Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Češki, talijanski i japanski filmovi u listopadu u Art-kinu

Češki, talijanski i japanski filmovi u listopadu u Art-kinuListopad u Art-kinu u znaku nacionalnih kinematografija – pred nama su suvremene talijanske drame, japanske akcije i anime te omiljene češke komedije 20. stoljeća.

Romantična drama «Prije ponoći» Richarda Linklatera posljednji je dio trilogije kojeg čine filmske uspješnice «Prije svitanja» i «Prije sumraka». Gotovo dva desetljeća prošlo je otkako su se Amerikanac Jesse (Ethan Hawke) i Francuskinja Celine (Julie Delpy,) prvi put sreli u vlaku za Beč, devet godina kasnije našli su se u Parizu, a još devet godina nakon zadnjeg susreta pratimo ih na ljetovanju u Grčkoj, gdje razgovaraju o životu i ljubavi. Riječko pretpremijerno prikazivanje je zakazano za 6. listopada, a od 12. listopada film će se naći i na redovnom repertoaru.

Ciklus japanskog filma, od 7. do 13. listopada, obuhvaća životne priče nindža i samuraja te tri futurističke distopijske dugometražne anime. Prvi film ciklusa prati mladu Riisau Naka koja spoznaje da može skakati kroz vrijeme. Novootkrivenom moći pokušava pogurati stvari u svoju korist, no ubrzo otkriva da igranje s vremenom može dovesti do krajnje neugodnih situacija. «Djevojka koja je skakala kroz vrijeme» na programu Art-kina je u ponedjeljak 7. listopada u 19 sati.

Dani talijanskog filma dio su manifestacije – Dani talijanske kulture i talijanskog jezika u Rijeci. Tijekom listopada, riječka će publika imati prilike u dva navrata gledati suvremene talijanske naslove. Prvi dio programa održat će se od 10. do 12. listopada u sklopu koje će se prikazati politička drama o zamjeni identiteta «Viva la libertà», a gost riječke premijere filma će biti redatelj Roberto Andò. Drugi dio filmskog programa održat će se 17. i 18. listopada.

Nagrađivana njemačka drama «Borbene djevojke» prati mladu Marisu koja mrzi strance, Židove, policajce te svakoga za koga ustanovi da unazađuje njezinu zemlju. Izaziva, pije, tuče se, a njezina sljedeća tetovaža biti će portret Adolfa Hitlera. Jedino mjesto gdje se osjeća kao kod kuće je neonacistička banda kojoj pripada, u kojoj su mržnja, nasilje i velike zabave svakodnevno pravilo. Hoće li Marisa ikada biti kadra istupiti iz grupe? Ovaj je radikalan filmski naslov nagrađen na 15-ak filmskih festivala, a hrvatsku je premijeru doživio u sklopu Festivala tolerancije.

Art-kino je i ove godine domaćin dobrih čeških filmova. No, ono po čemu je ova godina doista posebna jest što će donijeti omiljene češke komedije 20. stoljeća. Tako će se na repertoaru naći osam komedija nastalih između 1969. (Čehoslovačka) i 1994. (Republika Češka) godine. Prva će nas zabavljati izvanredna komedija «Briši, konobaru, briši» Ladislava Smoljaka o misterioznom gospodinu koji poput fantoma obilazi praške kafiće obučen u konobara kako bi naplaćivao tuđe račune i zaradio koju krunu više. Revija češkog filma je na programu Art-kina od 24. do 31. listopada.

Više na www.art-kino.org.

Objavljeno 06.10.2013.

Vremeplov

Znam da sam paranoičan i neurotičan, napravio sam karijeru od toga.
Thom Yorke (Radiohead)