Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Izvođači Labinmusic festivala napunili šator!

Izvođači Labinmusic festivala napunili šator!Drugo izdanje Labinmusic festivala ove godine ponudilo je program koji je trajao punih tjedan dana, od 11. do 19. 06. Festival je otvoren u četvrtak 11. 06.2010. besplatnim koncertom na novoj atraktivnoj lokaciji amfiteatra u gornjem Labinu, na kojem su se predstavili mladi pop-rock glazbenici iz Istre.

Od utorak 15. 06. organizirana je glazbena radionica koja je trajala tri dana, a zatim je 19.06. uslijedilo grand finale u vidu velikog koncerta čiji su akteri bili renomirana imena hrvatske rock scene: Rundek Cargo Trio, Pips Chips & Videoclips, Urban & 4 i TBF.

Priliku da nastupe s velikanima hrvatske glazbene scene dobile su i dvije mlade grupe The Crossroads i Rockline.

Početak koncerta koji je bio predviđen za 20:00 pomaknuo se za čak dva sata. Mogući razlog je već uhodano kašnjenje koncerata zbog kojeg publika sve kasnije kreće na iste, kako bi preskočila čekanje. Tako se dogodi da se više niti ne zna tko koga čeka te se sve zaboravi kad koncert jednom krene.
A koncert je krenuo mladom labinskom skupinom The Crossroads čiji su članovi iako mladi pokazali veliku profesionalnost i zavidne glazbene sposobnosti. Da će se o njima još pisati potvrđuje i izvrsna vokalistica čiji glas osvaja na prvu. Među publikom koja ih je nagradila pljeskom našli su se i Darko Rundek i Isabel.

Nakon njih nastupili su Rockline koji su također naišli na odobravanje publike.

Darko Rundek, neizostavna karika hrvatskog rocka, pred festivalskom se publikom predstavio pjesmama iz razdoblja Haustora ali i hitovima poput pjesme ”Apokalipso”, ”Ruke” nastale u njegovoj samostalnoj karijeri. Među pjesmama našla se i jedna potpuno nova, do sad ne izvođena.

Stare pjesme, poznati tekstovi u izmijenjenom aranžmanu našli su put do djela publike, vjerojatno onog koji iste prepoznaje, no nije se dogodila čarolija. Djelom je možda razlog bio i u ozvučenju, budući da se u prvim redovima dobro čulo no dublje u šatoru zvuk je bio na trenutke zaglušujuč, a na trenutke je žamor publike bio glasniji od izvođača. Tako je nešto više od pola sata prošlo u plesnom ritmu uz Rundek Cargo Trio, a sa strane su već čekali Urban & 4.

Dok su se članovi riječke skupine Urban & 4 pripremali za nastup iskoristila sam trenutak te nakratko porazgovarala s Rundekom te otkrila da radi na novom studijskom albumu na kojem će se naći desetak pjesama od kojih su neke tek skice dok je dobar dio pjesama završen. Otkrio je da će se album zvati ”Plavi avion” te da sprema veliku promotivnu turneju istog.

Na pitanje dali je razmišljao o LP-u odgovorio je da mu se LP čini optimalnije rješenje od CD-a upravo zbog mogućnosti podjele materijala na dvije priče.

Osim detalja vezanih za novi album Darko Rundek otkrio je kako festivale doživljava kao trenutke u kojima se može približiti novoj publici te predstaviti im svoje pjesme nebitno dali nove ili stare. Upravo zbog toga priznao je da se repertoar pjesama koje izvodi na samostalnim i festivalskim koncertima bitno ne mijenja.

Kako su prošle četiri godine od njegovog posljednjeg albuma ”Mhm A-ha Oh Yeh Da-da” zanimalo me što se događa kada toliko dugo stalno svira isti materijal, dali do promjena pjesama dolazi spontano ili s namjerom, na što mi je odgovorio: ””Bitno je prenijeti ono što je u tom trenutku na bini. Napjev je isti, to je kao hrvatska tradicionalna glazba, napjev se ne mijenja. Sve ostalo je promjenjivo. Sama forma nije bitna. Sve je stvar trenutka na bini.”

Trenutak po trenutak i na labinskoj bini svirali su Urban & 4, pred sad već dupkom punim šatorom. U publici su se mogle vidjeti različite generacije i dok su se mlađi hrabro gurali naprijed odolijevajući povremenim naletima pljuska, bilo je zanimljivo vidjeti i starije generacije kako pjevaju i plešu uz ”Astonauta”, ”Mjesto za mene”, ”Malu Trubu”, ”Magnet”.

Kao i uvijek Urban je dobacivao publici pa je tako bend i one najhrabrije koji su plesali na pljusku nazvao republikancima, a ostale demokratima. I sam se odlučio izaći na kišu no prvo je provjerio imali uzemljenja i kako će mikrofon reagirati.

Potpuno osvojivši publiku, moćno su odsvirali niz uspješnica koje su jedna za drugom nailazile na odobravanje publike, te su postigli da se učini kako je njihovih sat vremena trajalo kao jedan tren.

Ponovno je došlo do smjene na stageu i krenula je era Pipsa koji su ponudili presjek svoje bogate glazbene karijere, te su okupljeni s njima pjevali pjesme ”Malena”, ”Sex u školi”, ”Nogomet”, ”Ljeto 85”...

U jednom je trenutku Ivaniš na stage pozvao Darka Rundeka, svog gurua, kako ga je sam nazvao i nakon što nam je priznao da su pjesmu ”prije 15 godina marljivo vježbali” izveli su nekadašnji veliki hit ”Plači” što je oduševilo publiku.

Pred kraj nastupa Dubravko je prepustio ulogu vokala klavijaturisti, koji je sasvim solidno otpjevao dvije pjesme. Spominjala se oklada... U svakom slučaju, bilo je zanimljivo, no počela se osjećati nestrpljivost kod publike. Hladnoća, kiša, umor i nemogućnost da se negdje na trenutak odmori, kako se sve odvijalo pod jednim šatorom, dio je publike potjerao kući.

Oni najhrabriji ili najodaniji ostali su čekati i dočekali splitksi TBF. Poput Urbana & 4 i TBFovci su već s prvim taktovima pjesme osvojili preostalu publiku i natjerali je u ples. Malo starih stvari, malo novih, red šale, red poticaja za razmišljanje uz ”Malo sam maka”, ”Genije”, ”UV zrake” i dečki iz TBF-a su zagrijali publiku.

Pjevali su i plesali s njima do kraja, a svaka je pjesma bila nagrađena. Uvjerljivi u svom nastupu dokazali su da su bili pravi odabir za ovaj festival ali i da su visoko na vrhu hrvatske glazbene scene.

I za kraj treba reći da je ovogodišnji Labinmusic festival osim vrhunskih izvođača na nekoliko štandova imao cijenama prihvatljivu raznovrsnu ponudu pića i od hrane sendviče i ćevape. Oni koji nisu bili spremni za kišu mogli su kupiti kabanice, a gužve na wc-ima nije bilo. Na organizatorima je da za sljedeću godinu razmisle o boljem ozvučenju prostora kako bi opći dojam bio još bolji.


Anamarija Simčić PaulićObjavljeno 21.06.2010.

Vremeplov

Rock je idiosinkrazijski fenomen. On ne postoji u realnom svijetu. Nastaje u mojoj uobrazilji, kada se prava muzika susretne sa mojom uspomenama, frustracijama, nadama i željama. Njegova autentičnost se verificira u tom trenutku.
Žikica Simić (rock publicist)