Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

”Headbanging” opasan po zdravlje

”Headbanging” opasan po zdravlje ”Headbanging” - treskanje glavom u brzom ritmu heavy metal glazbe - može biti opasno po zdravlje, zaključili su australski znanstvenici u prvom ikada provedenom istraživanju te vrste plesa.

Declan Patton i Andrew McIntosh sa sveučilišta Novog Južnog Walesa u Sydneyju promatrali su brojne hard rock i heavy metal koncerte kako bi ustanovili tehnike ”headbanginga”, a zatim su izradili biomehaničku analizu koja je kulminirala izradom prvog ”teoretskog headbanging modela”.

U njihovom istraživanju, koje je objavio British Medical Journal, navodi se da taj ples može izazvati simptome slične trzajnoj ozljedi vrata.

U tipičnom ”death-metal” ritmu od 146 udaraca po minuti i mlataranjem glavom pod lukom od najmanje 45 stupnjeva ”postoje rizici za blaže ozljede glave i vrata”, a s bržim ritmom i većim lukom ”sigurno postoje rizici blažih traumatskih ozljeda mozga”, navodi se u istraživanju.

Godine 2005. gitarist grupe Evanescence Terry Balsamo doživio je moždani udar kao posljedicu stvaranja krvnog ugruška u vratu izazvanog ”benganjem”.

I što se može učiti kako bi se smanjili rizici od ozljeda? Nositi ovratnik za vrijeme heavy metal koncerata i plesanja, ili slušati Michaela Boltona i Celine Dion, kažu ova dvojica znanstvenika.


Objavljeno 22.12.2008.

Vremeplov

Imao sam sreću što sam puno bio uz svoju djecu. Pretpostavljam da sam mogao nastaviti raditi, ali dobio sam ih sa 47 godina. Imate samo jednu priliku za vidjeti razvoj svoje djece. Izabrao sam raditi od kuće kako bih ih mogao gledati.
Bob Seger