Top singlovi

 1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
 2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
 3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
 4. Radiohead - Lift
 5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
 6. Prophets Of Rage – Living On The 110
 7. Nine Inch Nails – Less Than
 8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
 9. U2 - You’re The Best Thing About Me
 10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Vrijeme je da upoznate novo ime - Jonathan

Vrijeme je da upoznate novo ime - JonathanIako postoji od 2011, Jonathan (Rijeka, Hrvatska) novo je rock ime. U ovaj bend sklonili su se redom majstori lokalne scene, vrijedni glazbeni borci iz već postojećih ili bivših sastava.

Vokal Zoran Badurina stiže iz nekadašnjih Saliona, bubnjar Branko Kovačić poznati je bauštelac iz Leta 3, ritam-motor benda Mlat i bivši gruver Saliona, Darko Petković, gitara i Nikica Jurjević, bas, dio su riječke pank legende, kultnih Pasa, a Tomislav Radinović svojevremeno je osvježio i pomladio zvuk Mandrila, gdje i danas doktorira na rifovima. Iako svi ovi bendovi – Let3, Mlat, Salion, Pasi, Mandrili – koriste isti ili približno isti instrumentarij, sve je to rokenrol ej, Jonathan je zaista više od pukog zbira bivših bendova. A ovo je njihovo prvo izdanje.

Kao i vrsta jabuke po kojoj su uzeli ime, prvijenac Jonathan EP je sladak s jakom dozom kiselosti. Iznutra iskren i emocionalan, na površini žestok i sposoban za iznenadni šamar. Miks koji ostavlja dobar okus. Kao i kod voćne sorte, glazba ovog benda ima čvrstu ali nježnu kožu. Nadahnute poredbe na stranu, najvažnije je ovo: Jonathan EP je ozbiljan prvijenac koji odaje već formirane autore. Ovako ne zvuče prve ploče. Možda, treće.

Jonathan, drugo ime za Ozbiljno Osvježenje, nadrasta „lokalni“ idiom gitarske mjuze, otvoreno i besramno proklamirajući svoje uzore i pripadnost nekom drugom rock nasljeđu. Na trenutke Jonathan zvuči kao Interpol bez pretjerane drame, kao malo ozbiljniji The Strokes, kao lakši, ali ništa manje žestoki Queens of the Stone Age. Ili kao Franz Ferdinand bez dizajna. Ili kao nabrijani House of Love. Ovisno o naslušanosti, pronaći ćete osobne asocijacije u zvuku Jonathana, no to što kod manje inspiriranih bendova može zvučati kao način da se opis benda pokrpa s onim na što sliče, kod Jonathana je to legitimni izraz. Ovaj bend je svoj. Ovako zvuče oni koji misle ono što pjevaju i sviraju.

Jonathan pjevaju i sviraju (da, i sviraju tako) na engleskom. Ali ovaj put nema brige. Ovaj bend kuži svu melodioznost i stilske mogućnosti stiha na engleskom, jasno mu je kako engleski funkcionira. Jonathan su normalni ljudi i frikovi, u istom, tipovi koji se ne srame pokazati osjećaje, pa šta je to sad došlo na taj svijet? Od melankolične, ali optimistične ’Maggie’ koja pjeva o skupljanju snage za dalje, preko ’Mama I’m Ready’ u kojoj je nabrajanje ženskih imena na kraju uz bekove koji pjevaju Mama I’m Ready i hormonalno i duhovito i apsolutno prirodno, do ’School’ koja će vas kupiti svojim poslovično zaraznim (a šta kad je) Get on your knees sucker refrenom, ovi tipovi grade i razbijaju, dižu i spuštaju i, najvažnije, pričaju priče. Pričaju zvukom kojeg se ne bi sramili na pozornici (umetnite big time ljetni europski glazbeni festival po volji).

Ime Jonathan na hebrejskom znači dar od Boga. Vjerovali ili ne, potpuno je nevažno, ovaj bend na svim ključnim mjestima svoje diskografske inkunabule daruje. Vrijeme je da upoznate novo ime. Ime je, naravno, Jonathan. To smo već rekli.

Objavljeno 20.12.2013.

Vremeplov

Ne vidim smisla u kopiranju tuđih ideja.
Boris Štok (Quasarr)