Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Intervju: Ana Veskov – PR Manager Guitar Art Festivala u Beogradu

Intervju: Ana Veskov – PR Manager Guitar Art Festivala u BeograduPovodom 11. Guitar Art Festivala (GAF) u Beogradu (Srbija) od 09 – 14. 02 2010. (koji u svom programu predstavlja Paca De Luciu, grupu Air, Gorana Sollschera, Cavatina Duo, Marthu Masters, Gerarda Abitiona,…) razgovarali smo sa PR Managerom GAF-a Anom Veskov, osobom koja od samog starta GAF-a radi na dobrobiti gitare, dobre i kvalitetne muzike, umjetnosti uopče.

RiRock.com: 11. Gutar Art festival se približava. Kažu da je prvih 10 godina najteže. Kako to izgleda imati festival poslije 10 punih godina – naporno ili…?

Ana Veskov: Pa je na neki način. Prošla godina je bila vrlo specifična kao jubilej i naravno, uvijek poslije jedne takve godine možda je još teži zadatak kako napraviti jedan prijelaz ka novim osvajanjima novih scena. Mislim da smo ove godine to možda i najbolje riješili. Sam Moto ovog festivala je Vibracije i te “vibracije” na neki način, eto, možda smiruju malo situaciju i te strasti od prošle godine (prim. autora: Sting i Edin, Ennio Morricone, Vicente Amigo, Badi Assad,…) koje su zaista bile uzburkane. Tako da sada kroz jedan malo drugačiji program, malo specifičniji ali opet, mogu reći grandiozniji predstavljamo Paco De Luciu, grupu Air, Cavatina Duo, Zlatka Manojlovića, Levante Duo i druge.

RiRock.com: Spomenuli ste premijere. Kakav je program ovogodišnjeg GAF-a tj. što izdvojiti?

Ana Veskov: Na velikoj sceni Kolarca imati ćemo po 2 koncerta svake večeri. Započinjemo festival s Goranom Soolcherom .U drugom dijelu programa posjetioci mogu uživati u Cavatina Duo-u koji će u nastupu sa Camerata Serbica i izvesti premijerno jedno djelo američkog kompozitora Alana Tomasa.
Zanimljiv je sam završetak festivala. Autorska večer Vojislava Ivanovića. To je gitarist koji je od početka na GAF-u prisutan. Premijerno će s Levante Duom izvesti dvije svoje kompozicije a onda u drugom dijelu programa koncert u pratnji sa Camerata Serbica.
U okviru toga, 3 večeri festivala će biti neklasične. Svakako pažnju privlači grupa Air. Možda malo netipična grupa za one koji su naši 10-o godišnji posjetioci ali opet ne možemo reći da je izostavljena gitara kao instrument. Mnogi ovu grupu svrstavaju kao elektronsku grupu, grupu koja “gaji” i “njeguje” ambijentalnu muziku. S obzirom da prvi put dolaze u Beograd veliki je interes i nadamo se da ćemo uspjeti i s ovim koncertom privuči možda i neku publiku koja do sada, recimo nije bila na GAF-u.

RiRock.com: Što još nudi GAF a da nisu koncerti?

Ana Veskov: Naravno svake godine nešto novo smislimo i ponudimo. Imamo dvije novine: sajam muzike koji će biti održan od 11-14. 02. u sklopu festivala u hotelu Kontinental. Tu će strane glazbene kuće a i domaće predstaviti svoj glazbeni materijal: od nota preko instrumentalnog materijala do cd-a. Ali tu imamo još jednu dodatnu aktivnost a to je da se mladi improvizatori, znači ne klasični gitaristi, mogu prijaviti i predstaviti svoje gitarsko umijeće. I imati će priliku da budu u svojevrsnom takmičenju gdje će u žiriju sjediti npr. Vlatko Stefanovski, Paco De Lucia,… gdje pored nagrade dobivaju i dodatno priznanje jer ispred sebe imaju takva imena. Težimo da to isto preraste u tradiciju i da se to razvija u jednu interesantnu priču. Mislim da je tako nešto bilo neophodno Beogradu.
Drugo je jedno mjesto okupljanja pod nazivom Gafe u Kulturnom Centru Beograda. U toku festivala tu će se održavati manifestacije pod nazivom: “dnevna kava sa” gdje će se svakoga dana točno u podne učesnici festivala neobavezno družiti, piti kavu s ljubiteljima gitare, štovateljima muzike ili fanovima.

RiRock.com: Primjetna je u okruženju (Hrvatska, Slovenija, Bugarska,…) slična, da ne kažem ista ponuda umjetnika - tek na trenutke različita. Kako vi “osluškujete” ponudu u tim zemljama tj. da li znate za neki “sličan” festival?

Ana Veskov: Upoznati smo jako dobro ali znamo da su i cijene karata npr. jako više. Ali sami festivali ili koncerti u okruženju su dobri pokazatelji. Npr. Air su u prosincu održali koncert u Ljubljani. Dobro, to nije bilo u sklopu festivala ali samim tim imamo neki osjećaj kakva je potražnja, koliko je publike tamo došlo pa na osnovi toga reagiramo kako se ponašati ovjde u Beogradu. Ali što se tiče samih festivala jedina je razlika baš u terminu. Svi se više baziraju na ljetne mjesece. Naročito kada je Hrvatska u pitanju to su uglavnom festivali koji su u Dalmaciji, na moru a i Zagreb je veoma aktualan, onda Rijeka je iznjedrila Hall’s All Star Guitar Nights, Ljubljana u Sloveniji ima svoje koncerte. Meni osobno dolaze informacije preko Miroslava Tadića i Vlatka Stefanovskog koji svakoga ljeta obiđu sve festivale. Ali mislim da svi ti festivali stojen mnogo bolje financijski pa mogu pozovati i neke skuplje muzičare koje mi nismo u stanju ugostiti baš zato što je cijena dosta visoka ali to je vezano i za zemlju gdje se sve to događa.

RiRock.com: Kako je s publikom iz okruženja. Koliko posjetilaca iz okolnih zemalja posjeti GAF?

Ana Veskov: Zavisi od ponude. Prošle godine smo imali jako mnogo stranaca. Autobusi iz Bugarske, Rumunjske, i gosti iz Hrvatske, Slovenije ali i iz Makedonije su bili na GAF-u mada je veliku pažnju privukao koncert Ennio Morriconea (jedini u okruženju). Ali ipak ako se naziva inozemstvom najčešće su gosti iz bivših republika.

RiRock.com: Koliko aktivno radi, po svom završetku, GAF? Imali smo prije Nove godine gostovanje Tommy Emmanuela u organizaciji GAF-a.

Ana Veskov: Sve aktivnije se radi. Kako se završi festival mi već počinjemo pripreme za ljetni festival u Herceg Novom (Crna Gora) pod nazivom Summer Guitar Art Festival a u međuvremenu se dogode i neki drugi koncerti. Organiziramo koncert benda Pink Martini ponovo šestog mjeseca. Osim toga, budući da smo pažljivi prema svim prijateljima festivala, tj. ambasadama i prema skupštini grada tako po završetku festivala prikupljamo sve moguće informacije kako je festival prošao, kako su određeni koncerti popraćeni, komentari koji postoje. Tako da za svakog pojedinačno pripremimo sve to s diskom i to je posao koji traje jedno mjesec-dva sigurno. Tako da posla uvijek ima.

RiRock.com: Jedno provokativo pitanje: Da li Guitar Art može potisnuti Exit i Guču? Težite li tome?

Ana Veskov: Pa definitivno se u Srbiji nameće kroz medije pitanje: što je brend u Srbiji – Guča ili Exit? Tu više i nema mjesta za trećeg. Znači to su dvije protuteže koje same sebi i pomažu i odmažu. Sam GAF je od samog starta imao neku drugu dimenziju i neki drugi cilj i u tom cilju se i razvija. Da izostavimo spomenute “brendove” u Srbiji pored GAF-a imate i Bemus, postoji Fest, Bitef, Ring Ring na kraju krajeva koji je jako simpatičan festival a da nije tako masovan. Nama nije cilj da budemo ”brend” ali ne lažimo se, ne postoji organizator koji ne želi organizirati koncert na koji će doći 10 000 ljudi. Naprotiv. Mi se ipak želimo držati smjera koji smo od početka zamislili, a težimo da imamo sve veći broj posjetioca (kao što smo prošle godine imali 8 000 posjetioca na koncertu Morriconea).

RiRock.com: GAF i okruženje. Gdje još nastupa GAF? Da li je moguće predstaviti GAF u Hrvatskoj ili Sloveniji?

Ana Veskov: Pa mi svi u GAF-u imamo želju da se festival proširi. Kada je to financijski moguće za naše okruženje taj kontakt se i dogodi. Mi smo do sada imali nekoliko takvih iskustava da paralelno izvođači na našem festivalu drže koncerte u Podgorici ili Novom Sadu, ali, na žalost, festival koji se organizira u veljači vrlo često kao termin nije u sklopu nekih turneja značajnih umjetnika. Vrlo često smo prinuđeni zvati umjetnike specijalno za festival. Kada se to radi onda je to najskuplje i samim tim ta cijena koju traže umjetnici vrlo često nije povoljna za organizatora. Ali svakako želja za nekim izvođačima postoji, pa možda u budućnosti…

RiRock.com: Za kraj jedno “komercijalno” pitanje. Da li imate uvid – što publika više posjećuje: koncerte klasične gitare ili one komercijalnije (u Centru Sava ili u Areni)?

Ana Veskov: Kada organizirate koncert gdje je kapacitet sale 800 mjesta i kapacitet sale 3-4 000 ili nešto kao Arena onda ne znam kako da odgovorim na to pitanje. U svakom slučaju Kolarac gdje se održavaju koncerti klasične gitare je uvijek prepun iz 2 razloga – mi imamo veliki broj studenata koji se akreditiraju za festival i samim tim oni dobivaju ulaznice a tu su i posjetioci tj. ljubitelji klasične gitare. Tako da je Kolarac uvijek rasprodat a interes prevelik. A opet sa druge strane kada dovedete Paco De Luciau i tu je velik interes (ulaznice su već pri kraju). Različito profiliranom tematikom koncerata svačijem ukusu odgovaramo i svako nađe svoje mjesto u našoj ponudi. Slobodno mogu reći posljednjih godina interes je za sve što smo organizirali.

RiRock.com: I posljednje pitanje na kraju: koliko imate namjeru trajati?

Ana Veskov: Pa nemamo namjeru prestati. Beskonačno, za sada. Ali budući da život nije beskonačan vidjet ćemo koliko će to beskonačno trajati. U svakom slučaju družimo se i dalje sa ljubiteljima gitare, kvalitetne muzike, štovateljima kulture i kulturnih vrijednosti.

Ivica Stanković


Objavljeno 09.02.2010.

Vremeplov

Smatram da čovjek ne mora potrošiti puno novaca da bi izgledao onako kako želi ili kako se osjeća.
Magdalena Lupi, riječka dramaturginja