Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Stiff Little Fingers - Na glazbenoj sceni od 1977. godine

Stiff Little Fingers - Na glazbenoj sceni od 1977. godineStiff Little Fingers nastali su nakon što su 1977. godine članovi grupe Highway Star prisustvovali koncertu grupe The Clash u Belfastu. Highway Star je do tada svirao obrade rock klasika da bi nakon koncerta odlučili promijeniti ime bendu i okrenuti se punku. Prema jednom stihu iz pjesme grupe Vibrators nazvali su se Stiff Little Fingers.

Prvu postavu činili su pjevač i gitarist Jake Burns, gitarist Henry Cuney, basist Ali McMordie kojeg ubrzo zamjenjujeGordon Blair i bubnjar Brian Faloon. Mnogo toga grupa duguje novinaru Gordonu Ogilviu, lokalnom novinaru koji ih je zapazio na koncertu u studenom 1977. godine i nagovorio ih da pišu pjesme o onome što vide oko sebe, životu u Belfastu i Sjevernoj Irskoj.

Burns ubrzo šalje Ogilviju dvije pjesme ”Suspect Device” i ”Wasted life” koje oni snimaju u lokalnom studiju. Ogilvie šalje singl „Suspect Device“ čuvenom DJ-u londonskog Radia 1 Johnu Peelu koji ih oduševljeno pušta u eter nakon čega grupa pronalazi engleskog izdavača.
Nakon što su u listopadu 1978. godine objavili singl „Alternative Ulster“ Tom Robinson Band poziva ih na turneju kao predgrupu da bi bend u veljači 1979. godine objavio prvi album nazvan ”Inflammable Material”. Iznenađujuće, album se odlično prodavao te je čak došao do 14. mjesta britanske top liste.

Nakon uspjeha debi albuma SLF se sele u London gdje ih mediji kritiziraju kako samo eksploatiraju političku situaciju u Belfastu, što su oni odbijali. Grupa konstantno nastupa diljem Europe i Amerike da bi 1980. godine, na vrhuncu slave, objavili drugi album ”Nobody’s Heroes”, a ubrzo zatim i koncertni album ”Hanx!”.

”Go for it” bio je njihov treći studijski album objavljen 1981. godine koji je bio melodičniji, s dosta utjecaja reaggea, po uzoru na The Clash. ”Now then” bio je četvrti studijski album SLF kojim je završena prva faza benda jer su se u siječnju 1983. godine raspali, a raspad je navodno obilježila međusobna tučnjava članova benda.

Četiri godine kasnije dolazi do ponovnog ujedinjenja. Kako su 1988. godine rasprodali dvije večeri zaredom u dvorani Brixton Academy u Londonu shvatili su da okupljaju nove generacije kao i stare fanove. Godine 1991. bend objavljuje novi album „Flags and Emblems” sa Jakeom Burnsom i Henryjem Cuneyem kao originalnim članovima grupe. Uskoro Cuney napušta grupu koja 1994. objavljuje album „Get a Life“ zatim 1997. album „Tinderbox“ i 2003. godine album „Guitar and Drum“.

I na albumima iz devedesetih godina SLF su tekstualno i glazbeno jednako energični kao i nekad, a takvi su i njihovi koncertni nastupi. U bend se prije četiri godine vratio i originalni basist Ali McMordie. Posljednje tri godine bend najavljuje objavljivanje novog albuma a nedavno su konačno snimili prve dvije pjesme s novog albuma nazvane ”Liars Club and ”One Man Island”.

Stiff Little Fingers održati će koncert u Tvornici 11.04. 2010.

Cijena ulazice je 100 kuna.

Objavljeno 27.03.2010.

Vremeplov

Izdavanje singlova na stari način za promociju albuma zvuči nam jako zastarjelo zbog svih novih tehnologija koje nas svakodnevno okružuju.
Dominik Howard (Muse)