Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

2009. – Godina prepuna trenutaka za pamćenje

2009. – Godina prepuna trenutaka za pamćenjeOstao je tek ovaj današnji dan do isteka 2009. godine koju će svatko od nas pamtiti po trenucima koji su je činili. Što se tiče glazbene Rijeke i riječke scene takvih je trenutaka bilo podosta, pa se na početku ispričavam ako koji preskočim...

2009. godina bila je bogata novim glazbenim ostvarenjima, no nabrajanje trenutaka koji su zauvijek ušli u povijest započet ću podsjećanjem da je ove godine prvi puta otkako postoji riječka glazbena scena, objavljena knjiga upravo o njoj. Knjiga ”91 decibel” riječkog publiciste Velida Đekića prva je knjiga o riječkom rocku, prvi vodič po riječkim okupljalištima od kojih su mnogi počeli padati u zaborav, te prvi vodič u Hrvatskoj uopće napisan na ovaj način.

Svojom knjigom Velid Đekić ponudio nam je povratak u prošlost i upoznao nas s mnogim mitovima i legendama, a dašak prošlosti oživio se i u reizdanjima starih albuma, te ponovnim okupljanjima bendova iz 80-ih.
Ponovno okupljeni Mrtvi kanal u ponešto izmijenjenom sastavu svoju je praizvedbu upriličio na Valetinovo, 14. veljače na Orehovici, te nastavio 21. veljače s koncertom u River pubu , i završio promociju albuma 27. veljače, u Stereo dvorani pod nazivom Mrtvi kanal live.

9. lipnja, na brodu Arca Fiumana, predstavljeno je reizdanje prvog albuma riječke rock-scene, albuma Vrijeme i zemlja I. Album je sniman u siječnju i veljači 1979. u ljubljanskom studiju Akademik. Prva koncertna promocija albuma dogodila se u riječkom Circolu, 21. svibnja te godine, no „pravom“ koncertnom promocijom smatra se nastup grupe 26. listopada u tadašnjem kinu Partizan, današnjem Teatru Fenice.

Na reizdanje se odlučila i grupa Let 3 te su uoči ponovnog objavljivanja kultnih albuma „Two Dogs Fuckin’“ i „El Desperado“, odsvirali seriju odličnih koncerata koji su uključili samo pjesme s ta dva albuma, a koncerti su održani u njihovoj prostoriji za probe, od milja nazvanoj ”Rupa”.

20.06., nakon više od pet godina od prvog albuma, te nakon pune dvije godine od početka projekta, riječko-zadarski noise-rock kvartet [mandelbrot set], pod izdavačkom palicom Dirty Old Labela, te uz neprocjenjivu pomoć udruge ”Guranje s litice” i Igora Mihovilovića, izdaje svoj novi album imena ”Hotel Magnolia” kojim dokazuju svoju virtuoznost i iniovativnost.
U 2009. godini dočekali smo i izlazak novog studijskog albuma Hello! Urban &4. Na albumu su Urban i četvorka surađivali s Gibonnijem i Vavom, a omot albuma djelo je sjajnog Mirka Ilića.

Vratili su se i riječki majstori pop-rock zvuka, skupina En Face te su nakon trogodišnje pauze objavili album ”Afrodita”.
Riječki gitarist Vlado Simcich Vava objavio je novi solo album ”Poljubac je izdaja” koji je još jedno nekonvencionalno glazbeno izdanje. Radi se o konceptualnom auditivnom projektu pri kojem se, u dijelovima, obrađuje život kontroverznog povijesnog lika Jude Iskariotskog.

Nakon što im se je ukazala prilika da nastupaju u Dvorani Mladosti i zagrebačkoj Tvornici kulture kao predgrupa Parafima i Termitima, riječki trio Diskurz potpisao je za Dallas te su objavili svoj debitantski album koji su i kritika i publika dočekali s odličnim kritikama.


I riječka grupa One Piece Puzzle (OPP) koja djeluje od 2001. godine, a prepoznatljiva je po ekspresivnim nastupima i vokalu, izbacila je svoj debitantski album ”13 zlatnih hitova” i dokazala da i mlađe snage riječke glazbene scene imaju puno toga za ponudit.

Vokalna skupina Putokazi objavila je album ”Mjesec” te proslavila 25 godina glazbenog djelovanja.

Prvi rođendan proslavilo je i riječko kino Art-kino Croatia koje je čitave godine nudilo iznimno bogat program za sve filmofile.

Koncerata i festivala ni ove godine nije nedostajalo, pa su tako održani festivali Ljeto na Gradini, Hartera, Hals Guitar festival, Riječke ljetne večeri, KRik mladih, RiRock festival, Demoween gitarijada, Barufe... te su svaki na svoj način ponudili bogat i raznovrstan program.

Uz mnogobrojne koncerte, festivale, reizdanja i nova izdanja albuma, 2009. godinu pamtit ćemo i po gašenju Svid radija koji je nakon četrnaest godina kontinuiranog emitiranja završio sa svojom glazbenom pričom te su se bendovi i građani za koje je Svid svih četrnaest godina ”punio tišinu” odlučili oprostiti od mnogima omiljenog radija velikim koncertom koji je održan na tri lokacije (Korzo, Arca i Palach).

Kako to već biva nešto se ugasi, nešto pokrene... tako su pred kraj ove godine s radom startala i dva nova/stara kluba, Gekko ex Booka i Gruw ex Točka, koji pred sobom imaju čitavu sljedeću godinu da nas oduševe svojim programom.


Anamarija Simčić Paulić










Objavljeno 31.12.2009.

Vremeplov

Nikad u svom životu nisam svirao neki hit.
Joe Zawinul