Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Summertime Festival @ Beograd

Summertime Festival @ BeogradPrvi Summertime festival održan je 1991. godine i od tada se festival redovno održavao, s izuzetkom na 2-3 godine kada političke okolnosti to nisu dozvoljavale.

I ove godine Sava centar je nastavio tradiciju dobre muzike i ekskluzivnih događaja organizacijom Summertime festivala koji je postao svojevrstan brend na polju kulturnih dešavanja i kao takav se profilirao u red značajnijih muzičkih zbivanja u Beogradu i u regiji.

Tijekom posljednjih 19 godina Summertime festivala, predstavljena su neka od najuglednijih i najznačajnijih imena svjetske jazz, rock, blues i world music scene, pri čemu se potvrđuje vrijednost ovog kulturnog događaja.

03.07.2010. dvostruka dobitnica Grammyja Dee Dee Bridgewater otvorila je ovogodišnji Summertime festival. U 115 minuta nastupa promovirala je svoj novi album “Eleanora Fagan to Billie with Love From Dee Dee”.

Iako se očekivalo da će nastup biti posveta Billie Holiday, podtaknuta aplauzima i ovacijama publike Dee Dee je odala poštovanje James Brownu, upuštala se u vokalnu improvizaciju koju je bend sastavljen od basiste, bubnjara, klavirista i čovjeka koji je bio zadužen za klarinet, flautu i tenor saksofon svijesno i profesionalno podržavao dokazavši zašto su dostojni pratiti Dee Dee.

Živahna Dee Dee je demonstrirala kako je to koračati u cipelama s visokom štiklom, poigravala se kontrabasom svog kolege, poklanjala kratke priče o pjesmama koje izvodi. Ovacije, gromki aplauzi, povici iz publike su mala zahvalnost za večer koju će mnogi pamtiti kao svjedoci ovog muzičkog hapeninga.

04.07.2010. nastupila je mlada Lena Kovačevic koja se sa samo jednim albuma uspjela naći u programu velikana na Summertime festivalu. Priredivši koncert na bini Centra Sava za određeni broj posletilaca (560 karata) ostvarila je dobru komunikaciju s publikom potvrdivši svojim vokalom i pjesmama da je opravdano zašto je ponuđeno mjesto jednoj tako mladoj umjetnici.

Tijekom koncerta stjecao se dojam da je publika bila sastavljena od prijatelja. Ipak ova mlada jazz dama svojim pjesmama pokazuje znanje stečeno na Muzičkom Konzervatoriju u Amsterdamu. Vrijeme je pred njom da dokaže da ovo nije bila slučajnost.
05.07.2010. iako nije bilo ranije najavljeno, ponedeljak je ustupljen funky zvuku. Bez neke pretjerane reklame unaprijed, parter Centra Sava je bio pun kako bi pozdravio prvo Fred Wesleyja.

Veteran Count Basie Orchestra je u sat vremena podigao atmosferu tako da je osiguranje Sava centra imalo pune ruke posla kako bi smirilo strasti koje su pojedinci osjetili u sebi i to demostrirali plesanjem ispred bine.

Vremešni Fred je sa svojom ekipom također davao podstrek s bine, kako tonovima tako i pozitivnom energijom. Iako nisu dozvoljavali da posjetioci napuste svoja mjesta, nakon sat vremena nastupa i 15ak minuta pauze pala je barijera kada su na binu izašli Tower Of Power.

Lider benda Emilio Castillo je pozvao publiku i dio ispred bine je postao dancig sala. Tower Of Power su svojim jedinstvenim muzičkim izrazom koji traje preko 40 godina predstavili sebe kao grupa koja s pravom nosi nagradu za životno djelo koje im je dodjelila The California Music Association. Međutim, ono što su mnogi priželjkivali bili su The Temptations.

Najavljeni od strane prethodnih kolega sa svirkom su poćeli oko ponoći što je doprinjelo da su mnogi otišli ranije zbog problema s noćnim prijevozom. Interesantno je da su The Temtations otvorili prvi Summertime Festival. Damon Harris kao najmlađi pjevač Temptationsa (koji je zamijenio Eddie Kendricka) uspiješno nastavlja tradiciju zvuka ovog velikog benda što je potvrdio i nastupom u Beogradu.

07.07.2010. Ono što se priželjkivalo nakon koncerata Elton Johna, Clapton-Winwooda jeste nastup Jeff Becka. U okviru svjetske turneje koja je i promocija studijskog albuma “Emotion & Commotion” Beck je prodrmao Centar Sava svojim zvukom gitare.

Zvuk jeste bio malo snažniji, malo glasniji, ali vrijedilo je. Bez spektakularnog izlaska (kakav dolikuje zvijezdama koje misle da su zvijezde) Beck je s bendom izašao, mahnuo… i počela je povijest. Veoma utjecajan gitarist je mnoge najave u štampi (mag, čarobnjak i sl.) opovrgnuo.

Čovek je od krvi i mesa koji je osmijehom ispratio grešku svog bubnjara Michael Waldena u jednom trenutku. Dok je uzavrela krv u prisutnima šinila pa se aplaudiralo i dovikivalo i tijekom pjesama Jeff je prateći sve to upozoravao fanove da stišaju strasti nudeči još spektakularnije muzičke izraze koje on sam kreira.

Atraktivna Rhonda Smith je demostrirala u solo dionicama na basu da je dugogodišnja suradnja sa Princom ostavila traga. Vokalno je dominirala u dvije kompozicije “Rollin & Thumblin’” i “I Wanna Take You Higher” obradi Sly & The Family Stone. Multi instrumentalist Jason Rebello je pored klavijatura svirao i gitaru (u pjesmi “How High”)…
Materijal je uglavnom koncipiran na muzici iz 90-ih koju Jeff iznjedrio na svojim albumima u radu s Jenifer Batten ali našlo se tu prostora i za prisjećanje na album “Wired” (“Led Boots”) ili na MTV 80-e “People Get Ready” do obrade kompozicije “Stratus” Billy Cobhama. Oko 100 minuta muzike i jednog bisa publika je imala ponuđeno dostojanstvo - dobili su koncert jednog od najutjecajnijih gitarista svih vremena. Ljubazni Jeff se zahvalio na toploj i srdačnoj podršci tokom čitavog koncerta i na spektakularan način zatvorio Summertime festival 2010.

Rezime: Iako nije bio prepun Sava Centar (možda je tome uzrok nogomet ili sve veća nezaposlenost u zemlji ili neimanje vremena za kulturu) ni u jednom trenutku na bilo kojem od koncerata nisu nedostajale emocije. Nisu se štedjeli dlanovi. Niste mogli čuti da nekome zvoni mobilni telefon. Popis izvođača nije bio prepunjen. Malo ali slatko zadovoljstvo koje je ponuđeno kulturnim kolačom zadovoljilo je apetite mnogih željnih svijeta, muzike, kulture. Sve pohvale idu organizaciji i konceptu programa. Do sljedeće godine imati će se što pamtiti i prepričavati.


Ivica Stanković

Objavljeno 10.07.2010.

Vremeplov

Kad kažem ”Ri-rock”, ne mislim samo na glazbeni izričaj riječke scene osamdesetih (Termiti, Paraf, Let 2-3, Laufer, Grad, Grč, Fit... ), nego i na sve ono što je tomu prethodilo, išlo uz to i slijedilo. Mislim na hrpu jednokratnih bandova koji su vježbali u garažama i šupama od Kraljevice do Mošćenićke Drage i opijali se jeftinim vinom na nekom od lokalnih ”jogova”, mislim također na večernja okupljanja na Kontu i život oko Palacha. Mislim na iskrene i naivne mladenačke snove o demo-snimkama, albumima, samostalnim koncertima, svjetskim turnejama.
Bekim Sejranović, književnik