Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Pretpremijerno upoznavanje sa ”Živom pičkom”

Pretpremijerno upoznavanje sa ”Živom pičkom”Češkali vas ispod nosa brkovi hrvatskih mužjačkih (čitaj: ovećih) proporcija ili ne, vijest koja slijedi morala bi ono što se obično nosi ispod brka razvući u osmijeh. Kao što već neko vrijeme najavljuje, Let 3 ponovo je u izdavačkoj akciji, s tom razlikom da su ovaj put za to predočeni i dokazi. Nakon što je grupa prije deset godina objelodanila live CD Živi kurac – koji je bio sve samo ne ono što mu sugerira ime – na red je došao live DVD. Naslov je dobro poznat.

Kako izgleda Živa pička? Recimo to ovako: kao posve prirodan, samorazumljiv nastavak Živog kurca. Za to je saznanje nekolicina riječkih novinara u poslijepodnevnim satima 3. prosinca postala zahvalna Damiru Marinoviću Mrletu, koji je samo za njih upriličio pretpremijerno upoznavanje sa sadržajem DVD-a. Kažemo pretpremijerno zato što DVD u tom trenutku još uvijek nije bio stigao na prodajna mjesta, čak nije bio ni na putu prema njima. No, prema Mrletovim uvjeravanjima, to je samo pitanje dana, budući da se nosač slike i zvuka upravo nalazi u fazi pakiranja u kutiju, već sada razglašenu „bombonjeru“.


Faktografija veli kako DVD, u trajanju od dva i pol sata, donosi dokumentarni zapis koncertnog nastupa iz riječke Hartere, onog istog kojim su letovci spektakularno proslavili 20 godina svoga (ne)djela. Riječ je o 24 rođendanskom prigodom izvedena glazbena broja, za koje je već tada bilo teže reći jesu li zvučni, vizualni ili scenski događaj, a DVD nam tu nedoumicu samo produbljuje. Koliko su za to odgovorne tehničke okolnosti, tragom činjenice da su u hali Marganovo korištena i vizualna sredstva čija se atraktivnost pokazuje u punom sjaju tek ovim izdanjem (luksi reflektora, bez kojih teško da je moglo biti adekvatna zapisa kamerom, pomalo su na licu mjesta umanjivali ugođaj M.U.Z.I.S.-ove vizualne kutije), toliko je za to odgovoran i redatelj Gonzo.


U nakani da nam približi ludističku, točnije karnevalesknu prirodu letovaca, Gonzo je poslao kamere i iza pozornice, s punim pravom. Lako je naslutiti, tu show ne prestaje. DVD je zato kombinacija dokumentarnog materijala sa stagea Marganova i prizora zabilježenih u garderobama Hartere, Berlina, Ljubljane, Jušića, Splita i još pokojih mjesta, također scena snimljenih na putovanjima grupe. Rezultat je takva postupka zaključak da u slučaju Leta 3 teško može biti jasno gdje pozornica počinje a gdje prestaje. To samo ide u prilog uvjerljivosti grupe, jedan od znakova koji upućuje kako izvanserijski miks glazbenih žanrova, nestandardni scenski patentni i stalne medijske diverzije Mrleta i društva nisu proizvod bez pokrića, puka domišljija, nego logičan iskaz netipičnih osobnosti okupljenih pod imenom Let 3.

Gonzo je uhvatio „kemiju“ grupe iznutra, također „kemiju“ odnosa grupe i publike, što je samo po sebi više nego dovoljno da se izdanju digne prst gore. Kvalitetnu sliku, umješnu montažu atraktivnih prizora, sve do očijukanja sa spotovskom poetikom, uz dobar zvuk – to smo ionako od njega očekivali.
Kad već spominjemo spotove, dodajmo kako se izdavač pobrinuo dodatno „nabildati“ DVD s čak 14 spotova grupe, uključivši u izdanje gotovo cjelokupnu videografiju Leta 3.

Prvi dojmovi, kao što čitate, odlični su. Bude li i kutija u kojoj će DVD doći u prodavaonice izgledom na razini najavljenog, što ne treba sumnjati, bit će to Živa pička od koje će se teško moći odvojiti. Kako rekosmo, neka Vam se već sada smiješi brk.

Velid Đekić


Objavljeno 03.12.2008.

Vremeplov

Uštekao sam se u pojačalo i sve potenciometre odvrtio do kraja. Ma, bolio me đon za zvuk. Samo da to zvuči glasno, moćno i iskreno...
Valter Kocijančić (Paraf), intervju za RiRock.com