black & White 050505 (2005)
* Graffiti Soul (2009]

Objavljeno 05.10.2009.

Vremeplov

Velika stvar u rock’n’rollu je da netko kao ja može biti zvijezda.
Elton John