Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Heaven and Hell: ”The Devil you Know” - odlično isproducirani doom metal album

Heaven and Hell: ”The Devil you Know” - odlično isproducirani doom metal albumNakon što su 2007. izdali kompilacijski album ”Black Sabbath – The Dio Years” i snimili tri nove stvari s pjevačem Ronnie James Diom, koji je preuzeo vokal od Ozzya na dva najuspješnija post Ozzy albuma ”Heaven and Hell” i ”Mob Rules”, Sabbathima se toliko dopalo što su snimili, točnije pjesme ”The Devil Cried”, ”Shadow of the Wind” i ”Ear in the Wall”, da su odlučili snimiti cijeli album. I to s Dioom jer je Ozzy opet prolupao, nažalost na negativnu spiku, odnosno reality show.

Javio se problem imena, budući se Ozzy ne želi odreći nasljedstva Black Sabbatha. Iako Iommy ima prava na ime, pa je ekipa, točnije Tony Iommi, Geezer Butler, Ronnie James Dio i Vinny Appice, iz kolegijalnosti spram Ozzya promijenila ime u Heaven and Hell, po najuspješnijem albumu s Diom.

I tako su snimili novi album ”The Devil you Know”. Čim je izašao omot, odnosno slika imena Satan koju je napravio Per Haagensen, ekipa je popizdila i svi su rekli to je album godine.
Pa jeli?

Alum je jako dobar. To se vidi odmah na uvodnoj ”Atom and Evil” koja nam daje presjek gotovo cijelog albuma. Dakle radi se o teškoj mračnoj pjesmi s fenomenalnim riffovima. Upravo su genijalni riffovi što karakterizira ovu ploču, uz totalni odlazak u doom metal. Ipak, iako Dio fantastično pjeva, ponekad pretjeruje sa svojim operetnim glasom, što zna ubiti mračnjaštvo Iommyjevih riffova.

Također mi malo smeta predvidljiv aranžman pjesama, koji imaju klasičan raspored riff, pjevanje, most, refren, pa još jednom isto, pa solo, pa most, refren i rif za kraj. To je čudno, budući su upravo Black Sabbath bili poznati po kompliciranim aranžmanima.

No kako god, svaka stvar ima svoju draž i fanovi metala mogu uživati. Pogotovo u drugoj pjesmi ”Fear” koju otvara opaki distorzirani flamenco riff. I tako se to vrti, do mosta, slijedi refren, no ovaj nije melodičan, već mračan i to uvijek dobro upali, pa je ovo jedna od najuspjelijih stvari na albumu.

Slijedi singl ”Bible Black” koja počinje molovskim akustičnim introm, na tragu uspješnica Black Sabbatha kao što su ”Children of The Sea” ili ”The Sign of the Southern Cross”. I onda se stvar pretvara u doom metal s ubojitim riffom.Sve super, iako na trenutke Dio pretjera sa operetnim fraziranjima.

Pjesma ”Double the Pain” počinje bas gitarom provučenom preko flanger efekta. Nakon tog sporijeg uvoda stvar se razvija u hard rockericu srednjeg tempa.

”Rock and Roll Angel” je kao što joj samo ime kaže pjesma svjetlijih riffova čime malo odskače od tmurnih tonova što prevladavaju na albumu. Drugim riječima, to je jedna od lošijih stvari na albumu.
Vračamo se u tmurne vode s pjesmom ”The Turn on the Screw”.
Nakon nje konačno imamo jednu pržilicu. Radi se o pjesmi ”Eating the Canibals”. Bila bi genijalna kada me vokalna melodija ne bi podsječala na Abba-u.

Slijedi ”Follow the Tears” koja počinje orguljama kao iz nekog horor filma. Ima i orkestraciju koja baca na stvar Metallice ”Human” s njihova albuma ”S&M”. No ipak, stvar dobro zvuči i spada mi među tri najbolje na albumu.

Nakon toga stiže druga pržilica ”Neverwhere” i to bez Abba vokalnih linija.
Zadnja stvar je ”Breaking into Heavaen”, za koju valja reći, kako je počelo tako završava- sporo.

Zaključak, ”The Devil you Know” je jedan odlično isproducirani doom metal komad muzike. Zadovoljit će sve fanove Sabbatha i heavy metala, no fali mu malo više igre s aranžmanima do savršenstva.

Ipak super je što ponovno imamo Black Sabbath, makar se sada odazivaju na ime Heaven and Hell, žive i zdrave i u dobroj formi.

Marin Tomić

Objavljeno 12.05.2009.

Vremeplov

Ja sam instant zvijezda, samo dodajte malo vode i promiješajte.
David Bowie