Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

40 godina antologijskog albuma ”A dan je tako lijepo počeo”

40 godina antologijskog albuma ”A dan je tako lijepo počeo”Ključni album jugoslovenske ali i kontinentalne europske punk scene ”A dan je tako lijepo počeo” objavljen je 05.05.1980. dakle pre 40 godina. Tim albumom Paraf je ušao u antologiju lokalne i europske punk subkulture.

Bio je to prvi snimljeni punk album na ovim prostorima ali je izašao sa zakašnjenjem zbog problema s tadašnjom Komisijom za šund. Tako je promenjen originalni omot, neke pesme su izbačene, a ključna ”Narodna pjesma” je objavljena s drugačijim stihovima. Uprkos tim zahvatima, album je (pr)ocenjen kao šund i na tržištu se pojavio s većom cijenom. Ali to nije
umanjilo njegov uspjeh. Početni tiraž je razgrabljen, pa je LP doštampavan i prodan je u oko 25 000 kopija.

Četrdeset godina kasnije ”A dan je tako lijepo počeo” zvuči moćno, razorno, opasno, poletno i svježe. Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan i Dušan Ladavac Pjer su na četrnaest pjesama uspješno spojili inicijalnu punkersku jednostavnost s autentičnim mladalačkim buntom protiv zatupljujuće svakidašnjice. Upravo zato zvuči toliko snažno i danas.

Kako je rekao Igor Vidmar, jedan od producenata albuma, ”Parafi su bili anticipacija dolazeće krize, u smislu preteče društvene deziluzije i nastojanja društveno podređenih slojeva da na bilo koji način izraze svoju individualnost.”

U tadašnjem pressu za LP je pisalo: ”Parafi pjevaju o ulici koja znade biti podrugljiva i zajebantska, teška i mučna ulica tinejdžerskih nedoumica, strasti, zasebne mitologije i svog kuta promatranja… zato ova ploča donosi ironiju, podrugljivost, ludiranje i slobodan pristup tabuima malograđanske mediokritetske svakodnevnice.” Do tada u jugoslovenskoj popularnoj muzici gotovo nezamisliv, takav pristup osigurao je Parafima nesumnjiv kulturološki pijedestal.

O nastanku albuma, Valter Kocijančić je u interviewu koji je napravio Bojan Mušćet za booklet CD Box-seta ”Sabrana djela 1976.-1987.” rekao: ”Ja sam dobio, nakon mnogo vremena, poziv od diskografa da se javim u vezi snimanja ploče. Trebali smo potpisati ugovor i još neke dokumente. Tako još uvijek imam doma pogodbu s izdavačima o korištenju instrumenata u studiju. Mi smo donijeli samo naše gitare i bubanj, ali trebalo je još opreme. Kad sam
dobio taj poziv na snimanje albuma bio sam sretan kao prasac, bio je to poziv iz vedra neba, pa u rebra. Band koji se zajebava cijelo vrijeme, sad ide snimati ploču – nestvarno!”

”A dan je lijepo počeo” nalazi se i u CD boxu ”Sabrana djela 1976.-1987.” Na disku su dodate pjesme iz prve faze stvaralaštva banda, uključujući i singl ”Rijeka/Moj
život je novi val” ali i originalna verzija ”Narodne pjesme”.

Objavljeno 08.06.2020.

Vremeplov

Stratocaster pokriva svu paletu ljudskih emocija a tremolo ti omogućava da učiniš sve... možeš pogoditi svaku notu ljudskog roda.
Jeff Beck