Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

FESTIVAL HARTERA - Od 1 do 5

FESTIVAL HARTERA - Od 1 do 5Hm... namjerno smo pustili da nam se slegnu prvi dojmovi s prvog (nadajmo se ne i jedinog) festivala Hartera.
Sama po sebi nametnula se misao da je najbolje, možda ne i najzahvalnije, dati pregled cijele manifestacije putem svima poznate obrazovno-odgojne metode ocjenjivanja ’od 1 do 5’. Jer, bilo je baš tako – u rasponu od odličnog do nedovoljnog za našeg festivalskog ’’đaka prvaka’’. Krenimo redom...

5 odličan – za svaku pohvalu je inicijativa preuređivanja Tvornice papira u veliki kulturno-koncertni kompleks, te lansiranje festivala Hartera po uzoru na novosadski Exit festival. Također, marketing, reklamiranje i medijski dio posla određen je visoko profesionalno i najbolje do sada u povijesti organiziranja velikih (ne samo glazbenih) manifestacija u Rijeci.

Odličan + ide i posjetiteljima, naime, unatoč pretrpavanju prostora, nedovoljnom broju kemijskih toaleta i prevelikom broju prodanih karata, riječka publika je osim izvrsnog odaziva, pokazala zavidan nivo kulture i dobre volje naspram prilično strogog tretmana od inače, vrlo korektne policije i osiguranja. Treba pohvaliti i jeftinu cijenu ulaznice (40 kn) što je bilo moguće ponajviše zbog izdašnog pokroviteljstva Grada Rijeke.

Odličan ide i grupi One Piece Puzzle koja je za svoj nastup anagažirala VJ-a koji je pak za „čistu peticu“ odradio vizualni dio nastupa projicirajući atraktivan i provokativan background.

4 vrlo dobar – opći je dojam ponuđenih bendova i DJ-a na programu Hartere. Naime, već spomenuti Exit festival je bez problema, unatoč niskoj cijeni ulaznice, ugostio i jaka imena svjetske glazbene scene i to redom imena kao što su Massive Attack, Iggy Pop, Kosheen, Stereo MC’S i mnogi drugi. Odaziv publike nije uopće upitan, dakle...

Što se tiče nastupa grupa Laibach, Let 3, Urban & 4, T.B.F., Eyesburn, One Piece Puzzle, Father i „elektroničara“ vjerujemo da je svatko imao ponešto, ako ne i puno više od toga, za sebe. Opći dojam izvođača je četvorka, no svaki za sebe su bili više nego odlični i dorasli auditorijumu koji je zdušno uživao u ponuđenom koncertnom repertoaru.

3 dobar – M.A.N.D.I. najavljivani kao zvijezde elektronskog dijela večeri su vrlo neprofesionalno (čitaj: tezgaroški) odradili svoj set samo s polovicom kolektiva.

Ozvučenje. Jedva mršava trojka. Ozvučenje praznih tvorničkih hala je akustički zahtjevan projekt, no nije i neizvediv. U slučaju Hartere ozvučenje nije bilo na nivou, dapače, zvuk je bio nerazgovjetan i neartikuliran, ne samo na kraju hale, već u gotovo 2/3 prostora, tj. onom koji nije bio direktno ispred same bine što je svakako popriličan propust.

2 dovoljan – ponuda konzumacije pića na festivalu. Uopće nije zanemariva stvar što će posjetitelji koji su uredno platiti ulaznicu piti tijekom 10-satnog programa. Neozbiljno je ponuditi jednu vrstu točenog piva, Red bull, vodu i colu bez obzira na sponzorsko-pokroviteljske dogovore ugostiteljskog dijela festivala. Dovoljan umjesto nedovoljan ide samo zato što posjetitelji ipak nisu bili osuđeni na izbor „pivo il’ voda“.

1 nedovoljan – „Sjedni jedan!“ ide na račun neobjašnjivo krive procjene broja karata koje treba pustiti u prodaju prema kapacitetima koncertnog prostora u kojem je održan festival Hartera. Gotovo polovica posjetitelja uopće nije imalo prilike ući u glavnu halu nakon što su T.B.F. počeli s nastupom.

Eto, sve skupa, zbrojeno&podjeljeno ostaje da se nadamo da će (eventualni) drugi put organizatori Hartere znati realno procijeniti potrebe i logistiku festivala, te nastaviti s tradicijom vrhunskih, žanrovski različitih i kvalitetnih izvođača. Zbog toga u ovom osvrtu na festival Hartera ne pišemo o nastupima izvođača, koncertnim playlistama i sličnome, već o drugoj, i važnijoj dimenziji Hartere – budućoj namjeni uistinu impresivnog post-socijalističkog prostora i festivala koji bi trebao postati tradicionalnim.

Dobronamjerna kritika & rezime koju ste upravo pročitali ima za cilj samo jedno – da festival Hartera postane tradicionalan riječki festival u prostoru koji bi svakako trebao pripasti mladim kreativnim snagama grada Rijeke.

Robert Paulić

Objavljeno 10.05.2005.

Vremeplov

Stav ”znam što radim” je sranje, pa je zato lijepo čuti da to netko prizna, jer nitko ne zna što radi.
Win Butler (Arcade Fire)