Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Dani frankofonije u Art-kinu Croatia

Dani frankofonije u Art-kinu CroatiaZapočinju Dani frankofonije i francuske kulture u Rijeci, koji se svojim filmskim dijelom održavaju i u Art-kinu Croatia. Zahvaljujući Društvu hrvatsko-francuskog prijateljstva ”Francuska alijansa Rijeka” , ulaz na sve frankofone filmove od 17. do 20. ožujka 2010. je slobodan.

U Kinu tako možete, između ostalog, pogledati nevidljivi dragulj kanadske kinematografije, prokleto duhoviti ”Od oca do murjaka”, jednu razigranu varijaciju na ’’Cherbourške kišobrane’’ (”Ljubavne pjesme”), jedan crtić koji priča o nemarnim očevima, genetskom inžinjeringu i klasnoj borbi (”Max & Co.”) i jednu povijesnu fresku koja puno duguje ’’Duelu’’ Ridleya Scotta ali i pokazuje što se na neki način zbivalo sa zaljubljenim konjanicima iz Kubrickova ’’Barryja Lyndona’’ kad su izašli iz jezera (”Kradljivci konja”).”

Tu je i nagrađeni ”Bez panike” (”Pas de Panique”) Denisa Rabaglije, priča o Ludovicu koji zbog straha od odgovornosti kreće na grupnu terapiju za fobičare. ”Ljubavne pjesme” (”Chansons d ’Amour”) Christophea Honorea je ” šarmantni suvremeni mjuzikl u kojem protagonisti nenadano i nonšalantno počnu pjevati - ne bi li tako izrazili emocije svojih likova. Podijeljena u tri dijela - odlazak, odsutnost i povratak - priča se bavi vezom u troje između Ismaela, Julie i Alice, dok tragedija - poput groma iz vedra neba - ne pogodi jednoga od njih.

U programu su i dva pustolovna filma nastala po djelima Julesa Vernea: ”Na kometi”( ”Na komete”) i ”Tajna zamka u Karpatima” (”Tajemstvi hradu v Karpatech”).

Raspored projekcija:

17. ožujka, srijeda
18h SMUTNJA (TROUBLE, Belgija, Francuska redateljica: Harry Cleven, glumci:
Benoît Magimel,Natacha Régnier,Nathan Lacroix,Olivier Gourmet, 2005.,98 min)

Slijedom događaja Matyas saznaje za postojanje svoje majke i brata blizanca Thomasa, koje nije nikad upoznao. Otad, Thomas nastoji nadoknaditi izgubljeno vrijeme sa svojim bratom, dok Matyas istražuje svoje korijene. Ulazeći sve dublje u istragu on otkriva mnogo neobičnih stvari o svome bratu koji mu je toliko identičan...

Nagrade: Gérardmer Film Festival, 2005. - Grand Prix - Harry Cleven
Sitges - Catalonian International Film Festival, 2005. - Grand Prize of European Fantasy Film in Silver – Harry Cleven


20h KRADLJIVCI KONJA (VOLEURS DE CHEVAUX, Belgija, Francuska, Kanada, redatelj: Micha Wald, glumci:Adrien Jolivet,Grégoire Colin,François-René Dupont,Grégoire Leprince-Ringuet,Corentin Lobet,Igor Skreblin,Mylène Saint Sauveur,2007.,85min)

Pustolovna drama u režiji Miche Walda o mladiću koji u vrijeme Kozaka želi osvetiti smrt svoga okrutno ubijenog brata. Vraćajući se u 19. stoljeće, Wald opisuje život mladih Kozaka koji bježeći od siromaštva stupaju u vojsku. To su braća Jakub i Vladimir čije se sudbine prepletu s drugom dvojicom braće, kradljivcima konja Eliasom i Romanom. Našavši se na različitim stranama, okrutni Roman ubije Vladimira i tako izazove Jakubov gnjev koji se zavjetuje na osvetu.18. ožujka, četvrtak
18h OD OCA DO MURJAKA (DE PÈRE EN FLIC, Kanada, redatelj: Émile Gaudreault, glumci: Michel Côté, Louis-José Houde, Rémy Girard,2009.,107min)

Klasična policijska komedija u kojoj su glavni likovi, otac i sin koji se ne podnose, policajci primorani zajedno raditi. Kako bi uspjeli u njihovoj misiji da spase život kolege kojeg je otela skupina motorista, prerušavaju se u agente nekretnina i uspostavljaju kontakt s G. Charlesom Bérubéom, odvjetnikom skupine, koji je zbog grižnje savjesti zreo za suradnju s policijom.

Nagrade: nominacija za najbolji scenarij na 30.-om Genie Awards, Kanada (dodjela 12.4.2010.)


20h LJUBAVNE PJESME (CHANSONS D’AMOUR, Francuska, redatelj: Cristophe Honoré, glumci: Louis Garre, Ludivine Sagnier, Clotilde Hesme, Grégoire Leprince- Ringuet, Chiara Mastroianni,2007.,100min)

Priča filma, ”ménage à trois”, smjelo je ukomponirana u mjuzikl. Ismaël i Julie zajedno su osam godina i veza im postaje sve nestabilnija, te se u nju upliće i Alice, Ismaëlova kolegica s posla. Tragičan događaj koji slijedi u Ismaëlovom životu promijenit će odnose među likovima.

Nagrade: Cabourg Romantic Film Festival, 2007.– najbolji redatelj (Cristophe Honore)
César Awards, France, 2008. – Cesar za najbolju filmsku glazbu(Max Beaupain)
Torino International Gay & Lesbian Film Festival, 2008. – posebna nagrada žirija redatelju
Étoiles d’Or, 2008.– najbolja filmska glazba (Alex Beaupain)19. ožujka, petak
18h MAX&CO (Švicarska, redatelj: Samuel Guillaume, Frédéric Guillaume, glasovi: Lorànd Deutsch, Amélie Lerma, Virginie Efira, Patrick Bouchitey, Denis Podalydès, Micheline Dax, 2007.,76min)

Petnaestogodišnji Max odlazi u Saint-Hilare, kako bi pronašao svoga oca, poznatog Johnnyja Bigoudea, nestalog malo prije Maxova rođenja. Putem susreće Sama, ćudljivog i prepredenog trgovca, koji se uputio k istom odredištu kako bi sudjelovao na sajmu muholovki. Saint-Hilare je posjed firme Bzzz & Co, slavnog proizvođača muholovki, kojom upravlja Rodolfo. Max će postati idol živahne Felicije i štićenik gospođe Doudou, postarije seoske učiteljice, koja će uvjeriti Rodolfa da uposli Maxa kao svirača dizala.

Nagrade: Annecy International Animated Film Festival, 2007.-najbolji film, najbolji redatelji Samuel i Frédéric Guillaume


20h BEZ PANIKE (PAS DE PANIQUE, Švicarska,Francuska, redatelj: Denis Rabaglia, glumci: Frédéric Diefenthal, Roland Giraud, Julie Judd, Natacha Koutchoumov, Pierre Banderet, Jean-Pierre Gos, Gaëla Le Dévéhat, Julien George, Jean-Alexandre Blanchet, 2006., 94min)

Kucnuo je čas da tridesetogodišnji Ludovic Chambercy naslijedi svog oca Jacquesa na čelu obiteljske tvrtke ”Galeries Chambercy”. Suočen sa svojim novim zadacima, Ludovic počinje osjećati čudne tegobe: znojenje, tjeskobu, pa i nesvjesticu. Dijagnoza je postavljena: Ludovic pati od straha od odgovornosti! On ima sve što je potrebno za sreću, ali bježi od onoga što okolina od njega očekuje. Nevoljko pristaje na grupnu terapiju, ne usudeći se o tome pričati svom ocu niti svojoj zaručnici. Njegove laži pokrenut će nevjerojatni niz tragikomičnih događaja, a Ludovic će sklopiti prijateljstva sa ostalim fobičarima iz grupe: Léonom, koji više ne podnosi nered; Clémence, studenticom koja ne podnosi niti najmanji trenutak samoće i Margaux, koja više ne podnosi ljudske dodire…

Nagrade: Geneva Cinéma Tout Ecran, 2007. - Grand Prix za najbolji švicarski film, nagrada publike redatelju Denisu Rabagliji
Swiss Film Prize, 2007.- najbolja sporedna uloga (Natacha Koutchoumov)20. ožujka, subota
18h NA KOMETI (NA KOMETE, Čehoslovačka, redatelj: Karel Zeman, uloge: Emil Horváth, Magda Vášáryová, František Filipovský,Josef Hlinomaz,Čestmír Řanda ,1970., 74min)

Češki znanstvenofantastični avanturistički film snimljen je prema istoimenom romanu Julesa Vernea. Radi se o kombinaciji igranog filma i animacije, temeljene na izvornim francuskim ilustracijama Verneovih romana, a istim se postupkom redatelj koristio i u prethodna dva filma snimljena prema Vernovim romanima. Fantastična priča o malom teritoriju u sjevernoj Africi, koji je udarcem komete otcijepljen od Zemlje i juri zajedno s kometom po svemiru, ispričana je humoristično, promatrajući sitničave sukobe među Englezima i Francuzima. Filmu je dodana i jedna ljubavna priča, koje u romanu nema.

20h TAJNA ZAMKA U KARPATIMA (TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH),
Čehoslovačka, redatelj: Oldřich Lipský, uloge: Michal Dočolomanský,Evelýna Steimarová, Vlastimil Brodský, Rudolf Hrušínský,Oldřich Velen ,Miloš Kopecký

Film je inspiriran zaboravljenim romanom Julesa Vernea ”Tajni zamak u Karpatima” i parodija je znanstvenofantastičnih verneovskih proza. U Karpatskom kraljevstvu u tajanstvenom zamku živi barun Gorc od Gorca i na njegov zahtjev ludi znanstvenik Orfaník izumi neobičan aparat koji pomoću svjetlosnih zraka tvori iluziju stvarnosti. Taj „dalekovid“, rođen u mašti pisca Julesa Vernea, za stotinu je godina preduhitrio nastanak televizije. A kako je zapravo sve to bilo s prvom filmskom projekcijom i izumom televizije otkrit će glavni junak filma grof Felix Teleke od Tölökö, dakako tijekom niza pustolovina u jezivom labirintu zamka. Osobit neverneovski moment u filmu je „karpatski“ folklor, za koji je izmišljen i poseban jezik.

Francuska alijansa Rijeka (Alliance Francaise Rijeka),Veleposlanstvo Republike Češke u Zagrebu i Francuski institut u Zagrebu u suradnji s Gradom Rijekom.

Objavljeno 16.03.2010.

Vremeplov

Tko rano rani sinoć nije imao gažu!
(šala među glazbenicima)