Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Tjedan češkog filma

Tjedan češkog filmaTjedan češkog filma se svečano otvara 12. listopada u 20 sati u Art-kinu Croatia u Rijeci komedijom „Žene na kušnji” (”Ženy v pokušeny”) redatelja Jiříja Vejděleka, u nazočnosti veleposlanika Republike Češke Karela Kuhnla.

Ova komedija, koja je oduševila više od milijun gledatelja, priča je o trima ženama različitih generacija i potpuno različitih svjetonazora, koje zajednički prolaze kroz zahtjevne životne situacije - a rješavaju ih s ponešto životne mudrosti, humora i ljubavi.

Tjedan češkog filma, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu, održava se od 12. do 17. listopada u Art-kinu Croatia u Rijeci. Program uključuje šest filmova najuspješnijih čeških autora te publici nudi najbolje filmove iz prošlogodišnje češke produkcije.

Program se nakon svečanog otvorenja, idući dan nastavlja filmom „Kawasakijeva ruža” (”Kawasakiho růže”) (13. i 17. listopada u 20 h), češkim kandidatom za nagradu Europske filmske akademije. Najnoviji je to film jednog od najuspješnijih čeških redatelja Jana Hřebejka, politička drama o poznatom češkom psihijatru kojeg zet optužuje za doušništvo u vrijeme bivšeg režima. Ove je godine u Berlinu nagrađen dvjema nagradama, nagradom Međunarodne konfederacije umjetničkih kina (C.I.C.A.E.) te onom Ekumenskog žirija.

„Lijepa naša domovino” (”Zemský ráj to na pohled”)(14. listopada u 20,30) Irene Pavláskove komedija je koja prati odrastanje dviju djevojaka od dolaska ruskih tenkova na praške ulice 1968. Priča iz nedavne još uvijek bolne prošlosti zaokuplja gledatelja autentičnošću, sofisticiranom unutarnjom dramatičnošću. Film je na Filmskom festivalu u Moskvi osvojio nagradu FIPRESCI.

Crna komedija „Očajnici” (”Zoufalci”)(15. listopada u 18 sati) prvi je film redateljice Jitke Rudolfove. Protagonisti filma su šestero tridesetogodišnjih školskih kolega koji se nalaze na prekretnici na kojoj zbrajaju svoje životno iskustvo.

Povijesni spektakl „Bathory” (15. listopada u 20 h) poznatog slovačkog redatelja Jurja Jakubiska bavi se legendom o mađarskoj grofici Erzsébet Báthory iz 15. stoljeća. Na svojem imanju ona je navodno ubijala svoje podanike te postala jedne od najokrutnijih ubojica u ljudskoj povijesti. Riječ je o najskupljem filmu u povijesti češke i slovačke kinematografije. Film je nagrađen s dva Češka lava - za najbolje umjetničko ostvarenje te nagradom Box Office.

Novi film češkog redatelja Mareka Najbrta „Zaštitnik” (”Protektor”), (16. listopada u 18 sati) nagrađen je ove godine s čak šest Čeških lavova (uključujući Lava za najbolji film i režiju). Uslijed njemačke okupacije, život bračnog para - novinara Emila i glumice Hane - potpuno se promijeni.

Objavljeno 10.10.2010.

Vremeplov

Vjernik sam. Ne idem u crkvu. Ne pripadam niti jednoj određenoj religiji, ali vjerujem u Boga. Ne bih mogao pisati ono o čemu pišem i biti kreativan bez određenog oblika vjerovanja.
Nick Cave