Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

’’Naša Rijeka’’ - Marka Gracina

’’Naša Rijeka’’ - Marka GracinaU Malom salonu, 5. svibnja u 20:00 sati, biti će otvorenje izložbe pod nazivom ’’Naša Rijeka’’, fotoreportera Novog lista, Marka Gracina. Osim što ćemo svjedočiti izložbi fotografija treba istaknuti da je ova izložba humanitarnog karaktera. Novac prikupljen na izložbi namijenjen je Utočištu za beskućnike ’’Ruža sv. Franje’’.

Autor izložbe će predstaviti svoj fotoreporterski rad od unatrag pet godina. Dio radova koji će biti izloženi na izložbi objavljeni su u Novom listu te u monografiji - ’’Naša Rika, Reka, Rijeka.’’ gdje tekst potpisuje Slavica Mrkić – Modrić.

Iako publikacija obuhvaća fotografije s motivima riječke arhitekture kao i industrijske motive izložba će bit nešto drugačija. Na izložbi ćemo moći vidjeti fotografije s motivima gradske žurbe na što nas upućuje i sam naziv izložbe.

A što je to zanimljivo kod fotografija Marka Gracina najbolje je opisala Nadežda Elezović , povjesničarka umjetnosti - ’’Gibanje na Kontu’’ i pred sad već bivšom ’’Riječkom bankom’’, na Korzu, tržnici, uz popularne riječke kranove i ritmiku grada - nasumično su odabrani prizori što bilježe fotogenične momente urbane zbilje. Pokušaj su zaustavljanja i deskripcije kratkotrajnog i istovremeno bezvremenog trenutka. Ponekad lucidnog, ponekad grotesknog i nerealnog prizora.

Novinsko pak normira kadar prizora, naracija je obavezna, a događaji se uglavnom bilježe frontalno, sprijeda. Tek ponegdje je primjetno lagano podizanje kamere i promjena rakursa snimanja. Događaj je ogoljen sve do osnovnih elemenata kompozicije nužnih za narativnu karakterizaciju suvremenosti - podsjetnik na stavove fotografskih reportera.
S druge strane, nešto slobodnije postavljen zadatak, nešto slobodnije novinarske forme, omogućio je ostavljanje traga onoga koji fotografira. Emocionalna uključenost i izražavanje autorskog stava ovdje se otkriva u socijalnim dimenzijama prizora, u empatiji i senzibilitetu fotografa spram fotografiranih pojedinaca.

Time dolazimo i do autorske stilske prepoznatljivosti. Važno je napomenuti kako u sveopćem ispreplitanju značajki, normativa, događanja i raspoloženja, koncentraciji na bitno i reducirano, fotografskom oku ne bježe rafinirane vizualne senzacije, zbivanja što otkrivaju život oblika, boja, tekstura. Suptilni ljudski kontakti, dodiri, osmjesi, kretnje - svakodnevne, gotovo banalne prizore čine dostojanstvenima.
Naslućuje li se to odsustvo riječkog cinizma ? Nikako, priča se nastavlja - još uvijek je dio
fotoreporterskog zadatka.’’


Serena Calderara

Objavljeno 04.05.2009.

Vremeplov

Sve je u rukama. Da bi ste dobili zvuk koji želite, morate točno znati gdje dodirnuti žice i točno koliki pritisak upotrebiti. Morate naučiti to osjetiti. U tom slučaju bas govori.
Jaco Pastorius