Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Muse – ‘’The 2nd Law’’ (Helium 3, Warner,2012.)

Muse – ‘’The 2nd Law’’ (Helium 3, Warner,2012.)Šesti album britanskih rockera Muse je logičan nastavak prethodnog ‘The Resistance’ albuma iz 2009. godine. Bend je nastavio gdje je stao prije tri godine kada su svoj prepoznatljivi zvuk obogatili dodavanjem elektronike. Komercijalno, album je ono što tržište traži od njih, pjesme koje se lako pamte i dugo ostaju u vašoj memoriji, za svakodnevno pjevušenje dok ste na poslu ili u saobraćajnoj gužvi…

Album otvara “Supremacy” koja kao da je ispala sa soundtracka za novi film o James Bondu. Orkestracija vas navodi na pomisao da ovo ipak nije Muse ali prepoznatljivi glas Matt Bellamya vraća stvari na svoje mjesto.

Druga pjesma na albumu iobjavljena kao singl koji je mnogo vremena proveo na vrhu top listi singlova je sporija “Madness”, pjesma u elektronskom pop maniru koja podsjeća na singl “Undisclosed Desires” s prošlog albuma. “Panic Station” treća u nizu pjesama vraća gitare na ovaj album a muzički kao da je inspirirana disko hitovima s početka osamdesetih.
Prvi singl skinut sa ‘’The 2nd Law’’ je pjesma “Survival”. Napisana je za potrebe ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Londonu, muzički i tekstualno odiše pozitivnošću i od sporog starta pjesma se polako gradi u himnu koja vam podiže moral.

“Follow Me”, treći singl, u prepoznatljivom je Muse maniru, s bržim tempom i glasnim refrenom i predivnim vokalima Belllamya. Elektro balada “Animals” je odlična kombinacija Muse s početka karijere i Muse danas. Kroz pjesmu se prepliću živi i elektronski instrumenti kao u borbi za prevlast nad ovim albumom. Možda i najinteresantnija pjesma na ovom albumu definitivno zaslužuje da doživi singl izdanje.

“Explorers”, još jedna balada. Sljedeća “Big Freeze” traži inspiraciju u disco vodama kao i treća pjesma na albumu. Deseta pjesma “Save Me” ispunjava kvotu balada na ‘’The 2nd Law’’.

“Liquid State” gitarama nas vraća u vrijeme kada je Muse bio alternativni rock bend, što je sada već davna prošlost, na žalost.

Album zatvara pjesma “The 2nd Law” podijeljena na dva dijela: “Unsustainable” i “Isolated System”. Dvije pjesme koje su bez vokala s naracijom, više djeluju kao da su preuzete iz nekog SF filma, gdje i pripadaju, ali im sigurno nije mjesto na ovom albumu.

Ako pratite Muse od njihovog početka onda vam nije strano njihovo eksperimentiranje s elektronikom ali na zadnja dva albuma Muse su više elektro-pop bend nego alternativni. Rezultat je očigledan: mnogo prodanih primjeraka albuma u vrijeme koje mnogi opisuju kao kraj muzičke industrije. Singlovi Muse su konstantno na vrhu najslušanijih.

Ocijeniti ovaj album je presuviše lako - ako ste ih voljeli na ‘’Showbiz’’ i ‘’Origin of Symmetry’’ teško da će vam se ‘’The 2nd Law’’ svidjeti, ali ako ovaj album gledamo u ciframa, broj prodanih primjeraka i broj tjedana provedenih na listama slušanosti - onda izgleda da nešto rade kako treba.


Mikica Stanković

Objavljeno 04.01.2013.

Vremeplov

Bili smo prenezgrapni da bi postali pop grupa.
Roger Daltrey (The Who)