Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Belfast Food - ”Live in Tvornica” (Dallas records, 2008.) CD/DVD

RiRock albumi: Belfast Food - ”Live in Tvornica” (Dallas records, 2008.) CD/DVDBelfast Food su ”bombastično” debitirali 1997. godine singlom/prepjevom ”Šporki stari grad” i malo kasnije albumom ”Live in Rijeka” kojim su odmah dali do znanja što ih pokreće i što mogu ponuditi svojim budućim opusom.

Od tada su izdali nekoliko studijskih albuma, ”Zašto zato”, ”Melodije Irske i Kvarnera” i ”Zeleni album”, na kojima su malo eksperimentirali a više se držali onoga što znaju najbolje raditi, što se dugoročno pokazalo pametnim potezom prvenstveno stoga što su uspjeli stvoriti čistu sliku o bendu i onome što od njih možete očekivati - Belfast Food su sinonim za dobru zabavu na irsko-riječki način. Da znaju odlično baratati instrumentima također je neupitno.

Nedavno je izašao njihov drugi ”živi” album. Ovoga puta radi se o CD/DVD izdanju Dallas recordsa na kome je zabilježen odličan koncert grupe održan 17.3.2007. u popularnom zagrebačkom klubu Tvornica na dan Sv. Patricka, irskog zaštitnika.

Album je objavljen krajem ljeta ove godine pod nazivom ”Live in Tvornica”, a zanimljiv je potez da se uz CD na poklon dobije i DVD sa vrlo dobrom snimkom koncerta. Upravo je DVD snimak onaj zanimljiviji dio ”paketa” koji su Belfasti isporučili svojim fanovima i time dosta podiže realnu vrijednost izdanja. Radi se o hvalevrijednom potezu grupe i izdavača koji je zasigurno razveselio fanove grupe.

Iako lišeni potrebe da sviraju i opjevavaju ”ozbiljne” teme, u svojoj 15 godina dugoj karijeri profilirali su se prvenstveno kao izrazito zabavan klupski bend - u pravom smislu riječi zabavan. Na pola puta između Gustafa i Plave trave zaborava s neizbježnim ”zelenim”, irskim kulturnim zaleđem i ležernim riječkim rock štihom Belfast Food je stvorio svoju publiku diljem zemlje koja svako-toliko dobije novi album relativno ujednačene kvalitete i prepoznatljivih tema. Malo veselo, malo plesno, malo tugaljivo i ironično, a sve skupa sasvim prirodno za žanr u koji se ”trpaju” strastveni cover bendovi. Od potonjih se Belfast Food ipak izdvaja prvenstveno sasvim solidnim autorskim skladbama koje se dobro drže uz originalne irske budnice i žalopojke, a ponekad kao u slučaju ”Van iz grada” i nadmašuju sviračko iščitavanje ”zelenih” uzora.

Njihova najveća prednost su upravo koncerti i direktno sučeljavanje s publikom pa zato nema mjesta dvojbi da li im je trebao još jedan live album. A tu nema fejkanja, ljudi te ”puše” ili ne. Zapis iz Tvornice Belfastima ide itekako u prilog jer ekipa itekako ”puši” Zelene Riječane.

Sve u svemu, Belfast Food je grupa od koje točno znate što možete dobiti, stvar je samo u tome da ih pravilno dozirate u datom trenutku. Isto je kao i s ispijanjem vrhunskog, irskog recimo, piva. Gušt i dobre vibracije su zagarantirane pa ćete lakše zažmiriti na poneki falš ili nelogičan ”lirski trenutak”.

Pjesme:

CD:
01. Bilbo’s dream
02. Rocky road to Dublin
03. Ribarska
04. Lagano, lagano
05. Šporki stari grad
06. Irish rover
07. Mason’s apron [Trliš]
08. Trivijalna stvar
09. The wind that shakes the barley
10. Courtin’ in the kitchen
11. Brancin i ješka
12. Usne od meda
13. Get back
14. Tarantella Fiumana
15. Van iz grada
16. Mate i Matilda

DVD:
00. Intro
01. Bilbo’s dream
02. Ribarska
03. Lagano, lagano
04. Šporki stari grad
05. Irish rover
06. Mason’s apron [Trliš]
07. Sebo solo [Tom Busby’s/James O’Byrne’s/The Four Posts of the Bed]
08. Trivijalna stvar
09. Courtin’ in the kitchen
10. Podravska, Virovska i Koprivnička polka
11. Usne od meda
12. Tarantella Fiumana
13. Get back
14. Van grada
15. Mate i Matilda
16. Fajrunt.

Robert Paulić

Objavljeno 26.09.2008.

Vremeplov

Peter je bio bolestan od toga što je pop zvijezda, gitarski bog, pa je odlučio da nauči svirati druge instrumente. Među onima koje je izabrao bila je mandolina...
Michael Stipe (R.E.M.)