Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

VAVA - Želim da me pamte po skakanju na bini

VAVA - Želim da me pamte po skakanju na biniVlado Simčić poznatiji kao Vava, a većini još poznatiji kao gitarist Laufera nedavno je objavio svoj prvi solo album ”Del Mono”, najavljenog singlom ”Letimo”.
Odrekao se pjevanja i za sve pjesme angažirao probranu ekipu među kojima su ”prva grla” grupa Ramirez, Vatra, Let3, E.N.I., Metrobolik, Sane i drugi, a naravno tu je nezaobilazni Urban.

Šta ima novoga kod Vave nakon podužeg glazbenog zatišja, kakvi su mu planovi za skoriju budućnost, saznajte...

Čime si se bavio od raspada Laufera dosad – izlaska albuma prvijenca ”Del Mono”?

Proteklih sam 9 godina neuspješno se trudio etabilirati novi bend nazvan Mone. Iako sam objavio 2 albuma, prvi ”Tresgringos” (Dallas Records) još 1997. godine i drugi ”Zoom” (Cro. Records) 1999. godine, shvatio sam da nema ama baš nikakvog povratnog efekta niti od publike, a tek u naznakama od kritike. Najpametnije dakle što sam mogao je raspustiti ekipu i povući se u hibernaciju. Barem ovu autorsku. U međuvremenu sam sudjelovao na snimanju albuma grupa En Face, Grad, E.N.I.... sve u svemu sam ljenčario. I puno šljakao da bih se domogao kakvog novca za početak snimanja ovog albuma.

Grupa Laufer smatra se jednim najoriginalnijih i najboljih bendova u povijesti hrvatske rock scene. Da li si za vrijeme trajanja benda, ikad razmišljao da bi mogli steći takav kultni status?

Nisam siguran da je baš tomu tako, naj-ovo, naj-ono. Prije bih rekao da se radi o osobnom ukusu, zar ne?! U svakom slučaju nismo imali pojma da će se to s Lauferom reflektirati na nekakvu budućnost hrvatskog rocka u tom smislu kako sad kažeš. Želim vjerovati da je upravo tako. Ali neka o tome drugi sude, štima?

Na albumu ti gostuje nekolicina glazbenika. Da li si na taj način želio ispuniti neke svoje želje ili je to više zbog komercijalnog uspjeha albuma?

Znaš kako je to krenulo: najprije svi su okretali očima kad bi slušali te albume gdje sam ja pokušavao pjevati, pa sam iz tog razloga zaključio da je bolje ostaviti se ćorava posla. To je prvi i osnovni razlog okupljanja tih imena na albumu, a ako će to polučiti i komercijalni efekt - izvrsno. I plus svega, ovi su gosti definitivno nešto što sam oduvijek želio imati na vlastitoj ploči.

Mnoge će vjerojatno najviše zanimati suradnja s Urbanom. Kako je došlo do te ideje i na kraju suradnje?
Urban je tip kojega nevjerojatno uvažavam u svakom smislu te riječi. Njegov je glas jednostavno zadivljujući i valjda to dovoljno govori... S njim mi super surađivati i snimati, a ponekad i nastupati. Ne baš uvijek...

Kakvu glazbu trenutno slušaš? Koji su bendovi i glazbenici utjecali na tvoj glazbeni profil?

Slušam svašta, iako samo ono što mi dopada, a nikako što mi se nameće pod devizom ’super’. Trenutno? Hmm... novi New Order, Marleyja stalno, Dylana, Interpol, tu i tamo neki jazz standard... niš posebno, zapravo. A što se tiče utjecaja - nema tolikog prostora za odgovor: Buzzcocks, Blondie, Television, Hendrix, The Ramones, Floydi, Zeppelini, The Nazz, EKV...

Po čemu želiš da te pamte na glazbenoj sceni?

Pa obzirom da nisam baš neki gitarista ok mi je biti zapamćen po visini skakanja na bini. A to zna bit dosta!

Mogu li se uskoro očekivati koncerti na kojima ćeš predstaviti pjesme s albuma?

Želim održati najmanje 3 promo svirke albuma. Plan je preispitati tržište nakon par mjeseci te u rujnu poduzeti nešto po pitanju živih nastupa. Da pojednostavim: u Rijeci se nadam svim gostima na svirci, u Zagrebu većem djelu kao i u Puli. Zasad tako, a kasnije ostavljam eventualnoj potražnji.

Da li već razmišljaš o sljedećem albumu, ili želiš prvo neko vrijeme uživat u ovom albumu?

Hm, imam doduše neke nove stvari, ali novaca za realizaciju ne. Stoga ne želim uopće razmišljati o novoj ploči. Nema šanse! Želim ljenčariti. Nadam se s kakvim-takvim pokrićem.

Krešimir Blažević

Objavljeno 14.05.2005.

Vremeplov

Ako sami ne odlučite biti sretni, sreću vam nitko drugi ne može donijeti.
Alen Liverić, glumac (HNK Ivana pl. Zajca)