Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

”Headbanging” opasan po zdravlje

”Headbanging” opasan po zdravlje ”Headbanging” - treskanje glavom u brzom ritmu heavy metal glazbe - može biti opasno po zdravlje, zaključili su australski znanstvenici u prvom ikada provedenom istraživanju te vrste plesa.

Declan Patton i Andrew McIntosh sa sveučilišta Novog Južnog Walesa u Sydneyju promatrali su brojne hard rock i heavy metal koncerte kako bi ustanovili tehnike ”headbanginga”, a zatim su izradili biomehaničku analizu koja je kulminirala izradom prvog ”teoretskog headbanging modela”.

U njihovom istraživanju, koje je objavio British Medical Journal, navodi se da taj ples može izazvati simptome slične trzajnoj ozljedi vrata.

U tipičnom ”death-metal” ritmu od 146 udaraca po minuti i mlataranjem glavom pod lukom od najmanje 45 stupnjeva ”postoje rizici za blaže ozljede glave i vrata”, a s bržim ritmom i većim lukom ”sigurno postoje rizici blažih traumatskih ozljeda mozga”, navodi se u istraživanju.

Godine 2005. gitarist grupe Evanescence Terry Balsamo doživio je moždani udar kao posljedicu stvaranja krvnog ugruška u vratu izazvanog ”benganjem”.

I što se može učiti kako bi se smanjili rizici od ozljeda? Nositi ovratnik za vrijeme heavy metal koncerata i plesanja, ili slušati Michaela Boltona i Celine Dion, kažu ova dvojica znanstvenika.


Objavljeno 22.12.2008.

Vremeplov

Mnogo ljudi jako poštuje Jamesa Browna zato što je originalan u tome što radi, kao Rembrandt ili Picasso.
Aretha Franklin