Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

’Crna kutija’ je tu! - zavirite u nju...

’Crna kutija’ je tu! - zavirite u nju...Riječka skupina E.N.I. upravo je objavila dugoočekivani novi album, ’Crna kutija’, na kojem se nalazi deset pjesama.

Ime albuma djevojke su odabrale po jednoj od pjesama kojom su i najavile početak rada na novom albumu. Prije izlaska albuma E.N.I. su nam predstavile nekoliko pjesama, koje su već osvojile eter. Tako je pjesma ’Crna kutija’ postala najizvođenija pjesma 2009. godine na HR Rijeka, pjesma ’Jezero od mlijeka’ dobila je vrlo originalan spot, u kojem se pojavljuje lik Modesty Blaise, a pjesma ’Polaroid’ našla se na samo vrhu top lista brojnih regionalnih radio postaja. Nakon te tri pjesme koje su nam dale odličan uvod u ostatak albuma, E.N.I.-ce su objavile i pjesmu ’Vodi me’, a zatim i ’Lijepa kao Sahara’ koju su izvele u suradnji sa Massimom.

Na ovogodišnjem CMC festivalu izvele su pjesmu ’Put po mom’, koja je postala jedan od ovogodišnjih ljetnih hitova, a uoči samog izlaska albuma lansiran je još jedan singl, ’Ostavljam ti usne’ .

Na albumu su E.N.I. surađivale sa cijelim nizom reprezentativnih glazbenika, producenata i autora, kao što su njihovi stalni suradnici Vava i Dejan Orešković, zatim Neno Belan i Elvis Stanić, Matej Zec, Ljubica Gurdulić (Svadbas), grupa Sane, Marko Markovina, Srđan Sekulović - Skansi, Petar Beluhan i Vlado Mirčeta, te mnogi drugi.

O pojedinim pjesmama i albumu koji je dugo nastajao, ali je pun već poznatih i budućih hitova, djevojke kažu:

Nikolina
’Možda se nekima činilo nespojivim stapanje prvotne Vavine rock verzije, Elvisa Stanića i moga glasa ali tako je nastala prekrasna i meni posebno draga pjesma ’Crna kutija’.
Stanić joj je nadjenuo novo ruho a i samu sebe iznenadila sam snalaženjem u senzualnoj country verziji pjesme. Jako sam bila uporna po pitanju pjesme Petra Beluhana ’Put po mom’, potpuno uvjerena da joj je pravo mjesto na našem albumu. Simpatičan tekst, plesni karakter, definitivno su bili put po mom. Falilo je samo još ono nešto...ili netko. Belan se s guštom primio posla i na svoj već dobro poznat ”belanovski ” način začinio je i učinio pjesmu pop uspješnicom.’


Ivona
’’Crna kutija’ punila se pune 4 godine novim melodijama i stihovima ljubavi, tuge, prekida, ravnodušnosti, čežnje, ostvarenih i neostvarenih želja, novih početaka... U nju su pažljivo spremljene esencije energije nas i autora pjesama, a zamirisati će svakom nosu drugačije.. . Nadam se samo da ćete biti dovoljno znatiželjni da virnete u nju.. ’Crna kutija ’ bilješka je jednog važnog perioda i obilježena je pjesmama o prekidu, ali objavljena je u trenutku početka jedne potpuno nove ere - majčinstva naše Elene i nekih sasvim novih, uzbudljivih početaka!
’Ostavljam ti usne’, rekla bih, još je jedan Vavin klasik koji ne ulazi možda od prve u uho, ali kada se uvuče pod kožu, tu dugo ostaje..Uživam izvoditi svaku njegovu pjesmu, ali imala sam sreću da se slažemo oko toga koja najbolje odgovara kojoj od nas, i da nakon ’ Oči su ti ocean’ mogu otpjevati upravo ’Ostavljam ti usne’, nježnu i melankoličnu priču o velikoj čežnji... ’Krug’ je pjesma koja je imala mnogo verzija, i aranžmanski pa čak i teksualno.. Elena je tu odlučila, želi pjevati o ljubavi, sretnoj, ispunjujućoj, uzvraćenoj! A tko ne bi udovoljio trudnici.’ dodala je Ivona za kraj.

Iva
’Kad mi je Vava prvi put pustio stvar ’Lijepa kao Sahara’ znala sam da će ići na album. Iako prava muška pjesma u akustičnoj demo verziji legla mi je izvrsno. Tu se rodila ideja da pozovemo Massima da gostuje na albumu jer smo u toj pjesmi nekako čule duboki markantni muški vokal. Kad je ušao u studio i krenuo pjevati to je bilo to. Njemu se pjesma svidjela na prvu i uživale smo raditi s njim kako u studiju tako i na snimanju spota. Drago nam je da je postao dragocjeni sastojak naše ’Crne kutije’. Puno prije negoli je izašao album njezin uspjeh je potvrdila i nominacija za Porin 2011. za kategoriju ’Najbolja vokalna suradnja’.
’Zvuči opasno.rekla sam za ’Jezero od mlijeka’ kad je bila isproducirana i otpjevana za album. Naziv pjesme savršena je metafora za ljubavnu situaciju u kojoj stvari postaju monotone i mutnjikave, a dodatno me inspirirala dublja pjevačka laga koja je zahtijevala nešto drugačiju interpretaciju. Producent Orešković je po mom mišljenju za Jezero napravio stvarno pomaknutu i vrlo zanimljivu produkciju. I Predragu Ličini (redatelju spota) zvučala je mračno i snažno pa me za spot obukao u strip junakinju Modesty Blaise. Time je pjesma postala zaokružena cjelina, a ja sam uživala u crnoj opravici trčeći po Galebu s lukom i strijelom, boreći se protiv tri zlice.’

Album ’Crna kutija’ legalno downloadajte ovdjeObjavljeno 22.09.2011.

Vremeplov

Čovjek najbolje živi od onog što najbolje radi, a najbolje radi ono što najviše voli.
Miroslav Tadić