Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Lee Konitz - Dobitnik Porina za posebna dostignuća u glazbi

Lee Konitz - Dobitnik Porina za posebna dostignuća u glazbiLegendarnom američkom jazz saksofonistu i skladatelju Leeu Konitzu 21.10.2013. u Maloj dvorani “Lisinski”, na prvom koncertu ovogodišnjeg festivala Jazz.hr/jesen dodijeliti će se nagrada Porin Special Merit Award za posebna dostignuća na području jazz glazbe.

Lee Konitz jedan je od najznačajnijih alt saksofonista poslije Charliea Parkera, s kojim je prijateljevao, ali čijeg se utjecaja i zamke kopiranja oslobodio još početkom karijere. Rođen je 1927. u Chicagu, u američkoj saveznoj državi Illinois, u židovskoj obitelji. Kao mladić oduševljavao se glazbom swing big bandova koju je slušao na radiju.

Posebice je volio slušati Bennyja Goodmana zbog koga je kao osmogodišnjak počeo svirati klarinet. Poslije se odlučio za tenor i konačno za alt saksofon. Improvizirati je počeo prije nego je naučio svirati prvi standard. Nadahnjivao se zvukom Lestera Younga i Johnnyja Hodgesa.

Profesionalno je počeo svirati 1945. u skupini Teddyja Powella, u kojoj je zamijenio Charliea Venturu. Godinu dana poslije upoznao je Lenniea Tristana s kojim je odmah započeo suradnju. Godine 1947. postao je članom orkestra Claudea Thornhilla, za koji je tada skladao Gerry Mulligan, a aranžmane pisao Gil Evans.

Krajem 1940-ih svirao je u nonetu Milesa Davisa s kojim je snimio čuvenu ploču “Birth Of The Cool”. Suradnje s Thornhillom, Tristanom i Davisom odredile su njegov glazbeni put. Kao vođa skupine počeo je svirati i snimati 1949., od tada objavivši na desetke vlastitih albuma.

Izraziti predstavnik cool jazza, Konitz je plodan skladatelj i izvođač koji je djelovao u raznim jazz izričajima poput coola, avangardnog i free jazza. Karijeru je ostvario i na području filmske glazbe. Glazbenik je bogata iskustva, jazz pedagog, autor stručnih jazz knjiga, dobitnik brojnih priznanja i nagrada.

Konitz u svojoj karijeri bilježi suradnje s vodećim jazz glazbenicima: Stanom Kentonom, Gerryjem Mulliganom, Warenom Marshom, Daveom Brubeckom, Charlesom Mingusom, Paulom Bleyom i Ornetteom Colemanom. Često je svirao duete, i to s glasovitim glazbenicima poput Reda Mitchela, Elvina Jonesa i Eddiea Gomeza.

Nerijetko su to bili dueti s klaviristima, primjerice, Halom Galperom, Martialom Solalom, Michelom Petruccianijem i Kennyjem Wernerom. U nekoliko posljednjih godina intenzivno surađuje s pijanistom Danom Tepferom s kojim je snimio album “Duos With Lee”.

Objavljeno 24.10.2013.

Vremeplov

Nisam imao tako uzbudljiv život. Ima puno stvari za koje bih volio da sam ih učinio, umjesto što sam samo sjedio i žalio se kako mi je dosadno u životu. Zato uglavnom volim izmišljati. Radije pričam priče o drugima... Više bih volio da me mrze zbog onoga što jesam, nego da me vole zbog onoga što nisam.
Kurt Cobain