Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Intervju: Larva - Prvi riječki all-girl band nakon 20 godina

Intervju: Larva - Prvi riječki all-girl band nakon 20 godinaIako se ne ubrajam u mlađu generaciju, moram priznati da me prilično čudi kad vidim kkao se riječku rock scenu neprekidno smješta u period između sredine ’70-tih i konca ’80-tih. Iako sam kažem, vremenskom odrednicom, dio tog spomenutog kruga, smeta me neprekidno isticanje tek nekolicine bendova iz prošlosti, kao da se ništa nakon (ili i prije) njih na gradskoj sceni nije desilo.
Budu li nam za 20 godina neka nova djeca čitala o riječkom rocku, mislit će kako tu nikad nitko nije svirao osim Parafa i Termita. Mediji, pa čak i oni riječki, da bi svrnuli pozornost na neki novi bend, čekaju da isti odradi 7-8 godina staža, da bi ga onda spomenuli kao „mlade snage“. Upravo sam zbog nerazumijevanja takvog pristupa i napravio intervju s jednim mladim bendom koji sve više svira.

Spominjući Larvu uglavnom se čuju riječi podrške, i to ponajviše iz redova starijih kolega. Svirajući kao predgrupa bendu Oružjem protivu otmičara, Vim Cola je samo zbog njihovog nastupa potegnula iz Baške u Palach. Kad je Larva završila s nastupom, Vim se pokupila kući. Mrtvi kanal ih je čak dva puta zvao da sviraju ispred njih. Općenito kad iskusniji bendovi traže bend koji bi prethodno zagrijao publiku, uglavnom se spominje Larva. Od kud taj interes starije pank generacije za njihovom glazbom? Možda ih to vraća u mladost? Možda u njima vide sebe od prije 30 godina? Što je Larva uopće? Baštinik riječke scene iz ’80-tih?

Još je jedna zanimljivost vezana uz Larvu. U Rijeci se u pravilnim intervalima od po 20 godina pojavljuje po jedan all-girl sastav. Morali smo čekati 40 godina od nastupa prvog all-girl rock benda u Rijeci, da se pojavi još jedan takav. Prve su sredinom ’60-tih bile Sirene. 20 godina kasnije, pojavile su se Cacadou Look, i eto nam, 40 godina nakon Sirena, Larve.

Kakva je to svijest u okolini ako je prihvatljivo da žensko društvo jednom tjedno ode na piće i u shoping, dok bi odlazak s gitarom u garažu bilo dočekano na nož? Možda ja griješim doduše… Možda su prostori za vježbanje krcati suprugama i majkama?

Popričali smo s Larvom o tim temama.

RiRock.com: Djevojke, ajmo vas za početak predstaviti. Tko što svira i od kad seže poznanstvo?

Larva: Dunja je gitara i vokal, Petra bas i vokal i Vida je na klavijaturama. Poznamo se poprilično dugo. Zar je uopće bitno?

RiRock.com: Pa, nekom neće biti bitno ništa vezano uz vas, taj neće niti čitati ovaj intervju. No onoga kome je bitno, zanimat će i takve stvari. Pa za one kojima je bitno, recite kako ste se vas tri uopće odlučile na formiranje benda?

Larva: Dugo vremena smo provele sjedeći ispred Palaha raspravljajući o tome kako se ništa ne događa u Rijeci i kako vlada sveopća trulež, pa smo se odlučile učiniti nešto kao uzet instrumente u ruke.

RiRock.com: Kako vi gledate na činjenicu da se u kontekstu riječke scene većinom spominju jedni te isti bendovi? Dijelite li uopće scenu na periode ili jednostavno mislite da bend ili valja ili ne, ma koje se furke i vremena držao?

Larva: Naravno da postoje periodi i žalosno je što ne postoje neki bendovi poslije novog vala vrijedni tolike pažnje kao što su oni dobili. Mi ne gledamo bend po tome kada je nastao nego što je napravio i naravno stvar je ukusa.

RiRock.com: Mlad ste bend, kako godinama tako i stažom na sceni. U usporedbi s drugim bendovima, osjetite li da možete dati više? Da ćete potrajati duže? Ja sam već zaboravio kako to izgleda na početku, recite malo svoje dojmove?

Larva: Gledajući na današnju riječku scenu mislimo da imamo puno toga fnjklsetgiočpjhw-orštzdfghetsjteww7i… Napravit ćemo svoje.

RiRock.com Danas je samopromocija daleko lakša nego prije nekoliko godina. Jednim klikom na MySpaceu slušatelju u uho ulaze odabrani zvukovi. Imate li MySpace i ako imate kako na vas reagiraju posjetitelji?

Larva: Imamo majspejs. www.myspace.com/larvarijeka Do sad nije bilo loših dojmova, a i broj posjeta nije loš.

RiRock.com: Recimo, da ja poželim ući u vaš bend, koje su mi šanse? Jeste li slučajno all-girl sastav ili je za stalno članstvo u Larvi nužno biti cura?

Larva: Nema apsolutne šanse da bilo tko više uđe (a i izađe) neovisno o dobi, spolu, rasi, vjerskom opredjeljenju te uspjehu u školi.

RiRock.com: Vi ste treći ženski bend u riječkoj glazbenoj povijesti. Da li je vama kao curama porazno saznanje kako je rock and roll muška stvar?

Larva: Trebalo bi to bit porazno saznanje svima ostalima, a ne nama koje se uplićemo u te „muške stvari“.

RiRock.com: Dunja ima glazbeni background. Otac je gitarist Ogledala, brat gitarist Diskurza. Petra i Vida… Koji je vaš izgovor za bavljenje glazbom?

Larva: Zar za bavljenje glazbom treba postojati neki izgovor??

RiRock.com: Koliko je uopće normalno da se cura koja se bavi glazbom, nakon udaje povlači s pozornice jer je to valjda neprimjereno, dok je društveno prihvatljivo da se muškarac i u braku nastavi baviti svojim hobijem? Jesmo li mi za badava dosegli 21. stoljeće kad se drži kako je nenormalno da žena ode s bendom na probu dok suprug ostane kod kuće i otpravi djecu u krevet, dok obrnuta priča funkcionira savršeno?

Larva: To uopće nije normalno, dapače više bi se moglo reći da je poremećeno ponašanje i ne dao bog da nam se to desi jer ćemo si međusobno iskopat oči (više puta).

RiRock.com: Još nemate godinu dana glazbenog staža, a već ste dobile prigodu koncertno predstaviti nekoliko autorskih skladbi. Izgleda da je stvar dobro krenula po bend? Od kud vi u tm kombinacijama s Mrtvim kanalom?

Larva: Pa dobro je krenulo, valjda će se tako i nastavit. Trudimo se uspostavit dobre odnose sa drugim bendovima za moguće buduće suradnje kojima se veoma radujemo. Jebem ti mater.

RiRock.com: Čini se da je relacija između vas i novog riječkog vala neka vrst obostrane ljubavi. Vidio sam vas da pogate u prvim redovima na koncertima Mrtvog kanala i Grča? Kako vama ti materijali danas uopće zvuče?

Larva: Pa moraš plesat kad je muzika vesela.

RiRock.com: Što uopće slušate kod kuće? Ajmo bez srama, pustimo furke…. Zapne li u uhu kakva chill mjuza kad se zakrvite s dečkima?

Larva: Pa kad zakrmimo nema muzike.

RiRock.com: OK, ajmo posložiti po redu važnosti; seks, droga, rock and roll.

Larva: Rock and roll, seks, droga

RiRock.com: Koje teme vas provociraju i tjeraju na skladanje?

Larva: Sve.

RiRock.com: Vidite li sebe kao s instrumentima na pozornici u narednih par godina ili se ne zamarate planovima o budućnosti?

Larva: Da, vidimo se. Ne bi bilo smisla da ne.

RiRock.com: Svaki glazbenik, pa tako i bend, ima faze u sviračkoj kompetenciji. Kad bi se za par godina izvježbale do virtuoznosti, da li bi i dalje skladale minimalističke dionice s jasnim porukama?

Larva: Sviramo ono što želimo i kako želimo, i to nije stvar koliko znamo ili ne znamo. Ovo je naša muzika i ne bi se trebala mijenjat.

RiRock.com: Tragom prethodnog pitanja…. Svjesne ste da se bendovi mijenjaju, bruse zvuk i pristup onome što rade. Postoji li nešto što mislite da morate mijenjati, ili želite mijenjati u svom radu?

Larva: Pa ne, bar za sad tako mislimo.

RiRock.com: Na pankere se s početka pokreta gledalo kao na sablazan, no čini se da ni danas, nakon toliko godina, stvar nije veselija. Nekad se za napadno odjevenom omladinom osvrtala policija, danas to radi crkva. Nekad su pankeri bili navodni rušitelji socijalizma, danas su tobožnji podrivači duhovnih vrijednosti. Mehanizam je očito isti, samo je koncentracija netolerantnih grupacija promijenila stožer. Kako vas i vašu ekipu izvan glazbe, doživljava okolina. Obitelj, škola, svećenici na blagoslovima kuća, penzići u busu? 

Larva: Nađu se svakakvi suvišni komentari i pogledi. Svašta se može čuti od današnjeg društva koji nisu upućeni. Ne tiču nas se mišljenja maloumnih ljudi s Korza, škole kao ni crkva i sve što bi se nadovezalo uz to.

RiRock.com: Svaki mladi bend brije na to da ga zapaze diskografi. Ako se to i desi, potpišu im sva autorska prava da bi na koncu benefit toga bila činjenica kako ih nalakćene na šanku u zadnjem džepu žulja njihov CD. Tržni feedback je nikakav čak i kod komercijalnih izvođača, pare se zarađuju na koncertima, ali i opet ne na alter sceni. Koji je uopće point te težnje za snimanjem CD-a? Dokumentarizam, ostavština koja se jednog dana pokazuje djeci koju najvjerojatnije niti neće biti briga za to što su im starci radili u mladosti? Ima i izuzetaka, primjerice Pasi su pokazali srednji prst svim diskografima koji su ih pokušali regrutirati, Grč je prihvatio izdanje tek nakon 26 godina. Kako vi gledate na to kanaliziranje energije prema diskografskim kućama?

Larva: Nismo još u ništa sigurne, sada radimo na materijalu za demo album, tako da smo sada u tome trenutno. O drugome kasnije.


Zoran Žmirić

Objavljeno 03.04.2009.

Vremeplov

Upravo sam ”on the road” s bendom i napokon je sve super.
Cesar Rosas (Los Lobos)