Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Belfast Food - ”Live in Tvornica” (Dallas records, 2008.) CD/DVD

RiRock albumi: Belfast Food - ”Live in Tvornica” (Dallas records, 2008.) CD/DVDBelfast Food su ”bombastično” debitirali 1997. godine singlom/prepjevom ”Šporki stari grad” i malo kasnije albumom ”Live in Rijeka” kojim su odmah dali do znanja što ih pokreće i što mogu ponuditi svojim budućim opusom.

Od tada su izdali nekoliko studijskih albuma, ”Zašto zato”, ”Melodije Irske i Kvarnera” i ”Zeleni album”, na kojima su malo eksperimentirali a više se držali onoga što znaju najbolje raditi, što se dugoročno pokazalo pametnim potezom prvenstveno stoga što su uspjeli stvoriti čistu sliku o bendu i onome što od njih možete očekivati - Belfast Food su sinonim za dobru zabavu na irsko-riječki način. Da znaju odlično baratati instrumentima također je neupitno.

Nedavno je izašao njihov drugi ”živi” album. Ovoga puta radi se o CD/DVD izdanju Dallas recordsa na kome je zabilježen odličan koncert grupe održan 17.3.2007. u popularnom zagrebačkom klubu Tvornica na dan Sv. Patricka, irskog zaštitnika.

Album je objavljen krajem ljeta ove godine pod nazivom ”Live in Tvornica”, a zanimljiv je potez da se uz CD na poklon dobije i DVD sa vrlo dobrom snimkom koncerta. Upravo je DVD snimak onaj zanimljiviji dio ”paketa” koji su Belfasti isporučili svojim fanovima i time dosta podiže realnu vrijednost izdanja. Radi se o hvalevrijednom potezu grupe i izdavača koji je zasigurno razveselio fanove grupe.

Iako lišeni potrebe da sviraju i opjevavaju ”ozbiljne” teme, u svojoj 15 godina dugoj karijeri profilirali su se prvenstveno kao izrazito zabavan klupski bend - u pravom smislu riječi zabavan. Na pola puta između Gustafa i Plave trave zaborava s neizbježnim ”zelenim”, irskim kulturnim zaleđem i ležernim riječkim rock štihom Belfast Food je stvorio svoju publiku diljem zemlje koja svako-toliko dobije novi album relativno ujednačene kvalitete i prepoznatljivih tema. Malo veselo, malo plesno, malo tugaljivo i ironično, a sve skupa sasvim prirodno za žanr u koji se ”trpaju” strastveni cover bendovi. Od potonjih se Belfast Food ipak izdvaja prvenstveno sasvim solidnim autorskim skladbama koje se dobro drže uz originalne irske budnice i žalopojke, a ponekad kao u slučaju ”Van iz grada” i nadmašuju sviračko iščitavanje ”zelenih” uzora.

Njihova najveća prednost su upravo koncerti i direktno sučeljavanje s publikom pa zato nema mjesta dvojbi da li im je trebao još jedan live album. A tu nema fejkanja, ljudi te ”puše” ili ne. Zapis iz Tvornice Belfastima ide itekako u prilog jer ekipa itekako ”puši” Zelene Riječane.

Sve u svemu, Belfast Food je grupa od koje točno znate što možete dobiti, stvar je samo u tome da ih pravilno dozirate u datom trenutku. Isto je kao i s ispijanjem vrhunskog, irskog recimo, piva. Gušt i dobre vibracije su zagarantirane pa ćete lakše zažmiriti na poneki falš ili nelogičan ”lirski trenutak”.

Pjesme:

CD:
01. Bilbo’s dream
02. Rocky road to Dublin
03. Ribarska
04. Lagano, lagano
05. Šporki stari grad
06. Irish rover
07. Mason’s apron [Trliš]
08. Trivijalna stvar
09. The wind that shakes the barley
10. Courtin’ in the kitchen
11. Brancin i ješka
12. Usne od meda
13. Get back
14. Tarantella Fiumana
15. Van iz grada
16. Mate i Matilda

DVD:
00. Intro
01. Bilbo’s dream
02. Ribarska
03. Lagano, lagano
04. Šporki stari grad
05. Irish rover
06. Mason’s apron [Trliš]
07. Sebo solo [Tom Busby’s/James O’Byrne’s/The Four Posts of the Bed]
08. Trivijalna stvar
09. Courtin’ in the kitchen
10. Podravska, Virovska i Koprivnička polka
11. Usne od meda
12. Tarantella Fiumana
13. Get back
14. Van grada
15. Mate i Matilda
16. Fajrunt.

Robert Paulić

Objavljeno 26.09.2008.

Vremeplov

Ljepota muzike je u ljepoti čovjeka koji je donese.
Dado Topić