Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Mandrili – Demencija (Aquarius Records/Spona, 2013.)

RiRock albumi: Mandrili – Demencija (Aquarius Records/Spona, 2013.)’Demencija’ je četvrti samostalni album riječkog benda Mandrili. Naziv albuma je toliko moćan da bi se čitav album mogao opisati tom jednom rječju...

Mandrili su zaboravili sve što su znali, no ono što oni jesu, u što su se oblikovali iz godinu u godinu njihovog postojanja ostalo je duboko u njihovim bićima i izašlo spontano i jednostavno u kombinaciji najboljeg , bez predrasuda, bez kalkuliranja kao spoj različitih ritmova, melodija i tekstova upakiranih u privlačne melodije dobro uokvirene čvrstom i sigurnom svirkom.

Album je upakiran u prozirnu plastičnu kutiju u kojoj nema CD-a, u kutiju u kojo se nalazi unutarnja kartonska kutija u kojoj je CD i svi prateći sadržaji o albumu i bendu
’Demenciju’ otvara dinamična i brza numera ’Glad’ koja osvaja na prvo slušanje svojom energičnošću. Slijedi kratki akustični uvod u ’Kada shvatim’ još jednu brzu numeru lakopamtljive melodije.

Numera ’Ugovor gospodina M’ donosi poigravanje gitarama u vidu echo efekata, bubanj koji drži smjer i zanimljive stihove. Za ovu je pjesmu snimljen i odličan video uradak.

’Torpedo’ je još jedna poveznica s gradom iz kojeg ovaj bend dolazi, a u sebi nosi atmosferičnost, mističnost. Pametno korištenje instrumenta u ovoj je pjesmi stvorilo efekt da dok plovimo kroz pjesmu imamo osječaj da smo pod morem.

U numeri ’Tablete’ ubačene su perkusije i samplovi koji pjesmi daju posebnu notu. Slijedi ’Neviđane’ pjesma koja ima odličnu ritmičnu strukturu i kojoj do izražaja dolazi virtuoznost ovih glazbenika. Pjesma je obavijena atmosferičnim ugođajem i donosi ugođaj toplog, uspavanog ljetnog dana.

Numera ’Samo tvoj’ osvaja na prvi zvuk trube, ozbiljniji tekst i ugođaj dokaz su njihove zrelosti, a sama svirka pokazuje svu čvrstinu i odlučnost ovog benda.

Da nebi sve ostalo preozbiljno nakon prethodne numere slijedi ’Cursor’ odllična pjesma s kombinacijom humora i ozbiljnosti u pravilnom omjeru. Jedna od pjesma koju će na konecrtima uz Mandrile pjevati i publika.

Tu je i naslovna numera ’Demencija’ sa zanimljivom glazbenom podlogom i tekstom koji pomalo dozivaju osjećaj mućnine i vrtoglavice.

Nakon što smo sve zaboravili rogovi nas poziovaju u lov ili? ’Bubnjevi i rogovi’ je numera čiji naziv odmah objašnjava tko ima glavnu ulogu u pjesmi no tu su i pjevni refren i zanimljiva melodija.

Numera ’Pepeo i čikovi’ još je jedan pogodak čiji refren brzo ulazi u uho, a glazba tjera na ples.

Za sam kraj ’Demencije’ Mandrili su pustli pravi biser numeru ’Grad’ koja može biti da je pjesma o njihovom rodnom gradu ali i bilo kome/čemu što zovemo domom. ’Grad’ je šećer na kraju niza delikatesa koje su Mandrili ponudili na svom četvrtom albumu.

Uz Kristijana, Robija, Tomislava i Alena na albumu su sudjelovali i brojni gosti: Matej Zec, Ana Kabalin, Leo Rumora, Ana Cerovac, Vedran Križan, Dorian Salatić – Dodo, Ante Prgin – Surka i Boris Mohorić.

Album ’Demencija’ ukratko se može opisati kao srž samih Mandrila iscjeđena iz preko 20 godina njihovog postojanja. On nosi jasan pečat koji se provlači kroz dosadašnji rad, notu zafrkancije ali istovremno i kritike u tekstovima, te jasne i čvrste melodične instrumentale.

Ako se želite zabaviti, to je to, ali ako malo zagrebete, možda pronađete i nešto što će vas natjerati da se zamislite. Mladi dečki koji su se zafrkavali, svirali i ’ljubili’ odrasli su ponjevši iz svojih najranijih dana ono najbolje, humor, dok su su iskustvo pretočili u pomno planirane melodije i aranžmane pri tome koristeći razne instrumente i glazbene pravce.

Album ’Demencija’ nudi 12 pjesama kroz koje Mandrili pokazuju način na koji se može zabavljati, živjeti, unoseći u svakodnevnicu humor i pritome ne gubeći dodir sa stvarnošću.

Mandrili - Ugovor gospodina M
Popis pjesama:
1.Glad
2. Kada shvatim
3. Ugovor gospodina M
4. Torpedo
5. Tablete
6. Neviđane
7. Samo tvoj
8. Cursor
9. Demencija
10. Bubnjevi i rogovi
11. Pepeo i čikovi
12.Grad


AS Paulić

Objavljeno 26.07.2013.

Vremeplov

Ne plačite za Novim valom, danas je scena bogatija.
Ante Ljubičić (St!llness)