Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Rebel Star – ’Rebel Star’ ( Dancing Bear, 2012.)

Rebel Star – ’Rebel Star’ ( Dancing Bear, 2012.)Srpsko-mađarski bend Rebel Star objavio je istoimeni prvijenac ’Rebel Star’na hrvatskom tržištu. Riječ je o bendu kojeg danas, nakon čestih promjena članstva , čine bubnjar Attila Prikler, gitarist Ashley Bress i basist Mike Kentish te Milan Glavaški autor, gitarist i vokal. U listopadu 2012., bend objavljuje svoj treći album najavljen sjajnim singlom ’Anđeli’.

Kantautor Milan Glavaški poznat nam je po svom radu u skupinama Eva Braun i Popcylce koje je djelomično napustio nakon odlaska u Budimpeštu i Ameriku.

Ono što vrlo brzo po slušanju postaje jasno je činjenica da Glavački gotivi zvuk americane, no i dalje ostaje vjeran svojim korijenima te poeziju piše na na srpskom jeziku, što je dokaz da se onaj tko zna uspješno može izraziti i na vlastitom jeziku a da to ne zvuči banalno i isprazno.

Na samom početku albuma našla se pjesma „Ptice“, lagana, nježna numera koja nas svojim tekstom i melodijom osvaja na prvu, te je možda ponajbolji primjer kako su Rebel Star preuzeli strani pravac i vanjske utjecaje, oplemenili ih vlastitom emocijom, uvjerljivom poezijom i učinili svojim.

Pjesma ’Dah’ bržeg je tempa, protkana s gitarskim motivom koji se često ponavlja i proteže kroz čitavu pjesmu. Uvjerljivi u svirci i interpretaciji dokazuju svoju zrelost i odlučnost.
’Anđeli’ se sasvim logično nastavljaju na prethodne dvije pjesme, nježnija melodija donosi uz glavni vokal Milana i ženski vokal u vidu odlične Ivane Smolović. Iako u ovoj pjesmi Milan progovara o gubitku ljubavi ona je vedra i plesna pjesma s lako pamtljivim refrenom, te najvjerovatnije jedna od onih pjesama koju će pjevušiti i djeca naše djece.

Kada se spomene ’Krug’ teško je ne sjetiti se EKV-a i pjesme koja je obilježila jedno vrijeme... No iako se Milanova pjesma dotiče Mladenova kruga ipak je to pjesma koja stoji sama za sebe i čini Milanov krug.

’Zovem’ je pjesma brzog tempa, specifičnog zvuka, pamtljive melodije i snažnog teksta. Nakon nje slijedi pjesma sporijeg tempa ’Stazama punog mjeseca’ u kojoj se autor tekstom još jednom vraća u ’stari kraj’, te progovara o ljubavi ali i otuđenosti pojedinca. Ovom pjesmom započinje laganiji sporiji dio albuma.

’Oluja’ nastavlja u sporijem tempu te donosi snažan kontrast na relaciji poezija glazba. Dok je melodija usporena i nježna, tekst govori o životnoj oluji i nepovjerenju. Upravo tim kontrastom bend nam dočarava osječaj konačnosti, kraja.

Nakon oluje slijedi ’Kraj’ i dalje u laganom tempu s više instrumentalnih dionica. U sljedećoj se pjesmi javljaju senke i sječanja na ljubav te nam pjesma ’Senke’ nudi još jednu privlačnu i pamtljivu melodiju.

Glazbeni motivi koji se ponavljaju primjereno dozirano unutar pojedine pjesme, energija koja pršti, zarazne melodije, odličan vokal koji lako pridobija slušatelja, pažljivo složene harmonije, uigranost benda, uvjerljivost i kvalitetna poezija glavne su značajke albuma ’Rebel Star’.

Glavaški u svojim pjesmama progovara o svim ljudima bitnim stvarima i trenucima života. On govori o gubitku snova, odlasku ljudi iz našeg života, ljubavi a sve to čini jednostavno i iskreno. Svaka pjesma na albumu cjelina je, priča za sebe ali i dio sveokupne priče. Bližeći se kraju albuma u kojem smo iz pjesmu u pjesmu ostavljali nešto za sobom, gubili dio sebe na kraju nam u posljednjoj pjesmi ’Lako’ Glaveški nudi samo ’odraze bivših ljudi’. I iako bi se moglo učiniti da je album ozbiljan ili tužan on je baš suprotno, pozitivan prikaz onoga što uistinu život jest, niz trenutaka od kojih neki ostaju dio prošlosti i koje kao takve trebamo prihvatiti i ne dozvoliti ’senkama’ da nas prate, a neki trenuci ipak ostaju dio nas.

Ono što postaje jasno preslušavanjem čitavog albuma jest to da niti jedna pjesma ovog albuma nije slučajno tu, sve one zajedno tvore jednu smislenu cjelinu koja je odraz stanja u kojem su se nalazili članovi Rebel Stara a ponajprije autor tekstova i glazbe Glavaški. Promatrajući album kao cjelinu dobiva se dojam da se iz pjesme u pjesmu autor oslobađa tereta koji je možda predugo vukao za sobom. Stavlja stvari na svoje mjesto, neke pušta da odu i nestanu i tako ogoljen i sam zatvara svoj krug kako bi krenuo ispočetka na novo putovanje.

Slušajući ’Rebel Star’ možemo čuti utjecaje brojnih svjetskih glazbenika i ponekad nam koja pjesma zazvuči kao neka koju smo već čuli, ili barem neki njen dio. No to uopće ne umanjuje kvalitetu ovog djela, štoviše upravo je vrijednost Rebel Stara u tome što je sve te utjecaje učinio svojima i ponudio original satkan od najboljih komponenata onih s čijom su glazbom članovi benda živjeli i odrastali.

Rebel Star – ’Anđeli’
Popis pjesama:
1. Ptice
2. Dah
3. Anđeli
4. Krug
5. Zovem
6. Stazama punog meseca
7. Oluja
8. Kraj
9. Senke
10. Lako


Anamarija Simčić Paulić

Objavljeno 04.02.2013.

Vremeplov

San koji čovjek sanja sam je samo san. San koji sanjamo s drugima je stvarnost... Ne vjerujem u ubijanje koji god razlog postojao za to.
John Lennon