Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Vrijeme je za Porin!

Vrijeme je za Porin!Diskografska nagrada Porin, najprestižnije priznanje za glazbenički rad u zemlji, ove će godine biti dodijeljena 19. put. Prijave glazbenih izdanja objavljenih od 1. prosinca 2010. do 30. studenog 2011. zaključene su 6. siječnja. Ured Porina pri Institutu hrvatske glazbe proteklih je dana evidentirao sve prijave: nakladnici su za Porin 2012. predložili 334 diskografska izdanja, čak 38 više nego prošle godine!

S brojem prijavljenih izdanja povećao se i broj prijava za nominacije: ove ih je godine 1571, čak 211 više nego 2011. godine. I broj nakladnika je veći: ove godine natječe ih se 34 dok ih je prošle godine bilo 31. U tijeku je detaljna obrada svih ispravnih prijava: u 7 radnih skupina sudjeluje oko 40 stručnjaka iz svih glazbenih područja.

Direktor Diskografske nagrade Porin Siniša Bizović o Porinu 2012. kaže: ’Izvrsno je što je usprkos globalnoj i lokalnoj krizi u svakom smislu domaća glazba doživjela skok u kvantiteti. To bi trebalo donijeti i pomake u kvaliteti. Već i grubi pogled na neobrađenu listu prijedloga za nominacije otkriva da je za nama odlična glazbena godina i da će u nekim kategorijama biti jako ’gusto’. Za nama je, i količinom i kvalitetom glazbe, plodna godina odnosno dobra berba na koju će Porin s pravom staviti uskličnik.’

I ove će godine oko prijedloga za nominacije odlučiti više od 1150 Porinovih glasača – profesionalnih glazbenika, skladatelja, glazbenih urednika i producenata, aranžera i ton-majstora, muzikologa, dizajnera, režisera, organizatora koncerata i festivala, programskih urednika u klubovima ali i mnogih radijskih, TV i web djelatnika, glazbenih novinara i kritičara.

O dobitnicima Porina odlučuju ljudi koje su na popis glasača predložile glazbene udruge ili koji su se nametnuli svojim radom i kvalitetom. Popis će i za ovu godinu biti aktualiziran kako bi što bolje predstavljao našu glazbenu realnost i raznolikost glazbene i medijske scene.

’U sustav glasovanja i izvedbu Porina proteklih smo nekoliko godina uveli značajne novosti i poboljšanja. Kvalitetniji sustav glasovanja motivira veći broj glasača i tako omogućuje ’pravedniju’ raspodjelu nagrada. Vjerujemo da je, bar dijelom, i to razlog zbog kojeg se ove godine još veći broj nakladnika odlučio ispitati snagu svojih izdanja na Porinu. To je priznanje i obveza da u aktualnom ciklusu Porina budemo još bolji’, kaže izvršni direktor Porina, Darko Bakić.

Stara insajderska izreka da je ’Porin dobar onoliko koliko je dobra prethodna glazbena godina’ trebala bi značiti da će 19. Porin biti odličan! Tu su i od kritike i publike sjajno primljeni albumi npr. TBF-a, Gorana Bareta i Majki, Hladnog piva, Overflowa, Vatre, Massima, Nine Badrić, Vanne, Borisa Novkovića, Crvene jabuke i drugih jakih imena. Uz ’prvu ligu’ lakših nota: Jelenu Rozgu, Dražena Zečića, Danijelu ili klapu Cambi odlično je vidjeti i sjajnu ponudu nastupnih ili drugih albuma mlađih izvođača kao što su Luka Belani, Radio Luksemburg, Dječaci, Kanđžija, Ti Ritu Piri Pip, Ivan Vragolovich, Zoran Mišić, Lotus i mnogi drugi.

Osjetno je povećan broj prijava u kategorijama jazza i bluesa, filmske glazbe, instrumentalne glazbe i kategoriji kompilacijskih albuma. Uz zanimljive suradnje senzacionalnih globalnih novih zvijezda 2Cellos - Šulića i Hausera međusobno - ali i s Urbanom i Oliverom – tijekom ožujka Porinovi glasači imat će zbilja težak zadatak nominiranja 3 najbolja u svakoj kategoriji. Za koga su se odlučili, doznat ćemo 21. ožujka u Cinestar Areni IMAX – na svečanoj objavi nominacija.

Sve o Porinu 2012. pratite na www.porin.info

Objavljeno 05.02.2012.

Vremeplov

Uzmimo punk muziku. Sa glazbenog aspekta lako je reći da je to ... mm... sranje. Ali, to je također sociološki fenomen po svojim sociološkim implikacijama. Mladi ljudi, kao ljudska bića, odgovaraju okolini koja je manje više neprijateljska ili puna nasilja.

John Mclaughlin