Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Stiže biografija Iana Curtisa

Stiže biografija Iana CurtisaIz pera Deborah Curtis, udovice Iana Curtisa, u izdanju Profila na hrvatskom jeziku izlazi biografija Iana Curtisa i njegovog benda Joy Division nazvana ”Dodir iz daljine”.

’’Dodir iz daljine” opisuje Ianov život od djetinjstva pa sve do trenutka njegove prerane i tragične smrti, pokušavajući pritom odgovoriti na pitanja zašto je Ian Curtis bio toliko fasciniran smrću i jesu li njegovi mračni, turobni stihovi bili svojevrstan umjetnički egzorcizam.

U knjizi se po prvi put u originalu objavljuju tekstovi svih njegovih pjesama, uključujući i ekskluzivno one nikad objavljene, završene i izvedene, te popis svih nastupa.

Joy Division je utemeljen početkom 1977. godine, a nedugo nakon Sex Pistolsa iste godine i prvi puta su se pojavili pred publikom u Manchesteru. Gitarist Bernard Albrecht (rođen kao Bernard Dicken, 4. siječnja 1956.) i basist Peter Hook (rođen 13. veljače 1956.) su prvobitno bili utemeljili band Stiff Kittens, a nakon toga su u band uključili i vokala Iana Curtisa (rođenog 15. srpnja 1956.) i bubnjara Stevea Brotherdalea koji je sam sebe nazivao Warsaw po pjesmi Davida Bowiea. U svibnju 1977. uslijedio je prvi nastup i to u Manchester’s Electric Circusu. Nakon što su snimili nekoliko demo snimaka band je u kolovozu 1977. napustio bubnjar Steve Brotherdale, a njegov nasljednik je bio Stephen Morris (rođen 28. listopada 1957.)

Band je krajem 1977. promijenio ime u Joy Division koje je bilo inspirirano novelom poljskog Židova Yehiela De-Nura koji je pisao pod pseudonimom Ka-tzetnik 135633, sa temom Drugog svjetskog rata pod nazivom ”Kuća lutaka” u kojoj je naziv Joy Division (Vesela divizija) bio korišten u slengu za grupu žena koje su u koncentracijskom logoru u nacističkoj Njemačkoj bile prisiljavane da se prostituiraju sa nacistima.

Joy Division nisu imali nijednog hita dok je Curtis bio živ, tek je kasnije sve eskaliralo. Pjesma ”Love Will Tear Us Apart” počela se jako slušati nakon njegove smrti. Zato su od njega sačuvane samo crno-bijele fotografije. U Engleskoj dospiješ u kolor magazine tek kad postaneš zvijezda. Curtisu to za života nije uspjelo. Ukratko, Divisioni su bili jednostavni, iskreni i u ono vrijeme moderni. Kada slušate današnje grupe kao što su Interpol ili Arctic Monkeys, zamjećujete koliko su Joy Division na njih utjecali.

Nije na odmet spomenuti da je po ovoj je knjizi snimljen film ”Control” Antona Corbijna.

Objavljeno 26.01.2009.

Vremeplov

Svo to školovanje nikada te ne pripremi za stvarni život.
Juliette Lewis