Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Vladan Vučković Paja – “My Family Songs”

Vladan Vučković Paja – “My Family Songs”Živimo u kulturi budućnosti. U kulturi sutrašnjice. Sutra ćemo biti sretni, živjet ćemo kad se vjenčamo kada dobijemo djecu. A kad se to dogodi, kažemo: “Živjet ćemo kad djeca odrastu.” Ispitajte svoj život, svoje misli i vidjet ćete da se najčešće okreću ili prošlosti ili budućnosti.
Ako uspijete iskoristiti pozitivna iskustva iz prošlosti kao duhovnu hranu, a ne kao nostalgiju, da to što Vas je tada činilo ponosnim danas Vas izdvaja pozitivno od drugih, bit ćete “voda koja postaje čista tako što teče dalje” bit ćete čovjek koji je otišao “korak dalje ispred ostalih”.

A ako postanete svjesni da se jelovnik ne jede, razumjet ćete život kao bogato iskustvo; nećete posvetiti vrijeme za izradu jelovnika, tj. nećete živjeti od ideje – pretvarati ćete ideje u stvarnost.

“My Family Songs” naziv je novog albuma Vladana Vučkovića Paje, objavljenog u izdanju Multimedia Music.

U svom instrumentalnom tumačenju, autor predstavlja kompozicije: Internacionala, Kreće se lađa francuska, Ivo Lola, Tamo daleko, Bandiera rossa, Marš na Drinu, Konjuh planinom …
Vladan Vucković Paja, koji potpisuje sve aranžmane, objasnio je motive za stvaranje novog albuma: ”Pronašao sam inspiraciju za odabir i obradu skladbi na albumu “My Family Songs”u mojim uspomenama.

U obitelji u koju pripadam, slušale su se i pjevale različite pjesme. Od djeda na očevu liniju slušao sam pjesme sa solunskog fronta i pjesme o Srbiji. Od djeda po majčinoj liniji slušao sam komunističke pjesme i pjesme o Jugoslaviji. Za mene, onda dječaka, to je bila samo lijepa glazba. Kasnije, kada sam odrastao i sazrio, shvatio sam da su te pjesme bile i simboli različitih ideoloških uvjerenja.

Nemam nikakvu ambiciju, niti moći, da mirim velike, suprotstavljene pokrete ljudske povijesti. Htio sam ”pomiriti” svoje djedove, koji su odavno u svijetu u kojem različitost više ne znači ništa. Radio sam na četiri omiljene pjesme jednog i četiri omiljene pjesme od strane drugog djeda. Tumačio sam ih isključivo u njihovoj glazbenoj ljepoti, bez ideoloških referenci. Stavio sam ih na jedan album s idejom i uvjerenjem da različiti pogledi na svijet mogu mirno živjeti, makar u estetskoj ravni.”

U vrijeme kad nas napadaju dub reggae semplovima, tekstovima koji vas pozivaju na buku i bijes, ili, za razliku od toga, da trpeljivo drijemate uljuljkani i potpomognuti lakim drogama, Vladan Vučković Paja vam nudi instrumentale koji opet dokazuju da nije teško vježbati gitaru, razmišljati o ideji i realizaciji iste...

Aranžmanski, materijal na ovom albumu je vrlo moderan što pomalo - ako ovo može biti mala zamjerka - bježi je od originalnih (kompozicija) ideja koje su pomogle da se ovaj album ovako ”rodi”. S druge strane, 21. stoljeće je i doba je digitalne tehnologije, te stoga ne treba bježati od novotarija koje produkcijsko znanje može ponuditi kao finalno rješenje. Ovakav kakav je, “My Family Songs”podsjeća na djela Neal Schona ili da ne nabrajamo gitariste širom svijeta - ovo je album vrijedan pažnje. Jedinstven i usamljen.

Tamna strana recenzije tj. predstavljanja ovog velikog instrumentalnog albuma je činjenica da ovaj glazbeni biser neće postati miljenik medija. Prvo: instrumentalna muzika za medije ne postoji. Drugo: Paja nije miljenik medija. Miljenici su neki samostalno prozvani pjevači koji Vam nude Copy / Paste glazbu gdje prevladavaju tekstovi o nemaštini, vutri, slobodi... Zašto je to tako: ljudi današnjice ne žele vidjeti bilo što različito od onoga što su vidjeli i što im je nametnuto da vide - a takvo stanje u glazbenoj umjetnosti na Balkanu je nažalost prisutno skoro 20 godina i ne nazire se boljitak, već naprotiv ...

Paja na ovom albumu svira o ideji prošlosti koja je propagirala slobodu: ta je sloboda zbog nekih poduzetnika koji trguju poviješću zarad vlastitog bogatstva skrajnuta. S druge strane, mediji hrane gladne muzikom riječima, tekstovima, gdje su tonovi prisutni da naruše tišinu - ali to je sve slika loše glazbe.

Album Paje Vučkovica “My Family Songs” igra ulogu simfonije zvukova, narušava kakofoniju tonova na kakvu su nas (ti isti loši) mediji navikli. Kod Paje u umjetničkom izrazu ne postoje inhibicije (jer inhibirani teže da se dopadnu drugima): ovaj album je zdrava ideja pretočena kroz osjećaje, ljepotu i bogatstvo koju u sebi nosi umjetnik sretan i zadovoljan sobom, koji emocije i životnu radost dijeli s drugima.

Sreća je u onome što jeste, a ne u onome što posjedujete. Paja je slobodan umjetnik koji pjeva o slobodi i to nudi na ovom albumu. Poslušajte ako imate vremena, mi smo preslušali za vas i preporučujemo vam.

Ivica Stanković

Objavljeno 21.02.2018.

Vremeplov

Top lista Nadrealista je pokazala da primitivizam ne postoji samo u ruralnim područjima, nego i u intelektualnim i političkim krugovima - što se kasnije pokazalo istinitim.
Sejo Sexon (Zabranjeno pušenje)