Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Tinariwen - Beskrajne pustinje Sahare

Tinariwen - Beskrajne pustinje SahareSastav Tinariwen oformio se 1982. godine u Gadafijevom izbjegličkom kampu za tuareške pobunjenike. Naziv Tinariwen na jeziku Touarega Tamashek znači ”prazni prostori”, a opisuje njihov dom - beskrajne pustinje Sahare. Mirovnim sporazumom u Maliju 1990. godine, bivši tuareški borci za slobodu svoje oružje zamijenili su električnim gitarama i počeli svirati ono što nazivaju Desert Blues, melodije Touarega pomiješane sa različitim utjecajima, od rocka do Bob Marleya.

Njihovom glazbom oduševljeni su mnogi poznati glazbenici poput Robert Planta, Thom Yorka ili Carlosa Santane sa kojim su zajednički nastupili na Montreux Jazz Festivalu 2006 i koji je tom prilikom za Tinariwen izjavio; ”...kada ih slušam, čujem glazbu Mississippija, Muddy Watersa, Jeff Becka, BB Kinga... odavdje sve dolazi, oni su začetnici.”

Do sada su snimili više albuma, ali zapadni svijet ih je primijetio u siječnju 2001. kada su nastupili na Le Festival au Désert (festivalu pustinje) u mjestu Tin-Essako, u Maliju, jednoj od regija Saharske pustinje. Njihovi albumi ”Amassakoul”, koji je prodan u 80 000 primjeraka, i ”The Radio Tisdas Sessions” do sada su privukli ne samo World Music fanove nego i rock publiku diljem svijeta, a turneje su im rasprodane diljem Europe, SAD-a i Japana.

Nakon albuma ”Amassakoul” (”Putnik”) krenuli su na promotivnu turneju po Europi (gdje su bili jedna od najatraktivnijih sastava na Womad Readingu 2004) i SAD-u. U 2005. godini svirali su na Roskilde festivalu u Danskoj, na Finger Lakes Grassroots Festival of Music and Dance u Trumansburgu, na New York and Cambridge Folk Festival u Engleskoj, a u 2006. godini svirali su na Festival International in Lafayette u Louisiani.

Na novom albumu ”Aman iman” (što na Tamasheku znači ”voda je život”) snimljen u veljači 2006, Tinariwen se oslanjaju kao i uvijek na svoje korijene, ali istovremeno otvaraju nove horizonte, njihova glazba je jednostavna i direktna i ostaje vjerna svojim pustinjskim korijenima.

Anton Cvijić / N/A

Objavljeno 05.03.2007.

Vremeplov

Ako je glazba hrana ljubavi, svirajte.
Shakespeare