Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Kastav Blues Festival 2010

Kastav Blues Festival 2010Krajem ožujka 2007. godine put je doveo u Kastav američkog blues glazbenika Philadelphia Jerry Ricksa kojem se nova sredina toliko svidjela da se odlučio nastaniti u Kastvu odakle je narednih mjeseci odlazio na brojne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Jerry je uskoro postao omiljen među lokalnim stanovništvom i godilo mu je kada su ga u šali nazivali crnim Kastavcem. Nedugo nakon što mu je u ljeto 2007. godine dijagnosticirana teška bolest Jerry Ricks umro je i za posljednje počivalište odabrao upravo Kastav.

Budući da je Philadelphia Jerry Ricks bio jedan od najeksponiranijih predstavnika tradicionalnog bluesa (country-blues) i posljednja živuća veza sa tzv. prvom generacijom blues glazbenika, odnosno onom koja je izgradila temelje suvremene glazbe, rodila se ideja o organizaciji memorijalnog blues festivala koji bi u Kastav privlačio glazbene sladokusce, turiste i sve one znatiželjnike koji uobičajeno pohode slična zbivanja u svijetu.

Ovogodišnji, četverodnevni program trećeg po redu međunarodnog Kastav Blues Festivala pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma, odvijati će se od šestog do devetog kolovoza tekuće godine uz brojne koncerte, glazbene radionice, izložbe i druge aktivnosti.

Uz koncerte i izložbe u Gradu Kastvu dio programa odvijati će se u Viškovu - Ronjgima i Matuljima čime se festival širi na područje Kastavštine promovirajući ovaj kraj i upotpunjujući turističku ponudu cijele regije.

Koncerti:
Petak 06.08.2010.
21:00 h / Trg Maršala Tita, Matulji (U slučaju lošeg vremena -Župna crkva Krista Kralja)
Tomislav Goluban & Little Pigeon’s ForHill Blues i Hal

Subota 07.08.2010.
21:00 h / Trg Matka Laginje, Kastav
Jed Becker’s Group , Eddie Martin Band, Big band J.P.Forembachera

Nedjelja 08.08.2010.
21:00 h / Ronjgi, Viškovo
Eddie Martin

Ponedjeljak 09.08.2010.
21:00 h / Trg Belveder, Kastav
Michael Roach, Elizabeth Lee’s Cozmic Mojo

O izvođačima:

Eddie Martin jedan je od najtalentiranijih britanskih blues gitarista i pjevača.Čitatelji najtiražnijeg britanskog blues magazina Blues Matters uvrstili su njegov album Contrary Mary među 20 najboljih svjetskih izdanja 2007. godine svrstavajući ga tako ispred legendi poput Johna Mayalla ili White Stripesa. Britanski tisak ga hvali kao najboljeg engleskog blues gitaristu još od pojave Eric Claptona. Nastupao je sa velikanima kao što su John Mayall, Peter Green, Buddy Guy, i Taj Mahal. Njegova glazba našla se je na izdanjima i distribuciji najprestižnijih svjetskih diskografskih kompanija poput EMI, Universal, Alligator Records itd.


Pjevačica Elizabeth Lee je glazbenica iz Teksasa čijim venama teče mješavina bluesa i rocka. Njenu glazbu uspoređuju sa Sheryl Crow, Aerosmith odnosno Janis Joplin, a sa svojim bandom Elizabeth Lee’s Cosmic Mojo sve više nastupa i u Europi. Na blues i rock festivalima nastupali su uz znana imena poput Jeffa Becka, Patty Smith, Sandre Hall, Stevea Vaia, Erica Sardenasa itd. Visokooktanski tekšaški rock pomiješan sa tekovinama bluesa u interpretaciji Elizabeth Lee i njenih Cozmic Mojo publiku diljem svijeta oduševljava beskrajnom energijom i dobrim vibracijama.


2009. godine Tomislav Goluban učvrstio je svoj glazbeni identitet i uspio se nametnuti široj javnosti te je nagrađen dvijema prestižnim hrvatskim nagradama: Status za najviše instrumentalističke dosege u prošloj godini odnosno vrhunsko umijeće sviranja na usnoj harmonici, te Porin za novog izvođača godine.

U svibnju mu je dodijeljena Zahvalnica Grada Zaboka za njegovu kulturnu i medijsku promociju, a u listopadu je dobio nagradu Fender Mega Muzike za izniman doprinos glazbi u sviranju usne harmonike. 2010. godine album Zagorje Blues osvojio je nagradu Porin u kategoriji Najbolji Blues Album, a u susjednoj Bosni i Hercegovini isti je album nagrađen nagradom Indexi u kategoriji Blues Album Godine. Tomislav je nekoliko puta gostovao u domovini usne harmonike, njemačkom gradu Trossingen, gdje je imao priliku sudjelovati na predavanjima jednog od najboljih svirača usne harmonike - Joe Filisko-a iz Chicaga.

Na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike ”World Harmonica Festival 2005.” Tomislav je osvojio 4. mjesto u konkurenciji 18 sudionika u kategoriji Solo diatonic Blues/Rock/Folk/Country i time kao jedini hrvatski predstavnik potvrdio svoju kvalitetu. Njemački website, specijaliziran za usnu harmoniku - Harp Online, 2004. godine je Tomi ”Little Pigeona” proglasio sviračem s najnemilosrdnijom scenskom izvedbom ikad!

Sa svojim akustičnim sastavom “Little Pigeon’s For Hill Blues” bilježi značajne nastupe u Hrvatskoj (K.D. Vatroslav Lisinski, BP Club, HNK Varaždin,....) i inozemstvu (Italija i Slovenija), sudjelovanje u snimanju dokumentarne emisije “Jazz za početnike - Kako slušati Jazz?” emitirane u sklopu Obrazovnog programa Hrvatske televizije, objavljivanje dva studijska albuma te domaće priznanje za njegov trud i rad u vidu nominacije za nagrade “Zlatnu kooglu” 2005. te “Status” u kategoriji najboljeg instrumentaliste 2005. i 2007. godine.


„Kum“ Kastav Blues Festivala, Michael Roach izvodi glazbu u tzv. East Coast Blues stilu koja datira iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što je godinama učio izravno od dobro znanih imena ovoga žanra kao što su John Jackson, John Cephas i Jerry Ricks razvio je svoj osobni stil koji pomiješan sa Roachovom prirodnom spontanošću i duhovitošću uspješno ostvaruje interakciju sa publikom na svim nastupima.

Kao promoter afro-američke kulture organizira brojne radionice u SAD-u i Europi, a održava i brojne seminare i predavanja na sveučilištima poput Smithsonian Institute (SAD), Oxford University (Velika Britanija), University of Metz (Francuska), University of Gloucestershire (Velika Britanija), The University Press of Mississippi (SAD), Exeter University (Velika Britanija) i The University of Northampton (Velika Britanija), itd.

Engleski BBC radio je 2003. godine angažirao Michael Roacha glede realizacije serije radio emisija nazvanih „Deep Blue“ posvećenih blues glazbi.

Jedan je od osnivača European Blues Association u sklopu čega djeluje kao izvršni ravnatelj i mentor odjela za gitaru. Osim solističkim nastupima u stilu tradicionalnog bluesa Roach posljednjih godina nastupa sa osmočlanim bandom s kojim je i realizirao posljednji album nazvan „I Betcha“.

Michael Roach održao je 2005. godina vrlo uspješan koncert na kastavskoj Lokvini, a na Kastav Blues Festivalu 2008. predstavio se u duetu sa Johnny Marsom.


Josip Pepi Forembacher je tenor-saksofonist, skladatelj ,aranžer i jedan je od najustrajnijih pobornika big-band zvuka na području Rijeke i Kvarnera.

Legendarni Pepi studirao je u Beogradu i tamo bio član mnogih komornih formacija, deset je godina bio član orkestara u Ljubljani, a onda se odlučio vratiti u Rijeku. Big Band Josipa Pepija Forembachera nastupao je na brojnim manifestacijama i festivalima, a surađivao je sa najistaknutijim domaćim jazz glazbenicima.


Umjetnički ravnatelj Kastav Blues Festivala,Hal objavio četiri albuma na kojima su ostvarene suradnje sa eminentnim domaćim i stranim glazbenicima. Surađivao je, odnosno dijelio binu sa najznačajnijim imenima fingerstyle gitare (Tommy Emmanuel, Muriel Anderson, Woody Mann, Franco Morone, Daniele Bazzani, Clive Carroll ...).

Dobitnik je nagrade Status za najboljeg instrumentalistu 2007. godine. Osim brojnih nastupa u Hrvatskoj prisutan i na internacionalnoj sceni odradivši nastupe u SAD-u, Njemačkoj, Engleskoj, Italiji, Francuskoj, Švicarskoj, Sloveniji, Srbiji, Švedskoj...

Halove autorske skladbe dospjele su na ljestvice u SAD-u, Australiji i Europi, skladao je scensku glazbu za brojne kazališne predstave, a brojne kompozicije koristile su se u nekoliko dokumentarnih filmova kao i u dva igrana filma. Pokretač je i ravnatelj najvećeg hrvatskog festivala akustične gitare Hal’s All Star Guitar Festivala koji se svake godine odvija u nekoliko gradova, a na kojem gostuju najznačajnija svjetska imena.

Objavljeno 07.08.2010.

Vremeplov

U Austriji smo na jednom festivalu svirali u 20.00, a na drugom, udaljenom 100 kilometara, u ponoć. Nije nam bilo teško.
Biljan (Erotic Biljan & His Heretics)