Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Raznoliki stavovi - Uknjižen život legendarnog Leonarda Cohena

Raznoliki stavovi - Uknjižen život legendarnog Leonarda CohenaLeonard Cohen, jedan od najpoznatijih i najuglednijih kanadskih pjesnika, romanopisaca i glazbenika, ostao je tijekom pola stoljeća svoje karijere enigma: boem iz dobrostojeće građanske obitelji koji je život proveo lutajući svijetom, kantautor optuživan da se uz njegove pjesme „režu žile“, „ovjenčani pjesnik pesimizma“, pjesnik i rock-zvijezda koja je pobjegla u zen-budistički samostan. Za sve to vrijeme Cohen je dobro čuvao svoju privatnost: ono što o njemu znamo dolazi uglavnom iz njegovih stihova.

Koristeći neobjavljena pisma, dnevnike, bilježnice, pjesme i rukopise iz Cohenova arhiva, te uklopivši razgovore s Cohenom i njegovim najbližim prijateljima i suradnicima, Ira Nadel prati Cohenov život od ranih godina u Montrealu, preko grčkog otoka Hidre, Los Angelesa i samostana na Mt. Baldyju, do nedavna povratka u svijet, razotkrivajući ono što je Cohen nazvao „mojim životom u umjetnosti“, umjetnosti koja je „ozbiljna, što mnogi brkaju s depresijom“. Poznata je činjenica da su Cohenove pjesme u velikoj većini slučajeva majstorska autorska ostvarenja, često tekstualno vrlo kompleksna, puna metaforičkih elemenata i analiza o religiji, seksualnosti, filozofiji, sociologiji, i o složenosti ljubavnih odnosa.

Knjiga „Raznoliki stavovi“, koja je dobila mnoštvo pozitivnih kritika kao i nagradu UBC za kanadsku biografiju, prozor je u svijet umjetnosti, duha, života i kontradiktornosti Leonarda Cohena. Svojim sadržajem, ona će zasigurno oduševiti Cohenove obožavatelje, ali i one koji će to tek postati.
Izvorno tiskana 1996. godine, na hrvatski je prevedeno njezino najnovije ažurirano izdanje iz prosinca 2006. godine, s dodatnim poglavljem o Cohenovim godinama nakon budističkog samostana. Hrvatsko izdanje donosi i kritičke fusnote te pogovor domačem izdanju Tomislava Šakića. Ovu vrlo opsežnu i iznimno atraktivnu literarnu biografiju iz pera uglednog kanadskog sveučilišnog profesora književnosti, s engleskog je prevela Sandra Palihnić. Ira B. Nadel istaknuti je sveučilišni profesor engleske književnosti na University of British Columbia. Autor je, između ostalog, biografija Toma Stopparda, Ezre Pounda i Davida Mameta.

Columbia/Sony BMG/Menart povodom 40 godina rada Leonarda Cohena i njegovih velikih uspjeha na svjetskoj glazbenoj sceni će objaviti (objavljivati) remasterirana reizdanja devet Cohenovih albuma - a prva dva iz te serije su:

1. ’Songs Of Leonard Cohen’, iz 1967.
Album koji je u ljeto 1967. započeo producirati legendarni John Hammond (A&R Columbije koji je na label doveo Billie Holliday i Boba Dylana, a nakon toga Cohena i Brucea Springsteena) - sadržava kao dodatak dvije pjesme iz ljetnih ’glazbenih druženja’ s Hammondom. Prva od njih, ’Store Room’, izvođena je na Cohenovoj turneji 1976. godine u Europi, ali nije nikada diskografski objavljena, dok je druga, ’Blesses Is the Memory’, potpuno nepoznata.

2. ’Songs Of Love and Hate’, iz 1970.
Treći album iz Cohenove rane, klasične akustične trilogije je ’Songs of Love and Hate’, snimljen također u Nashvilleu, sa Johnstgonom, a kao bonus donosi pjesmu ’Dress Rehearsal Rag’, akustično-depresivnu ’analizu’ o samoubojstvu, a koju je Cohen uporno odbijao javno izvoditi. Pjesma je objavljena u zanimljivoj ’full-band orkestraciji’.

Knjigu objavljuje Naklada Ljevak, a novi studijski album ovog ključnog autora 20. stoljeća očekuje se početkom listopada ove godine.

Robert Paulić / Artist info

Leonard Cohen - ”Suzanne”

Objavljeno 30.07.2007.

Vremeplov

Mislim da je izvođaču najgore ostati bez dobrog autora - kao, doduše, i obratno.
Đana Šegon