Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

BEATLES REVIVAL BAND - Bio je to tulum naših života

BEATLES REVIVAL BAND - Bio je to tulum naših životaO SUDJELOVANJU NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU »BEATLES WEEK« TIJEKOM KOLOVOZA 2004.

U pet dana održali smo čak osam koncerata. Dakle, bilo je dana kad smo dnevno svirali dva koncerta. No, dodao bih kako smo prije Liverpoola, tri dana proveli u Londonu gdje smo posjetili studio »Abbey Road«, te brojne povijesne lokacije na kojima su svirali »Beatlesi«. Naš prvi dojam bio je fantastičan, posebice kluba »Cavern«, iznio je svoje dojmove Erik Malnar.

Rodno mjesto nezaboravnih »Beatlesa«, Liverpool, i ove je godine bilo domaćin festivala »Beatles Week« na kojem su nastupili glazbenici iz cijelog svijeta koji izvode glazbu u čast te slavne grupe. Tijekom šest dana festivala, koji je trajao od 26. do 31. kolovoza, nastupilo je pedesetak grupa iz čak dvadeset zemalja, a ponajviše iz SAD-a i Velike Britanije. Ovogodišnje izdanje tog najvećeg festivala posvećenog »Beatlesima«, nama je bilo posebno zanimljivo jer se publici u Liverpoolu predstavio riječki »The Beatles Revival Band« kojeg danas čine Erik Malnar, Goran Rubeša, Marko Jurić, Tomislav Raspor i Maja Rubeša. Budući u svijetu već od prije postoji bend istog naziva, koji je također nastupio na festivalu »Beatles Week«, Riječani su se predstavili kao »Les Beats«, što je zapravo njihovo prvo ime pod kojim su započeli izvoditi glazbu »Beatlesa« prije deset godina.

Što je prethodilo odlasku »The Beatles Revival Band« na veliki međunarodni festival »Beatles Week«?
– Sve je krenulo u studenome 2003. godine kad sam na »Discoveryju« pogledao emisiju o »Beatles Week« festivalu. Emisija me zaintrigirala i par mjeseci nakon toga, Maja Rubeša me nagovorila da na internetu potražimo informacije o »Beatles Weeku« i nečiji kontakt. Na sreću, pronašli smo broj organizatora programa u klubu »Cavern« koji nam je rekao da nije uključen u samo organizaciju festivala »Beatles Week«, ali nam je dao broj organizatora. On nam je pak objasnio da smo vjerojatno zakasnili s prijavom za sudjelovanje na ovogodišnjem festivalu, ali da mu svejedno pošaljemo demo snimke. No, mi nismo imali demo snimke, jer u to vrijeme nismo planirali objavljivati obrade »Beatlesa«. Ipak, u veljači ove godine napravili smo demo i poslali ga organizatoru koji nam je ubrzo javio da smo primljeni, dodavši da mu je izuzetno drago da ove godine, po prvi puta, sudjeluje i jedan bend iz Hrvatske. Na festival se prijavilo 200 grupa iz čitavog svijeta, a primljeno je 52 benda.

Koliko ste koncerata održali u Liverpoolu?
– U pet dana održali smo čak osam koncerata. Dakle, bilo je dana kad smo dnevno svirali dva koncerta. No, dodao bih kako smo prije Liverpoola, tri dana proveli u Londonu gdje smo posjetili studio »Abbey Road«, te brojne povjesne lokacije na kojima su svirali »Beatlesi«. U Liverpoolu smo prvo banuli u ulicu Mathew Street u kojoj se odvijala glavnina programa »Beatles Week« festivala. U »Cavern« klubu je baš svirala liverpulska grupa »Mercy Beatles« čiji su članovi bili odjeveni kao »Beatlesi«, a svirali su i na identičnim gitarama. Tako je naš prvi dojam bio fantastičan, posebice kluba »Cavern«. Tijekom boravka u Liverpoolu, posjetili smo i rodne kuće svih članova »Beatlesa«, a ispred vrata Paula McCartneyja zapjevali smo: »Druže Paule, mi ti se kunemo«. Posjetili smo i muzej »Beatlesa«, ali i brojne druge lokacije u Liverpoolu vezane uz »Beatlese«, što je značajno obogatilo naše iskustvo.
Kako su vaše koncerte prihvatili posjetitelji festivala?
– Što je festival sve više odmicao, sve više smo pridobivali publiku, ali i čovjeka koji je najavljivao naše koncerte. Najavljivač nas je tako na posljednjim koncertima grlio, ljubio i vikao da nas obožava, poručivši nam da će se potruditi da i iduće godine budemo sudionici festivala. Pridobiti publiku doista nije bilo jednostavno, jer se u isto vrijeme sviralo na desetak mjesta i publika zadržavala ispred onih pozornica na kojima im se najviše sviđala glazba.

Svirali ste i u legendarnom »Cavern« klubu?
– Da, na sreću, svirali smo dva puta. Naš drugi nastup bio je posebno zanimljiv, jer bend koji je trebao svirati poslije nas, nije došao, pa je naš nastup umjesto uobičajenih 45 minuta trajao sat i pol. Ipak, 45 minuta je premalo i toliko nam vremena obično treba za zagrijavanje. No, već nakon sat vremena svirke u »Cavernu«, postigli smo »radnu temperaturu« i posve smo publiku uveli u koncert. Bio je to vrhunac našeg gostovanja na festivalu.
Nakon prespavanih noći, kad su se slegli prvi dojmovi, koliko ste zadovoljni desetodnevnim boravkom u Velikoj Britaniji?
– Još je rano govoriti o tome. Vjerojatno će nam trebati još nekoliko dana da bi mogli rezimirati putovanje jer se previše toga odigralo u deset dana. No, općenito govoreći, možemo reći da nam je bilo lijepo. Zasigurno, bio je to tulum naših života i najljepši mogući poklon za deset godina postojanja »The Beatles Revival Band«. Istovremeno, bilo je i izuzetno naporno.
Što vas je tijekom festivalu posebno dojmilo?
– U Hrvatskoj samo mi jedini bend koji izvodi »Beatlesa« i na trenutak bilo čudno biti u grad gdje svi sviraju »Beatlese«. Također, bilo je zanimljivo vidjeti različite pristupe njihovom opusu, a najviše nam se svidio jedan bend iz Japana koji identično skida i glazbu i image »Beatlesa«, što doista rade vrhunski. Mi se nismo trudili što vjernije skinuti njihov repertoar, već smo, posve opušteno, u njihovu glazbu unijeli i naše osjećaje, a s namjerom da zabavimo sebe i publiku. Trudili smo se biti svoji i mislim da je publika to prepoznala, što je vjerojatno jedan od razloga našeg uspjeha. Bilo je bendova koji su se usredotočili na to da čim vjernije sviraju originalnu glazbu »Beatlesa«, ali neki od njih to nisu dobro radili, pa nastupi takvih grupa nisu imali previše smisla i na pozornici su se činili poput karikatura. Naravno, to nam se nije baš svidjelo.

Nakon viđenog na festivalu, stekli ste dojam da je vaša interpretacija »Beatlesa« na svjetskoj razini?
– Već činjenica da smo prošli u konkurenciji 200 grupa govori puno. Nakon festivala, usudio bih se reći da smo među 20 najboljih bendova na svijetu koji izvode glazbu »Beatlesa«.
Zahvaljujući nastupu na »Beatles Weeku«, dobili ste nekoliko zanimljivih festivalskih ponuda. O čemu se radi?
– Prije svega, pozvani smo da i iduće godine sudjelujemo na »Beatles Weeku«. Jedan čovjek, koji se rasplakao tijekom našeg nastupa, pozvao nas je u Novi Zeland. Također, pozvani smo na veliki festival koji se održava na sjeveru Francuske, te na još jedan koji se održava u Nizozemskoj.
Uspjeh u Liverpoolu evo ponukao je Odjel za kulturu Grada Rijeke da bendu sufinancira prvi CD, a već prije ste to, istina bezuspješno, dogovarali i s diskografskom kućom Dallas Records. Dakle, hoće li se pojaviti prvijenac »The Beatles Revival Banda«?
– Nadam se da hoće, a projekt planiramo realizirati s brojnim glazbenicima iz Hrvatske...

Srđan BRAJČIĆ - NOVI LIST (9.2004.)

Objavljeno 25.09.2004.

Vremeplov

Da bi promijenili svijet prvo morate sabrati svoje misli.
Jimi Hendrix