Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Večer za pamćenje uz Mrtvi kanal

Večer za pamćenje uz Mrtvi kanalVečer za pamćenje. Ukratko se ovim riječima može opisati veliki koncert Mrtvog kanala održanog u Stereo dvorani. Promocija ploče s zakašnjenjem od 26 godina uspješno je održana. Uvod u punkersko/novovalnu večer upriličio je nastup Larve, da bi ih na pozornici zamijenili dečki iz benda What the funk.

Problemi koji su uslijedili, a bilo ih je nekoliko samo su pojačali iščekivanje glavnih protagonista večeri. Puknuta koža na kasi, problem s video projekcijama, no bez obzira na ove problemčiće zastor se dignuo i predstava je mogla početi. Obrisi su se ocrtavali na bijelom platnu, dok se je refren ’’svi imamo dijagnozu’’ orio pred prepunom Stereo dvoranom. Nakon postavljanja kolektivne ’’Dijagnoze’’ uslijedile su: ’’Menza’’, ’’Oglasi’’, ’’Ludnica’’, ’’Smiješna djeca’’, ’’Slika na mramoru’’, ’’Samo tijelo’’, ’’Čovjek stroj’’, ’’Ljetovanje u Poljskoj’’. Nakon ’’Ljetovanja’’ pred riječkom publikom premijerno je izvedena pjesma ’’Krupne suze na licu heroja’’ i to je jedina izvedena pjesma koja nije zabilježena na albumu.

Nakon riječke premjere uslijedile su: ’’Crna kronika’’, ’’Protekcija’’, ’’U korak’’ da bi cijela predstava završila spuštanjem zastora i izvedbom ’’Posljednjeg valcera’’. Zoff je nakon 26 godina opet podijelio ’’priču’’ s Mrtvim kanalom. Za razliku od bratski podijeljene kazete, ovaj put su podijelili binu. Iščitavanjem naslova iz crne kronike Zoff nas je podsjećao na brutalnu realnost u kojoj živimo. No, to nije kraj. Za bis pripremljene dvije pjesme (’’Samo tijelo’’ i ’’Oglasi’’) ’’razgalile’’ su publiku.

Koncertna promocija Mrtvog kanala bila je jedna od najuvjerljivijih svirki u posljednje vrijeme. Ovaj koncert je dokaz, da se čak i nakon dugog izbivanja sa scene mogu probuditi duhovi. Povlačenje paralela između nekadašnje Poljske i današnje Gruzije, ’’lova ispod stola’’ u nekadašnjoj ’’protekciji’’, a današnjoj ’’korupciji’’ samo su neke od poruka koje su zapljusnule sve prisutne. Energija je prštala na sve strane, bend ju je artikulirao kroz mikrofone, zvučnike, distorzije i pokoju bačenu pivu u publiku, dok je ta ista publika nagradila bend s bjesomučnim poganjem, klimanjem glava te poklicima odobravanja. Diego, Šuljo, Srle, Kirya i Vrkić uvalili su šamarčinu mnogim razvikanijim ’’come backovima’’ koji su se posljednje vrijeme izredali na riječkim binama. Stvar je totalno jednostavna, ljudi vjeruju u to što pjevaju, tu nema muljanja.

Svi vi koji niste prisustvovali koncertu imat ćete priliku uvjeriti se u snagu Mrtvog kanala i to na live albumu, a možda i DVD-u. Cijeli koncert je snimljen s 4 kamere u produkciji RITV-a, dok je za audio snimke bio zadužen kastavski studio ’’GIS’’.

Zastor je spušten. Dok Mrtvi kanal i dalje podsjeća svojim postojanjem. Neke bode u oči i peče nosnice onaj umjetno napravljen, dok neke bole uši i mozak od ovog drugog. Na vama je da odaberete koji Mrtvi kanal vas više vraća u stvarnost u kojoj se nalazimo.


Nikola Cvjetović

Objavljeno 28.02.2009.

Vremeplov

Glazba često može postati soundtrack za glavne događaje u nečijem životu.
Sheryl Crow