Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

World Contemporary Composers - Space

World Contemporary Composers - SpaceHrvatsku glazbenu scenu obogatio je jedinstveni CD pod nazivom ”Space” sa 16 skladbi suvremenih svjetskih skladatelja. Osim hrvatskih skladatelja - Daria Cebića, Roberta Mihovilića i Matka Brekala, na CD-u se nalaze i skladbe eminentnih svjetskih skladatelja - Briana T. Fielda, Marca Reghezze, Franza Zebingera i Gerharda Präsenta.

Riječ je o albumu koji je nastao u suradnji mladih hrvatskih skladatelja s brojnim inozemnim, ali i hrvatskim solistima i ansamblima. Brian T. Field, Marco Reghezza, Franz Zebinger, Matko Brekalo, Robert Mihovilić, Gerhard Präsent i Dario Cebić autori su skladbi na izdanju koje je zasigurno jedno od najznačajnijih u domeni suvremene glazbe u posljednjih 20-ak godina. Vrijedi istaknuti skladbu prof. dr. Daria Cebića - ”12. simfonija/Space”. Za navedenu skladbu profesor Cebić već je primio brojne nagrade, između ostalog 1. nagrade u Londonu i Berlinu.

Prof. Božidar Ljubenko naglašava: ”Za mene ovaj CD znači otvaranje novih glazbenih vidika u smislu izvođača i interpreta. To razmišljanje temeljim na potpuno novom - dosad neviđenom zvukovnom prikazu navedene skladbe”.

Magistar kompozicije, glazbeni producent i snimatelj Sandro Šekutor ističe: ”Sonična sinergija između elektronike i klasičnih instrumenata ukalupljena u klasičnu glazbenu formu. Radi se o inovativnoj percepciji i slobodi skladatelja da se izrazi na moderan način“.

Od brojnih glazbenika moramo posebno istaknuti inozemne soliste, kao što su Antonella Bini (flauta), Manuel Alcaraz Clemente (udaraljke), Alexandra Radoulova (klavir), Matej Bunderla (saksofon), ali i vrhunske domaće umjetnike: Idu Gamulin (klavir), Saru Jurišić (klavir), Mariju Esih (flauta), Božidara Ljubenka (orgulje), Nebojšu Salopeka (električna gitara), Roberta Mihovilića (bas gitara) Maksimilijana Borića (mandolina) i Zvonimira Glibušića (klavir). Uz njih ističemo vrhunski vokalni ansambl ”Initium”, čiji je dirigent prof. Viktor Brezak, ”ALEA - Ensemble” iz Austrije te ”Solstitium Brass Quintet”.

Impresivni dirigent svjetskog glasa Andrej Skorobogatko na zaista izuzetan način donio nam je zvukovni prikaz Cebićeve ”10. Simfonije - Postanak svijeta”, u izvedbi ”Grazer Universitätsorchester”.

Akademik, profesor i doktor kompozicije, proslavljeni hrvatski skladatelj dr. Dario Cebić napominje da je riječ zaista o posebnom CD-u, s naglaskom na hrvatsku suvremenu glazbu, ali da ovaj CD donosi mnoge nove zvukovne elemente i spoj elektronske glazbe i klasične instrumentacije. Ujedno se zahvalio svim orkestrima, ansamblima i solistima na suradnji.

Prof. Brezak naglašava: ,,Veliko mi je zadovoljstvo što se skladba našeg Vokalnog ansambla ”Initium” našla na ovom vrlo značajnom izdanju moderne glazbe”.

Prof. Robert Mihovilić ističe: ”Velika mi je čast što se moja skladba ”Solstitium za brass quintet” našla na ovom izdanju u društvu odličnih skladbi sjajnih svjetskih skladatelja. Posebno se želim zahvaliti Solstitium Brass Quintetu što su prihvatili izazov te snimili ovu nimalo laganu kompoziciju. Skladba im se toliko dopala da su po njoj uzeli i ime kvinteta.”

Objavljeno 14.07.2022.

Vremeplov

Ne volim da me ljudi prepoznaju. Uopće me ne zanima da budem poznat. Samo radim što radim.
Bruce Dickinson (Iron Maiden)