Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Diskurz – ”U protivnom” (Dallas, 2009.)

RiRock albumi: Diskurz – ”U protivnom” (Dallas, 2009.)Diskurz, skupina mladih punkera iz Rijeke, snimili su jedan agresivni punk rock album. CD kao stvoren za tulume, za skakanje, cugu i ostalo. Niže se jedna do druge pržilica pune adrenalina.

Generalno bi se moglo reći kako se radi o kombinaciji Nirvane i Sex Pistolsa, budući se u svojim pjesmama Diskurz često oslanja na njih, međutim takvom dosta jedinstvenom kombinacijom Diskurz su stvorili svoj stil.
I stoga, za svakog rockera kojemu je dosta junk prenemaganja Bareta i slow motion Majki ili pak punka koji je izgubio svoje rock korjene, Diskurz je pravo rješenje.

Album otvara njihov prvi singl ”Želite”. Sam refren pjesme baca na stvar Pistolsa ”Satellite” i odmah vas ufura u atmosferu.
Zatim slijedi meni omiljena pjesma, ”Debela glava”. Rasturaljka riff, himnični refren, a riječi su esencija punk rocka ”Nitko nam neće puniti glavu, niko, baš niko”.

Slijedi nova pržilica ”Polet”, malo vuče na Nirvanu, ali bez onih pop elemenata, čista energija.
Pjesma ”Izlom” nastavlja sličnu priču, dodajmo da tu imamo malo melodičniji glavni riff.
Također se radi o jednom od oglednih primjera kako se uzbudljivo mogu spojiti Sex Pistols i Nirvana, posebice na refrenu.

Stvar ”Na stranu” je jedna od najžešćih na albumu. Grubi rifovi bez pop elemenata, a ima i Hendrixove sedmice! Stvorena za pogo.

Iduća ”Nitko i ništa” ima melodični glavni riff, prava old scholl punk pjesma, a i tekst je pobunjenički ”Svi su sve, a nitko i ništa” i to je nekako i istina, pogotovo kod ovakve naše Vlade. Potencijalni singl.

Osma pjesma ”Repelent” počinje škriputavim riffom, da bi onda krenula u brzu punkericu, uz dodatak flanger efekta na gitari, tako da stvar gori.

Pjesma ”Oksimoron” možda previše asocira na Nirvaninu stvar ”Stay Away”, ali dobro zvuči.
Deseta pjesma zove se ”Iz..”.To je možda najsporija na albumu i najeksperimentalnija, na tragu Sonic Youtha.

Onda opet idemo u punk rock vode, ali i dalje s mrvicom mračnjaštva, s pjesmom ”Obscura” i duhovitim stihom ”Gotovo je za mene, odoh u kretene”.
Predzadnja pjesma ”Prazan hod” evocira prošlost riječkog punka, malo Parafa i malo psihobillya. Jedna od boljih na albumu.
Album zaključuje još jedna himnična punk rockerica ”Razgledi”.

Zaključimo, svaka čast Diskurzu (Bojan – gitara, glas Žiko-bas i Ritoša-bubanj) na žestokom rock albumu, bez loše i dosadne stvari i svaka čast Dallasu što je odlučio uzeti mladi bend izdati im album i upravo zato imamo jedan beskompromisni energičan CD i bend koji će još mnogo dati Rijeci i Hrvatskoj i EU, a moguće i World Rocku.

Ne smijemo zaboraviti ni omot kojeg su smislili sami članovi benda, a prikazuje gomilu sitnica iz punkerske ili adolescentske sobe (tigrasti uzorak, bedževi, gole žene, pištolj, lisice, boca cuge...) razbacane, snimljene ili u kolažu. Agresivno u skladu sa muzičkim sadržajem.
Dodajmo izvrsnu produkciju Borota iz Studija za sirotinju. Boro se još jednom pokazao kao genije koji pogodi bend točno u filing. Bez njega ovaj album ne bi toliko gruvao.

Marin Tomić

Objavljeno 03.06.2009.

Vremeplov

Ne vjerujem da netko mora biti izmučena duša kako bi napisao dobru glazbu.
PJ Harvey