Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Motorhead: ’The World is Yours’ - Preporučljivo svakom zaljubljenom mizantropu

Motorhead: ’The World is Yours’ - Preporučljivo svakom zaljubljenom mizantropuSamo dvije godine nakon što su izbacili album ’Motoriser’, drevna rock skupina Motorhead nas je počastila s još jednim komadom adrenalinske mjuze nazvanim ’The World is Yours’.

Inače objavljivanje albuma svake dvije godine je postala rijetkost kod većine rock, heavy veterana, ali Motorhead i ovim činom dokazuje da žive za ono što rade, za muziku. Stoga tu nema previše pompe i napuhavanja izlaska, već samo se probudite jedan dan i shvatite da je bend izbacio još jedan album, dok vi još njihov predzadnji cd zovete novim albumom. Brzi su nema što.

Još pospani stavite najnoviji Motorhead i prvo vas zapljusne pjesma ’Born to Loose. Duple kase i riff ala kompozicija ’The Wolf’ s albuma ’Rock and roll’. Otvaranje za pet.

Druga po redu je pjesma ’I Konw How to Die’. Kompozicija srednjeg tempa s klasičnim Motorhead riffom tipa ’I’m so bad’ i finom Hendrix cakom na refrenu. Iopet se zapitate kako uspijevaju toliko godina raditi tako dobre pjesme. Premda ste to od Motorheada nebrojeno puta čuli, opet sve to zvuči nekako svježe i kao da Lemmy nema 65 godina. To vas čini sretnim što u ovo doba neisgurnosti znate da vas barem album Motorheada neće razočarati.

Slijedi tuš na bubnjevima i vesela rockerica ’Get Back in Line’. Stare Chuck Berry fore, tekst protiv krščanstva, prava muzika za zabavu. Pjesma za pet.

Nastavljamo rockerski i antikrščanski s pjesmom ’Devils in My Hand’. Pomalo hard and heavy pjesma s melodičnim refrenom, no kada je tu ultra hrapavi Lemmyjev glas možete biti sigurni da pjesma neće otklizati ka nekoj sweet metal komercijali.

Za one što su i dalje u nedoumici koju vrstu muzike svira Motorhead, peta pjesma na albumu donosi odgovor, zove se ’Rock and Roll Music’. Imamo Chuck Berry cake i tekst koji ide otprilike ovako, ’Rock muzika je prava religija, nikad te neće razočarati i njome ću se baviti i slušati dok ne umrem’. Tako nekako ukratko. Pjesma je mogla biti za nijansu brža pa bi bila još bolja.

Slijedi najbolja pjesma na albumu ’Waiting For The Snake’. Razlog te izvrsnosti pjesme se nalazi u opakom blues rock rifu koji zvuči poput kretanja zmije, zavojito i nepredvidljivo.

’Brotherhood of Man’ donosi mračniju stranu benda i u stilu pjesme ’Orgasmatron’ (mnogo sličnosti), dok se tekst bavi Lemmyevim mizantropskim pogledom na ljudsku rasu ili kako je u jednom intervju izjavio ”Ne volim ljudsku rasu, mogu voljeti samo pojedinca”. Dakle mračna atmosfera i mizantropija, muzika za zabavu.

Pjesma ’Outlaw’ ubrzava tempo. Imamo izvrstan bubnjarski rad Mikkey Deea i čvrste riffove Phil Campbela koji nas iznenadi s jednim zanimljivim solićem uz harmonijsku pratnju koja je možda bliža nekom power metal bendu nego Motorheadu. Sve u svemu, nakon ’Waiting for The Snake’, ovo mi je najdraža pjesma na albumu.

Nastavlja se brzo i opušteno s kompozicijom ’I Know What You Need’.

I za kraj albuma Lemmy je spremio veselu rockericu ’By, bye, bitch, bye, bye’, u kojoj se valjda obračunava s nekom prošlom ljubavi. Ljubav, neiscrpno vrelo inspiracije.

I to je novi Motorhead, rockerski, brzi, ljubavni, antikrščanski, mizantropski, slobodarski, individualistički komad muzike za tulum.
Navedimo kako je poput prethodnika ’Motorisera’ album ’The World is Yours’ sniman u studiju Dave Grohla (Nirvana, Foo Fighters).

Ipak, jedina stvar koja odskače od prošlih Motorhead albuma je ta što na ovom nemamo klona pjesme ’Ace of Spades’, koja je bila na gotovo svim prethodnim moto albumima bilo da se zvala ’Nothing up my Sleeve’ ili ’Runaround Man’ . Jeli to dobro ili ne najbolje da se uvjerite sami, a meni je album za pet.

Konačni sud; preporučljivo svakom zaljubljenom mizantropu.

Marin Tomić

Objavljeno 27.12.2010.

Vremeplov

Vjeruj u ljubav. Vjeruj u čaroliju. Do vraga, vjeruj u Djeda Božićnjaka. Vjeruju druge. Vjeruj u sebe. Vjeruj u svoje snove. Ako ti nećeš, tko će?
Jon Bon Jovi