Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Revolucionarni internet album Nine Inch Nailsa

Nine Inch Nails su, nakon relativno sličnog uspješnog pokušaja Radioheada, otvorili posve nova vrata distribucije glazbe i to, zar ste sumnjali - putem interneta. Kao što je već i najavljivano Trent Reznor je nakon posljednjeg albuma ”Year Zero” i raspuštanja dijela benda objavio instrumentalni NIN album ”Ghosts I-IV” koji je prvo djelomično ponuđen za skidanje putem njihove stranice.

Potom ga je dao na besplatan download preko BitTorrent servisa i među diskografima i RIAA-om omrznutog The Pirate Baya, te dokazao da se tako može odlično zaraditi ”od ničega”.

Sam The Pirate Bay nezaustavljivo zadaje udarce svjetskoj glazbenoj i filmskoj industriji koja ga godinama neuspješno pokušava zatvoriti. Na njegovim stranicama postavljena je sva sila zaštićenog materijala, no od američkih zakonodavaca štite ih upravo švedski zakoni.

Utržak Trenta Reznora je za sada premašio 1,6 milijuna dolara i to u svega prvih tjedan dana besplatnog downloada jer na službenim stranicama benda za pet dolara možete kupiti izdanje u mp3 kvaliteti od 320 Kb/s i tako podržati ovaj način distribucije glazbe. Album je do prošlog tjedna naručen već preko 800.000 puta što je donijelo gore spomenuti prihod Reznoru bez da bilo koji dio tog novca mora dijeliti s diskografom i distributerom.

Nakon akcije besplatnog skidanja ”soundtrackasto snovitog” (prema riječima Renzora) albuma s ukupno 36 neimenovanih pjesama objavljeno je da će dupli CD koštati samo 10 dolara, a album će izaći i u limited deluxe izdanju - koje je u samo par sati od objave informacije unaprijed rasprodano po cijeni od 300 dolara.

Da se ne radi o ”tamo nekom bendu” valja podsjetiti da Nine Inch Nails imaju 20 milijuna prodanih ploča, dva Grammyja i hrpu drugih nagrada, te da im pojam radijskih hitova tipa pjesme”Hurt” i rasprodanih svjetskih turneja nije nimalo stran.

Na http://ghosts.nin.com možete uz album skinuti (ako već niste) i prateći besplatan pdf dokument sa 40 stranica, knjigu popratnih fotografija i informacija koje idu uz pjesme, wallpapere, ikone za PC i slično, a izdanje se štiti sve popularnijom Creative Commons licencom - što jednostavno znači - skidaj i prži ali bez preprodaje.

Revolucija? O, da. Prvi od četiri izdanja ”Ghostsa” je objavljen, a Raznor planira nastaviti serijal u skoroj budućnosti. Zašto ne, kada mu ide više nego odlično.

Nine Inch Nails - ”Closer”

Objavljeno 01.04.2008.

Vremeplov

Što god manje znaš - više vjeruješ.
Bono (U2)