Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Grupa Grč - u novom ognju, s novim skladbama

Grupa Grč - u novom ognju, s novim skladbamaIstina je bolna i radujemo joj se: napojen novom vatrom i ognjem, riječki Grč, u svirački nikad moćnijoj postavi, brusi ovih dana u svojoj vježbaonici svježe glazbene brojeve.

Nove zvučne priloge vlastitoj opskurnoj zvučnoj biografiji Grč ispisuje entuzijazmom i žestinom mladenačkog benda, kao da tek kreće na glazbeni put, također s iskustvom koje žestinu kontrolira držeći joj čizmu na vratu. Pa neka cvili. Nove teme, sazrele u tmini utrobe, vade se ovih dana prvi put na danje svjetlo, pušeći se tople i krvave na hladnom zraku.

Eto, poštovani čitatelju, upravo si ostavio iza sebe prve retke napisa o recentnim trenucima iz života i rada riječke art-brut skupine Grč. Naravno, prepoznao si, napis koristi Grčovu retoriku. Zašto, jasno je. A kako je došlo do njega?

Odgovor je u rukama članova grupe, koji su potpisnika ovih redaka prije nekoliko dana pustili zakoračiti u njihov brlog za vježbanje. A on, najprije privezan, pa zatim izvrijeđan, izudaran i ponižen, možda i da bi spasio živu glavu, prihvatio u cijelosti Grčov rječnik. Bez odmaka. Što je najgore, niti ga želi imati, jer je uvjeren da Grč i sve ono što on artistički znači prepoznaje u cjelokupnom okruženju, kolektivnom i individualnom, možda ponajviše u sebi samom. Dakle, kapitulacija je potpuna.

Odgovorni za taj čin? Zoran Štajdohar Zoff (vokal), Orijen Modrušan (gitara), Zoran Žmirić (bas) i Zoran Kovač Kiss (bubnjevi). Mjesto radnje? Prostor za probe grupe, u kući Danijela Benčika na Viškovu.

Tu, bez scenskih teatralija, koje odvlače pozornost od soničnih ugriza, i suočen s Grčom isključivo u njegovoj zvučnoj varijanti, nije bilo druge do pomiriti se s mučnom istinom da je Grč glazbeno dosad najsnažnijih mišića i da mu je stisak, posljedično, bolniji nego ikad.

Nek’ padaju glave, Zlatno tele, Mrtvo meso, Koljači, Sam u gomili i ostali novi naslovi na repertoaru art-brut Grča otvaraju nepročitanu stranicu u njegovu opusu, čineći to na najefektniji mogući način – potvrđujući iznenađujuću vitalnost stare priče. Koga zanima je li priča dobila i novi obvezni hit-klimaks, nasljeđujući u tomu neke stare mučne vrhunce, neka zna da i tu ima vijesti - sljedeći koncertni favorit Grča je skladba Mrtvo meso.

S njom u ušima, a i ne samo s njom, gost u prostoriji za probe zaključio je: Ako ste dosad slušali Grč širom rastvorenih očiju, zaboravite to. Sada se Grč sluša zatvorenih očiju, u tako nastaloj tami, kojom se šuljaju i vrište dosad nepoznati zvukovi nepoznate zvjeradi.

Tko u to ne vjeruje, neka osobno provjeri u subotu, 11. rujna, na riječkom Korzu, na Open Air Festivalu, kojim se najavljuje nova Palachova radna sezona. Grč će biti tamo, za one koji se ne boje tame.

One koji se pak boje, držat će za ruku.

Velid Đekić

Objavljeno 09.09.2010.

Vremeplov

Ne volim da me ljudi prepoznaju. Uopće me ne zanima da budem poznat. Samo radim što radim.
Bruce Dickinson (Iron Maiden)