Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Prvi dan opatijskih Barufa raspametio okupljene

Prvi dan opatijskih Barufa raspametio okupljeneU petak navečer odrađen je prvi dan Opatijskih Barufa. Ljetna je podsjećala na mravinjak ljudi koji su se gibali od stagea, šanka, roštilja i WC-a (da, muzički program se i tamo odvija, svirali su Pavijan Grivasti i DJ WC).

U skladu s tradicijom opet je park bio pun ljudi, punkera, metalaca, rockera, hipika, hip hopera i ostalih. Osim toga, ovaj put je park bio obogaćen svirkom jazzera i Maria Furke.

No krenimo reč nešto o bendovima s glavnog stagea. Dakle, stigao sam tek na treći bend Burning Nicola, propustivši sastave No Army i ŠTBK. Radi se o melodic punk sastavu. Imali su savršen zvuk, što je čudno za bendove koji nastupaju, a razlog su dvije gitare koje su jako precizno odsvirane. Uglavnom cijeli sastav je jako usklađen, a dodatni razlog tome jest taj što imaju par, uvjetno rečeno, veterana Ri rock scene. Naime bas svira bubnjar sastava Pasi, a na vokalu je basista Carmine Puttane.

Burning Nicola njeguje svojevrsni Ča punk, a među lokalnom publikom već su postali poznati po punk obradi Šajetine pjesme Dva banja.

Zatim je uslijedio još jedan melodic punk bend Negativna orijentacija. Oni su malo progresivniji od Nikole, ali također njeguju ljubav prema Ča – valu. Naime, Negativna orijentacija je obradila pjesmu Alena Vitasovica ”Nisi više mala”, valjda se tako zove. Eto, imamo Ća punk scenu.

Nakon punka, okupljeno mnoštvo moglo je uživati u irskom folk punku. Lovransko/opatijski The Shamrock uspješno kombiniraju ta dva navedena žanra. Osim toga, imaju izvrsnu komunikaciju s publikom, pa su bili prvi sastav dana koji je publiku naveo na ples i pogo. Priča se da imaju album u pripremi za jedan major label.Uglavnom izvrsna svirka, mnoštvo instrumenata (banjo, harmonika, frulice, gitare) itd...plesanje, lijepo.

Uslijedili su famozni Windfuckers. Oni sami sebe nazivaju seljačinama, a sviraju hard progresivni rock kojeg uspješno križaju s Gustafima i lokalnim melosom.
Otvorili su svirku ambicioznim progresivnim instrumentalom gdje su se izmjenjivala soliranja na gitari, trubi, harmonici i sve je to trajalo skoro deset minuta. Uspješno izvedeno i tada dolazi pjevač na pozornicu s lutkom na napuhavanje (one iz seks shopa).

Publika se sve više zagrijava, skače, a vrhunac dolazi na predzadnjoj pjesmi ”Sisata” i posljednjoj ”Odlazak u Grad” gdje se razvija i njihova zastava tzv. ”Penis vjetrenjača, vjetrokurc” ili slično. Publika skače i od tada su svi slijedeći bendovi imali publiku raspoloženu za ples.

Ples se nastavio i sa slavonskim punkerima Gužva u šesnaestercu. Oni su izazvali masovni pogo, unatoč tome što im je dva put pukla žica, jednom gitaristi, drugi put basisti. Ali to nije utjecalo na njihovu energičnu i zabavnu svirku.

Sa širenjem optimizma nastavili su zadarski reggae hip hoperi Postolar triper. Publika, sada već u veoma velikom broju je bila jako zadovoljna, koga čega janjetine i tako to.

Ajs Nigrutin su svojim humor hip hopom nastavili zabavljati ljude, a nakon njih svirao je još jedan hip hoperski bend Elemental, koji je momentalno jedan od popularnijih sastava u državi, što se vidjelo po euforičnoj reakciji publike, a oni su svoj nastup zaključili riječima ”Jebeno!”.

A takvi su bili i headlineri Disciplin A Kitschme. Koja je još jednom svojim basom i pedala efektima (wah, flanger etc...) pokazala svoju virtuoznost i inovativnost. Nabrijana svirka je totalno rasplesala ljetnu, a bend je sve stvari odsvirao bez pauze, uz suradnju s publikom koja je pjevala njihove hitova ”Technicolor eyes” itd...

I na kraju su BiH reperi Dubioza kolektiv nastavili sa širenjem pozitive.

Marin Tomić

Objavljeno 24.05.2009.

Vremeplov

Kada pišem pjesmu, veći užitak mi stvara čuti nekog drugog kako je pjeva nego je sam izvoditi.
Shane MacGowan