Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Laibach i Bach, glazbeni spoj nespojivog

Lako je svirati instrument: sve što trebaš je pritisnuti pravu tipku u pravo vrijeme i instrument će svirati sam... (J.S.Bach)
Lako je svirati Bacha: sve što trebaš je otvoriti pravi program na pravom kompjuteru i Bach će svirati sam... (Laibach)


Početkom svibnja diskografska kuća Dallas Records ekskluzivno će objaviti novi album grupe Laibach imena Laibachkunstederfuge koji sadrži preradu znamenitog djela ’Die Kunst der Fuge’ (’Umjetnost fuge’) Johanna Sebastiana Bacha. Glavnina ovog izuzetnog materijala nastala je još 2006. kad je Laibach pozvan u Njemačku da u okviru festivala Bachfest izvede svoju interpretaciju nekog njegovog djela. U Leipzigu, gdje je Bach živio od 1723. do smrti 1750., svake godine se održava festival u cijelosti posvećen ovom velikanu barokne glazbe. Upravo u Leipzigu nastala je ’Umjetnost fuge’ jedno od najzagonetnijih djela u glazbenoj povijesti.

Originalno Bach je nije napisao za neki specifičan instrument, ali se najčešće izvodi na orguljama ili u interpretaciji komornih orkestara. S obzirom da se djelo bilo nedovršeno, a i nije se znalo po kojem redu se trebalo svirati u cjelosti su je počeli izvoditi tek u 20. stoljeću kad ju je do kraja sistematizirao Wolfgang Graeser. Laibach je kao svoje sredstvo interpretacije ’Umjetnosti fuge’ uzeo računalo i software. Nastalo je nevjerojatno glazbeno remek djelo koje u duhu Wendy Carlos i njemačke glazbene avangarde ’70-tih predstavlja Bacha kao svojevrsnog začetnika elektronske glazbe.

Osim J.S.Bachu Laibach je svoj novi album posvetio Arnoldu Schoenbergu, Marcelu Duchampu, Kraftwerku, kapetanu Georgeu Hopeu Verneyu, Bobbyju Fischeru i Borisu Spaskiju. Album je miksao Iztok Turk, stalni suradnik Laibacha i grupe Let3.

Objavljeno 27.04.2008.

Vremeplov

Zalažem se za slobodu izražavanja, za to da osoba radi ono u što vjeruje i da ide za svojim snovima.
Madonna