Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

25 FPS Natjecateljski program

25 FPS Natjecateljski programNatjecateljski program 16. izdanja 25 FPS-a, koji će se održati od 24. do 27. rujna 2020. u Kinu SC-a u Zagrebu te 29. i 30. rujna u Art kinu u Rijeci, sastoji se od 29 filmova iz svih krajeva svijeta, od Argentine, Brazila i SAD-a, preko Austrije, Francuske i Velike Britanije pa sve do Australije, Južne Koreje i Hong Konga.

Neki od odabranih naslova bit će prvi put prikazani na velikome platnu, a neki prvi put nakon dugo vremena. Selekcija nudi presjek recentne produkcije avangardnog, eksperimentalnog i inovativnog filma, a među odabranim radovima nalazi se i nekoliko intrigantnih medijskih hibrida te naslovi koji kritički istražuju polje umjetnosti.

Novomedijski hibridi: internet i videoigre
Širenje pokretnih slika na nove platforme dovelo je do prožimanja različitih audiovizualnih medija, prvenstveno filma, interneta i videoigara. Brojni autori iskoristili su estetske, komunikacijske i pripovjedne mogućnosti novonastalog umjetničkog polja da na svjež i inovativan način artikuliraju čitav niz osobnih i društveno relevantnih tema.

Južnokorejska autorica Kyunwong Song u filmu Jesa koristi razgovor mobilnim telefonom kao podlogu za duhovit kulinarsko-animirani performans, u kojem je (re)animacijom tradicionalnog korejskog obreda iz naslova stvorila šarmantan portret svoje obitelji.

Američko-indijski autor Suneil Sanzgiri u Kod kuće, ali ne doma posegnuo je za grafičkim mogućnostima Skypea i interneta kao arhive kako bi promislio koncepte domovine, nacije i nacionalizma, a pritom pružio i sasvim osoban prikaz indijske povijesti i (de)kolonizacije. Austrijski film Kako nestati vodi nas u računalno animirani krajolik videoigre Battlefield V, gdje je redateljski tim Total Refusal kroz različite pokušaje subverzije pravila ove first shooter videoigre stvorio intirgantan, akcijom nabijeni esej o dezerterstvu i pacifizmu.


Selekcija uključuje i nekoliko maštovitih analiza umjetnosti kao tržišnog i ekonomskog koncepta: Iz moje pustinje njemačke redateljice Venete Androve crnohumorna je računalno animirana analiza sprege kapitalizma i tržišta umjetnina, Shānzhài ekrani francuskog redatelja Paula Heintza sjajan je portret kineskih majstora u stvaranju likovnih krivotvorina, dok je Austrijanka Claudia Larcher u Lomljenu Miesa prelomila arhitektonske koncepte Miesa van der Rohea kroz medije fotografije i računalne animacije.

Klasični filmski eksperimenti: strukturalni i materijalni film
Ljubitelji klasičnih materijalnih i strukturalnih filmova također će doći na svoje: Amarilis – studija britanske autorice Jayne Parker senzualno je istraživanje putenih tekstura, oblika i boja cvijeta iz naslova. Još radikalnije francuskog autora Stefana Canape punk-rock je uranjanje u emulziju analogne vrpce, dok je Thorax Austrijanca Sigfrieda A. Fruhaufa psihodelična, treperava posveta srcu koje kuca u središtu filmskog iskustva.

Dijalog sa studijskim Hollywoodom, njegovim žanrovima, skrivenim značenjima i težnji za spektaklom predstavlja stalnu inspiraciju avangardnim autorima, što pokazuje i nekoliko naslova u ovogodišnjoj selekciji. Miljenik domaće publike, britanski autor Ben Rivers, u svome filmu Onda pogledaj dolje vizualno fascinanto spaja gramatiku etnografskog filma i znanstvene fantastike, dok Austrijanac Rainer Kohlberger u svome There must be some kind of way out of here koristi snimke hollywoodskih filmova katastrofe iz 1990-ih kako bi istražio gledateljsku fascinaciju prizorima razaranja te ponudio apstraktnu refleksiju o redu koji se stvara iz kaosa.

Hrvatski i regionalni autori u konkurenciji
U natjecateljskom programu bit će prikazana i tri hrvatska filma. Nizozemski audiovizualni trio Telcosystems, koji je domaću publiku 2008. oduševio audiovizualnim performansom Mortals Electric te filmovima kao što su Glasno (Grand Prix, 2008) i Uznemiren (Posebno priznanje, 2012), predstavlja se novim radom, nastalim u produkciji Bonobostudija. Riječ je o TESTFILM #1, projektu koji se iz istraživanja kinoprikazivačkog i distribucijskog formata DCP razvio u pronicljiv i subverzivan filmski esej o tržišnom paradoksu u kojem se trenutačno nalazi filmska zajednica.

Animator i likovni umjetnik Marko Tadić predstavit će se Događajem za zaboraviti, u kojem je postupcima animacije oživio fotografske arhive dvojice umjetnika, pronađene na jednom zagrebačkom buvljaku. Istraživanjem prošlosti bavi se i Renata Poljak, čiji je Porvenir atmosferično i enigmatično istraživanje migrantskih puteva i vlastite obiteljske povijesti.
Među regionalnim imenima valja istaknuti i Milicu Jovčić, srpsku autoricu s njemačkom adresom, koja je u svome filmu Cleaning spojila nađene obiteljske snimke, materijalni film i vojvođansku neoavangardu u melankoličnu minijaturu o predodređenosti i ženskom iskustvu.

Žiri i nagrade
Filmovi u natjecateljskom programu 25 FPS-a natječu se za tri jednako vrijedna Grand Prixa, o kojima će odlučiti tročlani žiri u sastavu Davor Sanvincenti, Randa Maroufi i Maria Palacios Cruz. Svaki član žirija predstavit će se zasebno kuriranim programima, koje ćemo uskoro najaviti, kao i ostale festivalske programe (Expanded Cinema, Kino 23, Refleksi).

Filmovi također konkuriraju za nagradu Žirija kritike, koji ove godine čine Luka Antonina, Ana Kutleša i Dina Pokrajac, te za Nagradu publike o kojoj odlučuju posjetitelji festivala glasanjem nakon svake projekcije.

Sve projekcije za gledatelje su besplatne.

Objavljeno 07.09.2020.

Vremeplov

Uzmimo punk muziku. Sa glazbenog aspekta lako je reći da je to ... mm... sranje. Ali, to je također sociološki fenomen po svojim sociološkim implikacijama. Mladi ljudi, kao ljudska bića, odgovaraju okolini koja je manje više neprijateljska ili puna nasilja.

John Mclaughlin