Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Tarja Turunen: ’’My Winter Storm“ – Opera je zauvijek ušla u metal glazbu

Tarja Turunen: ’’My Winter Storm“ – Opera je zauvijek ušla u metal glazbuTarja Turunen, bivša pjevačica Nightwisha, često nazivana i prvim glasom finske, 6. listopada 2009. dolazi u Zagreb u sklopu Final Storm turneje, gdje će promovirati svoj prvi studijski album (ne računajući obrade Božićnih pjesama) ’’My Winter Storm“, koji se sastoji od 14 pjesama i 4 intra.

S obzirom da je Tarja bila zamoljena da ode iz Nightwisha, tako i njezin prvi singl ima simboličan naziv „I Walk Alone“. Sama je izjavila da su je ovoj pjesmi privukle riječi i dijelovi Mozartova „Requiem-a“. Time je dala naslutiti da će i album biti više sklon klasici, negoli metal zvuku.

Na albumu uglavnom prevladavaju balade u kojima je njezin glas u prvom planu. Tako je pjesma „Boy and the Ghost“ izvrsno operno djelo, gdje se savršeno nadopunjuju zbor, vodeći vokal, klavir i gudači, kojima se tek pred kraj pridružuje ostatak benda (bubnjevi, gitara i bas gitara).

„Our Great Divide“ ističe Tarjino operno umijeće, a u tekstu kao da odgovara na „Bye Bye Beautiful“, kojom su se članovi Nightwisha oprostili s njom. Osjeća se povrijeđenost i bol.

Pjesme u kojima do izražaja dolazi i orkestar i bend su: „My Little Phoenix“, za koju bih rekla da je uz „Damned and Divine“ jedna od najboljih na albumu i „Die Alive“- čiji me riffovi pomalo asociraju na nešto što bi odsvirao H.I.M. ili Rasmus, dok su vokali sličniji stilu nizozemske Epice.

„Ciaran’s Well“ i Cooperov „Poison“, ne morate poslušati. „Ciaran’s Well“ počinje obećavajućim i agresivnim intro riffom, ali prerasta u trash razočaranje; dok „Poison“ jednostavno ne odgovara Tarjinom glasu, a uz to nije metal pjesma, već power pop; pa ako ste ikad čuli originalnu verziju, ova će vas samo neugodno iznenaditi.

Kao šećer na kraju ostavila sam osobne favorite – „Sing for Me“ i „Oasis“. Prvu klasificira nevjerojatna instrumentalna pozadina, kojom dominira Tarjin glas, upotpunjen fantastičnim zborskim pjevanjem na latinskom. Druga je balada na finskom jeziku, u kojoj prvi put čujemo nešto drugačije vokalne mogućnosti ove umjetnice. Ljubitelje „Gospodara Prstenova“ vratit će u svijet vilenjaka, ne samo taktovima ove pjesme, već i svojom pojavom, odjećom i omotom albuma.

Nakon povijesnog nastupa pokojnog Freddie Mercury-a i operne dive Montserrat Caballe u Barceloni 1988., značajnih prodora opere u rock glazbi ima samo povremeno. Usuđujem se reći da je pojavom karizmatične Tarje opera zauvijek ušla u metal glazbu.

Sve u svemu, ovaj album ćete ili mrziti ili voljeti. Ako ste očekivali žestoki zvuk Nightwisha, ostat ćete razočarani, a ukoliko ste fan Tarjinih nevjerojatnih vokalnih mogućnosti, nećete moći odoljeti, a da ga svaki dan ponovno ne preslušate.

Tarja Turunen - I Walk Alone


Ivana Prica

Objavljeno 01.10.2009.

Vremeplov

Ako ne vježbam jedan dan to osjećam ja. Ako ne vježbam dva dana to osjeća moj instrument. Ako ne vježbam tri dana to osjeća moja publika.
Mstislav Rostropovich