Top singlovi

 1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
 2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
 3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
 4. Radiohead - Lift
 5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
 6. Prophets Of Rage – Living On The 110
 7. Nine Inch Nails – Less Than
 8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
 9. U2 - You’re The Best Thing About Me
 10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Intervju: Damir Urban & 4: Treba uletjeti u život bez nekih velikih planova i zaplivati!

Intervju: Damir Urban & 4: Treba uletjeti u život bez nekih velikih planova i zaplivati!Uoči objavljivanja novog albuma naziva ”Hello” Damira Urbana i četvorke te riječke promocije istoga koja će se održati 29. i 30. 05. u Stereo Dvorani odlučili smo malo porazgovarati s Urbanom.

RiRock.com: Stvaranje albuma dugotrajan je proces koji se sastoji od pisanja pjesama, glazbe, aranžmana, odabira sad već gotovih pjesama za album... Koji ti je najdraži dio stvaranja?

Damir Urban: Sigurno onaj kada neke skice počinju oživljavati i poprimati prvi oblik pjesme. Svatko iz benda unese svoj dio viđenja stvari i ponekad se sve razvije u potpuno neočekivanom smjeru, a ponekad i ne, ali ni tada nije manje zanimljivo

RiRock.com: Kako znaš kada je pjesma gotova?

Damir Urban: Ha ha ha ... Kada to kažem. Šalim se, u jednom momentu jednostavno odustaneš. Prestaneš čačkati. Pokušaš ćuti pjesmu nekako sa strane... i ako te odnese, to je to.

RiRock.com: Budući da si ti autor tekstova i sigurno unaprijed znaš ili bar osjećaš kako bi neka stvar trebala zvučati. Koliko dopuštaš ljudima oko sebe da ti sugeriraju što da napraviš vezano za pjesme, album?

Damir Urban: Uh, kako kada. Ako sam siguran u sliku koju nosim u sebi, onda sam sigurno i ustrajniji u svojoj ideji. Ali mi puno razgovaramo kao bend i ako netko ima dovoljno dobre argumente za svoju tezu sigurno ćemo to uvažiti. Nije baš da smo demokracija uvijek, ali sigurno to nije ni diktatura. Onaj tko donosi prvu ideju, bilo za glazbu ili tekst, sigurno ima i najveće pravo da se baš njegova zamisao pokuša ostvariti.

RiRock.com: Koliko je teško uskladiti energije i osjećaje petoro različitih individua dok stvarate nove pjesme ?

Damir Urban: Obično prvu skicu ili ideju donese jedna osoba. Onda uz njega to pokušaju razraditi još jedan ili dva člana benda. Nakon toga se tek sljedeći pokušaju uključiti. Rijetka je situacija gdje baš svih pet članova prisustvuje početku rada ili stvaranja neke pjesme, ali bilo je i takvih situacija i nisu se pokazale lošima. Svaka pjesma ima svoje potrebe. Nekad je bolje da nismo svi prisutni, a nekad je jedini način da pjesma zaživi baš opcija da smo svi prisutni kod stvaranja.

RiRock.com: Vi ste s vremenom postali svojevrsni fenomen. Naime, bez obzira koliko dugo ne izdali album vaša publika uvijek željno iščekuje koncerte čime potvrđujete da nije potreban show i nizanje albuma za albumom kako bi se bilo prisutno na sceni nego dobra pjesma.

Damir Urban: Nemam odgovor na ovo pitanje, ha ha ha... nadam se da je tako. Mislim da su koncerti sasvim drugi svijet od diskografije. Ako imaš super album, ali radiš loše koncerte, album te neće spasiti. Dakle, diskografija je jedno, mediji drugo, a koncerti treće. Svaka od tih stavki traži sasvim drugačiji pristup, ali i potpunu predanost... Uh, kakav odgovor! ko; marx!

RiRock.com: Svidjelo mi se kako si jednom objasnio naslove pjesama i rekao da se ne hvatamo za njih nego pjesme? Kako ipak na kraju odabereš naslov svjestan da se dio ljudi ipak ulovi za naslov?

Damir Urban: Na eci peci pec ti si mali zec. Dakle, slučajnim odabirom.

RiRock.com: Koliko ti je bitno da publika točno shvati o čemu pjevaš budući da se uvijek netko nađe tko bi volio prokomentirati na temu ”što je pjesnik htio reći” bez obzira na činjenicu da smo svi individualci i da je naše shvaćanje glazbe na kraju krajeva samo naše, osobno?

Damir Urban: Naravno da bih volio da shvati što više ljudi, ali onda bih i ja morao pisati i raditi drugačije. Nije fer da ja ljudima zamjeram što su oni u određenim pjesmama našli nešto što se ne podudara s onime što sam ja zamislio. Pjesme su u vlasništvu publike kao i u mojem. Znači, ono što si pronašao ili pronašla u pjesmi... sigurno je istina.

RiRock.com: Već je svima poznato i tvoje likovno umijeće, reci mi što je s tvojim životom likovnog umjetnika? Uspijevaš li naći vremena i za to?

Damir Urban: Naravno! U nekim periodima puno više slikam nego što se bavim glazbom. Mislim da je potpuna slučajnost što sam (barem za javnost) krenuo glazbenim, a ne slikarskim životom obzirom da i slikanje i glazbu volim podjednako. Dakle, slikam stalno, ali kako svoja djela baš ne izlažem može se nekome učiniti kako sam to zapostavio.

RiRock.com: Bliži li se kakva izložba uskoro?

Damir Urban: Ne

RiRock.com: Znamo da si zakoračio i na ”daske koje život znače”, pa što nam možeš reći o tom iskustvu?

Damir Urban: Pa svako iskustvo je dobro iskustvo. Ovisi jedino o tebi, kako ćeš ga iskoristiti. Drago mi je da sam i to probao.

RiRock.com: U kojem vidu umjetnosti se najbolje uspijevaš izraziti?

Damir Urban: Nisam siguran. To varira, ali sigurno glazba i slikarstvo. Podjednako.

RiRock.com: A sad se vratimo glazbi ... Kada ste započeli s radom na ovom dugo iščekivanom albumu? Možeš li ukratko ispričati priču o njegovom nastajanju?

Damir Urban: Hm...krenuli smo puni volje u studio, ali Marko je na svirci u Osijeku slomio gadno nogu i morali smo sve zaustaviti. U tom periodu smo svašta razmišljali. Bilo je tu svakakvih prijedloga i opcija. Raznih glazbenih kolaža i krpanja, ali Marko se brzo oporavio i mi smo se vratili u studio i ubrzo nakon toga završili sa snimanjem!

RiRock.com: Koliko se pjesama nalazi na albumu i ima li kakvih iznenađenja?

Damir Urban: Pjesama je jedanaest, a iznenađenja nema, ha ha ha.

RiRock.com: Tko je sve radio na albumu? Gdje ste snimali?

Damir Urban: Snimali smo u studiju Marija Junčića, Megaphone. On je snimao i miksao. Ja sam se uhvatio produkcije. Aranžmane je radio bend. Što se autorskog dijela tiče, svatko je doprinio negdje više, negdje manje. Chris Athens je radio mastering, Milica je radila fotke, a Mirko Ilic dizajn loga i omota. Eto, to ti je ja mislim to....

RiRock.com: Što očekujete od novog albuma?

Damir Urban: Hm? Sve opcije su otvorene. Što bude bit će... nije bed.

RiRock.com: Kako se osjećaš sada kada je album gotov?

Damir Urban: Sjebano.

RiRock.com: Imali puno toga što bi promijenio, na putu njegova nastajanja, definiranja, poneki naslov, refren ili je tako trebalo biti?

Damir Urban: Imali smo dovoljno vremena za razmišljati. Sad što je tu je. Ne razmišljam više o tome.

RiRock.com: Kada krećete s koncertnom promocijom?

Damir Urban: Odlučili smo napraviti promociju u Rijeci, odmah po izlasku albuma. Po uzoru na neke meni drage strane bendove. Na dan izlaska albuma napravit promociju kod kuće! Dakle, koncert u Rijeci. Nakon toga imamo neke od ranije dogovorene datume za ljeto, ali na pravu promotivnu turneju idemo tek na jesen. Kada se album malo zavrti i zaživi kako treba.

RiRock.com: Koji su vaši daljnji planovi?

Damir Urban: Zapravo, osim te turneje na jesen i nemamo nekih dugoročnijih planova. Spremamo se ponovo za Ameriku, izdat ćemo na jesen live album, producent istoga je Vava. Nadam se i vinilnim izdanjima svih albuma do sada. Tko zna gdje će nas put odvesti? Zanimljivije je uletjeti u život bez nekih velikih planova i zaplivati!

RiRock.com: Hvala ti na razgovoru i vidimo se na koncertu.

Damir Urban : Hvala, možda i ja dođem.

RiRock.com: Pa bilo bi nam drago, ha,ha,ha.

Anamarija Simčić Paulić

Objavljeno 25.05.2009.

Vremeplov

Nekad se govorilo da u našoj kinematografiji imamo slabe scenariste i osrednje redatelje, ali tvrdim da je to velika zabluda - imamo sve veći broj slabih glumaca, koji su raspršeni, koji moraju sinhronizirati banane u reklamama ili pak skaču iz sapunice u sapunicu.
Aldo Paquola, riječki filmski kritičar i publicist