Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

IX. Skupština Hrvatske glazbene unije

IX. Skupština Hrvatske glazbene unijeHus predsjednik Hrvatske glazbene unije, Urban predsjednik glavnog odbora, u glavni odbor ušlo petoro riječkih glazbenika - kratki je rezime ove vrlo važne skupštine strukovne udruge hrvatskih glazbenika.

U ponedjeljak 20.03.2006. u Kongresnoj dvorani zagrebačkog restorana ”Globus” održana je IX. Skupština Hrvatske glazbene unije. Skupštini je nazočilo, po delegatskom principu Statuta HGU, 138 članova iz svih podružnica HGU. Minutom šutnje za pokojnog predsjednika Damira Dičića i sve preminule glazbenike, Skupštinu je otvorila dopredsjednica HGU Sanja Doležal-Šarić. Nakon izbora radnih tijela Skupštine pročitano je izvješće o radu Upravnog odbora u proteklom četverogodišnjem mandatu kao i financijsko izvješće glavnog tajnika HGU, Siniše Doronjge. Izvješća su prihvaćena jednoglasno. Nakon usvajanja izviješća pristupilo se predstavljanju izmijenjenog Statuta HGU predloženog od strane Upravnog odbora HGU.

Kako nije bilo primjedbi na novi prijedlog Statuta, isti je prihvaćen jednoglasno. Skupština je ujedno bila i izborna te su predstavljeni kandidati za novog predsjednika HGU i članove Glavnog odbora HGU, nakon čega se pristupilo glasovanju.

Za vrijeme postupka prebrojavanja glasova i utvrđivanja rezultata od strane Izborne komisije Skupština je nastavila sa točkom razno u kojoj su izneseni razni stavovi i razna mišljenja o trenutnom položaju hrvatske glazbe i glazbenika.

Nakon izbrojenih glasova predsjednik Izbornog povjerenstva Sandro Pettenner objavio je rezultate glasovanja. Za predsjednika HGU izabran je Husein Hasanefendić-Hus (lider sada već bivšeg benda Parni Valjak).

Glavni odbor formiran je od članova direktno imenovanih od strane podružnica, te članova koji su ostvarili najveći broj glasova sa zajedničke liste kandidata.

Za članove Glavnog odbora sa zajedničke liste kandidata izabrani su:
Damir Urban, rock – Rijeka, koji je ujedno ostvario najveći broj glasova delegata Skupštine i time postao predsjednik Glavnog odbora HGU (pročitajte upotpunjenu biografiju Damira Urbana na Ri-rock.comu).
Henry Radanović, pop–jazz – Rijeka
Paolo Sfeci – Zagreb
Sanja Doležal-Šarić, zabavna glazba (Novi Fosili) – Zagreb
Stanko Šarić, narodna glazba (Najbolji hrvatski tamburaši) - Zagreb.

Ostali članovi Glavnog odbora, imenovani direktno od strane podružnica:
Nikša Bratoš, pop – rock glazba – Zagreb
Zvonimir Bučević-Buč, pop-rock glazba – Zagreb
Igor Delač, pop – rock glazba (Starfish) – Osijek
Neven Frangeš, jazz glazba – Zagreb
Marija Husar, pop glazba (ex Divas) – Zagreb
Matko Jelavić, zabavna glazba – Split
Šimo Jovanovac – narodna glazba – Županja
Darko Kalogjera – Šibenik
Igor Karlić, rock i scenska glazba – Rijeka
Bruno Langer, rock glazba – Pula
Iva Močibob, pop glazba (E.N.I.) – Rijeka
Zoran Prodanović-Prlja, rock glazba (Let 3) – Rijeka
Mladen Subošić, rock glazba (Hladno pivo) – Zagreb
Luka Tralić, urbana glazba (Elemental) – Zagreb
Nenad Vilović, zabavna glazba – Split.
Damir Urban izabran je pomalo očekivano za predsjednika Glavnog odbora, dok je, na iznenađenje mnogih, drugi po broju glasova bio riječki jazzer Henri Radanović. Uz njih dvojicu, u najviše kolektivno tijelo HGU su ušli Igor Karlić, Zoran Predanović Prlja iz Leta 3 te Iva Močibob iz E.N.I.

Izbor velikog broja riječkih glazbenika u sam vrh HGU-a ”naplata” je dugogodišnjeg aktivnog rada primorsko-goranske podružnice piše Jutarnji list koji je ovom događaju posvetio veću pozornost, ali i svojevrsno priznanje samoj glazbenoj sceni koja je i ove godine ovjenčana brojnim nominacijama za diskografsku nagradu Porin.

Prvo što moramo napraviti jest otvoriti začarani krug u kojem se nalaze mladi izvođači tako da im osiguramo kvalitetan tretman kroz medije, i to prije svega kroz nacionalnu televiziju. Nije dovoljno da se dobije termin i napravi emisija u kojoj će se bez osmišljenog pristupa samo prikazivati nekakvi spotovi. Takvu emisiju treba povjeriti ljudima koji su se već dokazali u takvom poslu kako bi to gledateljima bilo zanimljivo. Kada publici postane zanimljivo pratiti takve izvođače, vratit će se i koncerti, a samim time i diskografi i ostalo - ističe Urban.

Prema riječima tajnice riječkog HGU-a Jadranke Čubrić, veći broj Riječana u strukturama HGU-a mogao bi unijeti i više ”riječkog” načina razmišljanja u glazbenom poslu. Potrudit ćemo se da više pomognemo mladoj riječkoj sceni koja uvijek ima puno toga za ponuditi - ističe Čubrić.

Robert Paulić / Media info

Objavljeno 24.03.2006.

Vremeplov

Ljudi se ne bi trebali oslanjati na intervjue s glazbenicima kao da su stvarni. Većina njih je osakaćena, izmišljaju stvari u njima. To je, reklo bi se, izmišljena priča pisca ili izdavača.
Frank Black (The Pixies)