Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Kratka biografija - Urban je ključna osoba hrvatskog rocka

Kratka biografija - Urban je ključna osoba hrvatskog rockaDamir Urban (rođen 19.09.1968.) se glazbom bavi od djetinjstva, a 1984. osniva grupu La bellona gdje svira bas gitaru, te piše tekstove i glazbu. S grupom bilježi i svoje prve javne nastupe, ali nažalost iz tog perioda jedini zvučni zapisi ostaju tek loše demo snimke.
Nekoliko godina kasnije, tijekom 1986., nastaje grupa Laufer, u kojoj je Urban autor tekstova, koautor glazbe i vodeći vokal. Bend sudjeluje na svim važnijim gitarijadama, te nakon brojnih nastupa u zemlji i inozemstvu izlazi na nekoliko kompilacijskih albuma.

Prvi samostalni album ”The best off” Laufer objavljuje tek 1993. za slovenskog izdavača Corona records. Na albumu se nalaze tadašnji mega hitovi ”Budi moja voda”, ”Svijet za nas”, ”Lopov Jack” i druge. Pjesma ”Budi moja voda” dobiva nagradu Radija Velike Gorice za Hit godine. Prelaskom pod okrilje Croatia Recordsa bend objavljuje ”Pustinje” (1994.), a godinu kasnije i EP sa novim verzijama pjesama ”Govorim u snu”, ”Mjesečev rog”...

Zbog autorskih nesuglasica grupa Laufer prestaje s radom, a Urban uz pomoć prijatelja okupljenih pod imenom 4, radi na solo albumu ”Otrovna kiša”. Neposredno pred izlazak prvog samostalnog albuma Urban dobiva Porin u kategoriji najbolje vokalne suradnje za pjesmu ”S dlana Boga pala si” koju izvodi s riječkim bendom En Face, te nagradu medija za najbolji rock vokal.

Godine 1996. izlazi album ”Otrovna kiša” u izdanju Izabela Records , na kojem se nalaze hitovi ”Astronaut”, ”Nebo” i ”Robot”. I ovaj album donio je Urbanu nominacije za Porina, i to u tri kategorije: za najbolji video broj (”Nebo”), za najbolju produkciju, te najbolju snimku albuma.

Za Croatia Records 1998. objavljuje album ”Žena-dijete” i, unatoč jakoj konkurenciji, osvaja Porina za najbolji rock album i najbolji album alternativne glazbe koji odbija primiti, smatrajući da je njegov album pripada rock žanru te da je nominacijom u kategoriji alternativnog rocka oštetio one koji to zaista jesu. Album je osvojio i nekoliko Crnih mačaka. Pored materijalnih nagrada, vodeći glazbeni kritičari proglasili su njegov album jednim od deset najboljih albuma desetljeća, a neki su se usudili reći da je to pravo remek djelo hrvatske glazbe uopće.

Nakon nekoliko godina izdavačke pauze, Urban najavljuje treći solo album. Da je publika itekako željna novih uradaka, pokazuje i činjenica da su pjesme ”Aroma Satanica” i ”Moja” u kojoj gostuje Matija Dedić na klaviru, (u rubrici Mp3 download možete skinuti i poslušati neke njegove skladbe) zauzele vodeće mjesto na svim relevantnim top listama radio postaja. Nažalost, video-spot za pjesmu ”Moja” je zabranjen za emitiranje zbog ”eksplicitnog sadržaja” istospolnih ljubavnika i tek su rijetki sretnici imali priliku vidjeti ga u kasnim večernjim terminima domaćih TV postaja.

Urban se također bavio glumom (u filmu ”Mondo Bobo” Gorana Rušinovića glumi ulogu jednog od glavnih negativaca) i glazbom za kazališne predstave ”Rock ’n’ roll” (1998.) i ballet noir ”Torsija” (2004.) Emila Matešića (snimljen je spot za pjesmu ”16 miles” iz predstave).

Dodatak biografiji:

Dobitnik je Nagrade grada Rijeke 1999. godine, a od 2004. član je Vijeća za nove medijske kulture pri Ministarstvu RH. Fantastični live koncerti na kojima publika uvijek željno očekuje nove glazbene uratke Urbana, dokaz su veličine ovog karizmatičnog glazbenika. Urban je neobjavljeni album ”Merkur” zamjenio sasvim novim, ali prepoznatljivim zvukom. Da se radi o pravoj glazbenoj poslastici dokaz je i singl ”Spelujem ti ispriku” - ova pjesma kao i još nekoliko hitova poput ”Kornjača”, ”Mjesto za mene” i ”Gledaj i vidi” nalazi se na posljednjem albumu ”Retro <<” objavljenom pred kraj 2005. godine. Damir Urban je 2006. izabran za predsjednika glavnog odbora Hrvatske glazbene unije, a glazbena karijera mu i dalje ide uzlaznom putanjom.

Robert Paulić - Ri-rock.com, ožujak 2006.

Objavljeno 25.03.2006.

Vremeplov

Mislim da nas uspjeh u osnovi uopće nije promijenio kao ljude. Isti smo luđaci kakvi smo bili na početku. Ne vidimo se ništa većima od naših fanova.
Kirk Hammett (Metallica)