Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Grupe Ogledala i Grad u Stereo dvorani 7. studenog

Grupe Ogledala i Grad u Stereo dvorani 7. studenogNastala na razvalinama genijalnog dječačkog pop punk sastava Istočni izlaz, Ogledala su se sredinom 80-tih strelovito uspinjala jugoslavenskom demo scenom što su učvrstila i senzacionalnom pobjedom na prestižnoj ex-YU gitarijadi u Zaječaru 1985. godine.

Ogledala su tijekom druge polovine 80-ih bila jedan od onih netipičnih riječkih sastava koji su uspješno tranzirali lokalni zvuk iz punka u savršeni pop na tragu neoromantizma i new wavea, te su time bitno utjecali na kasniji RiRock izričaj primjetljiv u mnogih bendova.

U naponu su snage u ljubljanskom studiju Top Ten s producentom Janezom Križajem snimili cijeli album koji će, međutim, tek krajem ove godine ugledati svjetlo dana u izdanju Dallas recordsa.

Okosnicu Ogledala činili su, a čine to i danas, Leo Rumora (pjevač i bubnjar), Miro Zupčić (klavijaturist), Dado Trpkov (prvotno basist, sada gitarist), te Damir Bajić (gitarist). Konačnu postavu, ovu sadašnju, već predstavljenu na spektakularnom koncertu u veljači ove godine na promociji albuma Riječkog novog vala, upotpunio je Samir Šverko na bas gitari.

Grad (duguju li ime pjesmi s prvog albuma Parafa?) nastaje sredinom 80-tih godina istražujući glazbeni prostor svojedobno u Britaniji poznat kao dark, odnosno gothic zvuk, na tragu Sisters of Mercy, The Cure i Mission.

Kada se tome pribroje sjajne vokalne sposobnosti Dejana Škaljca, virtuoznost Orijena Modrušana na gitari i eksplozivnost gitariste Igora Stevanovića dobijete kakvu-takvu sliku o grupi Grad. Da biste se uvjerili u njihovu autentičnu izvrsnost možete si nabaviti i solidan vremeplov kojim ćete se vratiti u ožujak 1988. kada su, kao tipičan riječki demo sastav, rasprodali dvoranu Lovorka Kukanić na Rujevici. Ili, ako ste komotniji, onda je znatno jednostavnije pojaviti se na zajedničkom nastupu grupe Ogledala i Grad u Stereo dvorani u petak 7. studenog.

Svoj dugogodišnji status obećavajućeg demo benda Grad je okončao objavom debi albuma ”Ljudi” početkom 90-ih, a karijeru nastavio odličnim sljedećim naslovom, ”America”. Nakon tog albuma uslijedila je petogodišnja pauza u postojanju Grada jer se Dejan Škaljac, slijedeći svoj poziv geodeta, odselio, trbuhom za kruhom, u Kanadu. Ipak, nije odolio zovu Rijeke i prijatelja iz Grada, te se definitivno vraća 1998. godine i odmah snimaju treći povratnički album proročkog naziva ”Planet majmuna”. U novom stoljeću objavljuju još tri nosača zvuka: ”Nebo” (2001.), ”Glad” (2004.) i live izdanje ”Palach uživo” (upravo u izvršnoj produkciji SVID radija).

Grad danas nastupaju u sastavu: Samir Šverko (bas gitara, dakle gledat ćemo ga cijelu večer), Bobo Grujičić (bubnjevi), Danijel Benček (klavijature), te gore navedena trojka – Stiv, Dejan i Orijen.

Grad je već nekoliko mjeseci u studiju gdje pripremaju i novi album, a dijelove istoga možda ćemo imati sreće čuti već u Stereu. Koncert počinje u 23 sata a cijena ulaznice je 40 kuna, pretprodaja Dallas music shop.

Grad - Ljudi

Objavljeno 23.10.2008.

Vremeplov

Odrastanje u društvu punom nesigurnosti, gdje snaga države počiva na strahu i gdje je prisutna neka vrsta institucionaliziranog terorizma, dalo mi je zanimljive nazore. Osjećam potrebu preispitati sve događaje i dublje promatrati likove, za razliku od ljudi koji su odrastali u sigurnijem okruženju.
Alexandar Balanescu (Balanescu Quartet)