Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Treći dio Josipine antologije - suradnje

Treći dio Josipine antologije - suradnjeTreći dio antologije ”Posve slobodna (suradnje i etno)” donosi bezvremenske pjesme Josipe Lisac. Na albumu su se po prvi put na jednom mjestu našle neke od najboljih Josipinih suradnji s vrhunskim muzičarima, te njene zapanjujuće izvedbe tradicionalnih pjesama.

Album ”Posve slobodna (suradnje i etno)” sadrži dva CD-a na kojem su sve pjesme kronološki poredane. Na prvom CD-u nalazi se ukupno 15 najpoznatijih suradnji, dueta koji su postali klasici, pjesama u kojima ova umjetnica suvereno vlada žanrom koji nije primarno njen, a u nekima se pojavljuje kao gošća.

CD sa suradnjama započinje Bajaginim velikim hitom iz 1986. godine ”Ja mislim 300 na sat” u kojem uhu ne može promaknuti njen vokal, nakon čega slijedi veliki hit s Dinom Dvornikom ”Rušila sam mostove od sna”, a među diskografske dragulje svakako spadaju sjajan duet ”Kao mir” s grupom Boa, ”Posve slobodna” nastala u suradnji s Elvisom Stanićem, ”Na, na, na, na” sa Cubismom, kao i novije, Porinom nagrađena pjesma ”Ljubav” s Quasarrom, ”Tebi putujem” s Chui bendom, te odlična live izvedba ”Vino noći” s Nenom Belanom.

Izdvojene kao bonus tracks su francuska verzija pjesme ”Posve slobodna”, ”La passion c’est trop court terme” te ”Zavjet”, nastala u suradnji s Antom Perkovićem, muzičkim kritičarem koji je 2013. godine napisao jedan od predgovora ovom izdanju.

Drugi CD počinje, zanimljivom i mlađim generacijama možda manje poznatom, izvedbom tradicionalne pjesme ”Omer beže“ koju je Josipa maestralno otpjevala još 1974. godine. Na ovom CDu nalazi se još nekoliko studijskih izvođenja ”Oj sončece”, live izvedba pjesme ”Dalmatino, povišću pritrujena” s Tedijem Spalatom, ”Đelem, đelem” sa Šabanom Bajramovićem i Cubismom, a po prvi put su objavljene ”Vuprem oči” i ”Dremle mi se, dremle” koje je Josipa izvela u predstavi ”Pijana noć 1918.” u postavi teatra Ulysses.

Funk, rock, klasika, pop, klapska ili božićna pjesma, etno, fado ili rap - to je sve muzika u
kojoj se Josipa savršeno snalazi, a album ”Posve slobodna (suradnje i etno)” će to još jednom potvrditi.

Uvijek posebna, u muzici, u odjevanju, ova izuzetna umjetnica uvijek je pomicala granice, a već godinama na koncertima njeguje uspomenu na voljenog Karla Metikoša, njenog životnog suputnika i kompozitora, za kojeg će reći da ju je baš on takvu stvorio. Njen glas, njena interpretacija, pjesme oduševljavaju staru, ali i pronalaze novu publiku.

Objavljeno 12.12.2017.

Vremeplov

Stvarno je mnogo pojava u glazbi i u prošlosti i danas kojima se divimo.
Nenad Borgudan (Detour)