Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Van Morrison - Trubadur koji je našao Kamen mudraca

Van Morrison - Trubadur koji je našao Kamen mudracaGeorge Ivan Morrison svijetu poznatiji kao Van Morrison engleski je pjevač, tekstopisac, pjesnik i multi-instrumentalist koji nas je zadužio svojim albumima od kojih su mnogi višestruko nagrađivani.

U njegovoj bogatoj karijeri iznikla su 33 studijska, pet live, osam kompilacijskih, dva video albuma i jedan DVD. Budući da njegovu karijeru nisu obilježili skandali i kontraverze, ovdje ćemo govoriti o njegovu stvaralaštvu.

Ovaj glazbenik započeo je graditi svoju karijeru u ranom djetinjstvu još u 50-ima prošlog stoljeća, te se iskazao kao vrhunski tekstopisac i gitarist, osebujnog i prepoznatljivog glasa, koji se bez imalo problema, kad to zatreba, laća harmonike, saksofona, bubnjeva ili klavijatura. Njegove su pjesme unikatna kombinacija bluesa, folka, jazza, soula, gospela i škotsko keltskih utjecaja.

Van Morrison je rođen 31.8.1945. u Belfastu što je svakako imalo veliki utjecaj na njegovo stvaralaštvo. No Morrison je odrastao slušajući očeve ploče koji je bio strastveni kolekcionar i među svojim biserima čuvao najvećim dijelom američke izvođače poput Leadbellyija, Howlin’ Wolfa, Sonny Boy Williamsona, Muddy Watersa, Sonny Terryija & Brownie McGeea, John Lee Hookera, Mahalia Jacksona, Ray Charlesa i Lightnin’ Hopkinsa. Sve što je kasnije Van stvarao odražava utjecaj ovih najranijih doživljaja glazbe u djetinjstvu. Kada znamo koliko je često bio izložen stilski različitim izvođačima postaje nam jasniji njegov glazbeni rukopis.

Već sa trinaest godina svirao je gitaru, saksofon i harmoniku i sporadično nastupao s lokalnim bandovima, a sa sedamnaest godina odlazi na turneju po Evropi s grupom Monarch. Po povratku s turneje 1963. godine članovi banda se razilaze no Morrison nastavlja svirati s Geordie Sprouleom i Herbie Armstrongom u sastavu Manhattan Showband. Nakon njih zasvirao je nakratko u sastavu Golden Eagles, da bi se nakratko povukao iz glazbe i osnovao R&B klub.

Sad kad je imao klub bio mu je naravno potreban i band koji bi svirao i tako se priključio The Gamblersima koji su prije svog prvog nastupa 1964. godine promijenili ime u Them. Samo po sebi bilo je logično da Van Morrison preuzme ulogu lidera budući je on bio jedini tekstopisac. Van Morrisonovo članstvo u grupi Them pamtimo prije svega po njihovom velikom hitu „Gloria“, pjesmi koju su obrađivali mnogi poznati i nepoznati glazbenici, a među njima i Patti Smith, The Doors, Shadows of Knight i Jimi Hendrix, a zatim i po obradi standarda Big Joe Williamsa „Baby please Don’t Go“ s kojom su doživjeli prvi britanski uspjeh.

Iako je za vrijeme grupe Them Van Morrison ostvario zapažene uratke i dospio na top ljestvice, odlučuje se za solo karijeru i tako 1968. izlazi njegov prvi solo album, budući da je album „Blowin Your Mind“ snimljen godinu dana ranije objavljen bez njegova odobrenja i sastavljen od demo snimaka. Okuplja grupu jazz glazbenika i u suradnji s njima nastaje bezvremenski „Astral Weeks“ posvećen producentu Bert Bernsu koji je radio na albumima grupe Them. Album je sadržavao elemente keltske glazbe, jazz improvizacija i R&B-a. Album je snimljen u dva dana u dva sessiona koja su trajala po četiri sata. Među glazbenicima koji su na albumu iskazali svoje sviralačko umijeće su i bubnjar Conny Kay i basist Richard Davis. Album je našao svoju publiku no njegova neuobičajenost za to vrijeme, vidljiva u gudačkim aranžmanima, keltskom misticizmu, soul vokalu i lirici koja je govorila o dubokim ljudskim promišljanjima, te melodiji koja je tekla oslobođena pravila „strofa-refren-strofa“ podijelila je kritiku na one koji su ga uzdizali u nebesa i one koji su davali niske ocjene njegovu ostvarenju. Danas je neupitno i svima jasno da je album „Astral Weeks“ remek djelo pop glazbe.

Za one navikle na jednostavniju i vedriju glazbu 1970. godine Morrison je isporučio album „Moondance“ kojim se vratio na tradicionalnu strukturu pjesama i publici i kritici servirao pjesme poput „Into The Mystic“. Sljedeći album „His Band and the Street Choir“ donio je uspješnicu „Domino“, a zatim je 1971. godine objavljen „Tupelo Honey“, album na kojem je Van skupio niz romantičnih i opuštenih pjesama u čijim se melodijama osjeća utjecaj countryija. Tu su bile sedmominutna „You Are My Woman“ i nostalgična „Old Old Woodstock“. Sve je ovo bilo samo priprema za osvajanje američkih top lista. 1972. godine objavljen je album „Saint Dominic’s Preview“ koji je na rang listama proveo punih šest mjeseci. Na albumu su se našle numere „Jackie Wilson Said“, „Listen To The Lion“ koja je trajala jedanaest minuta i „Almost independence Day“.

1974. godine Van Morrison objavljuje svoj prvi live album naziva „It’s Too Late To Stop Now“. Ovaj dvostruki koncertni album sniman je na koncertima u Kaliforniji i Londonu. Zamišljen kao pregled dosadašnjeg Van Morrisonovog rada i odavanja počasti blues velikanima poput Sonnyija Boy Williamsona i Ray Charlesa donio je pjesme kao što su „Ain’t Nothin You Can Do“, „Warm Love“, „Into the Mystic“, „These Dreams of You“ „I Belive To My Soul“. Iste godine, nakon povratka iz Irske gdje je istraživao svoje keltske korijene izlazi album „Veedon Fleece“ kojim je napravio malu pauzu od bluesa, jazza i R&Bija da bi podsjetio odakle stiže.

Prošle su tri duge godine a zatim je svijetlo dana ugledalo Morrisonovo novo izdanje „A Period Of Transition“ s uspješnim numerama „You Gotta Make It Through the World“ i „It Fills You Up“. Van Morrison seli u London i zatim slijede godine predanog rada u kojima se okrenuo spiritualnoj tematici, a u kojima je objavio albume „Wavelength“, „Into The Music“, „Common One“, „Beautiful Vision“, „Inarticulate Speech Of The Heart“,“ A Sense Of Wonder“, „No Guru No Method No Teacher“ i „Poetic Champions Compose“. U spomenutim albumima bavio se religioznošću, katolicizmom, keltskim misticizmom, New Ageom, scientologijom, te introspektivnim temama prožetim ciničnim i sarkastičnim komentarima.

1988. godine izlazi album „Irish Heartbeat“ kojim je Morrison dokazao da je prigrlio svoje korijene, te da utjecaj keltske glazbe koristi na najbolji mogući način. Album nastao u suradnji s odličnim Chieftainsima donio je obrade tradicionalnih irskih pjesama „Star Of The Country Down“, naslovnu „Irish Heartbeat“, „Ta Mo Chleamnas Deanta“ i druge. Godinu kasnije izlazi „Avalon Sunset“, album koji mu je u to vrijeme donio najveći komercijalni uspjeh. Sljedeće godine donijele su ponovno preispitivanje duhovnih tema na albumima „Enlightenment“ i „Hymns To The Silence“, te preokret s nešto drugačijim blueserskim albumom „Too Long In Exile“ na kojem je obradio vlastitu „Gloriu“ pozvavši prijatelja i kolegu John Lee Hookera da je otpjeva s njim. Uslijedio je album „ Days Like This“ 1995. godine i zatim album „How Long Has This Been Going On“ na kojem su prevladavali jazz standardi odrađeni u suradnji s dugogodišnjim partnerom Georgie Fameom. Svojim radom Van Morrison nastavio je pokazivati svoju svestranost te dokazao koliko kvalitetno može stvarati u različitim žanrovima.

1998. godine objavljen je album „The Philosopher’s Stone“ koji je sadržavao 30 ranije neobjavljenih pjesama koje su nastale u periodu od 1971. do 1988. godine. Na albumu su zablistale „Ordinary People“, „Don’t Worry About Tomorrow“, „Try For Sleep“, „The Street Only Knew Your Name“ i sastavile bezvremensku kompilaciju novih pjesama i Morrisonovih interpretacija klasika poput „Wonderful Remark“ i „Bright Side Of The Road“. Iste godine Van Morrisonu je uručen Grammy za suradnju s John Lee Hookerom za pjesmu „Don’t Look Back“ koju je sam producirao.

„Back On Top“ iz 1999. godine mnogi smatraju jednim od Morrisonovih najuspješnijih albuma. U prilog tome ide i činjenica da mu je ovaj album priuštio prvo samostalno pojavljivanje na Top 40 sa singlom „Precious Time“. Uz spomenuti singl na albumu su svoje mjesto našle i „When The Leaves Come Falling Down“, „High Summer“ i „Reminds Me Of You“.
Nadolazeća godina bila je rezervirana za Morrisonov live album snimljen u Belfastu u Whitla Hallu koji je uspio zarobiti svu energiju i entuzijazam glazbenika na pozornici. Uz Vana su nastupili Lonnie Donegan i Chris Barber, dva velika glazbenika. Nakon live albuma „The Skiffle Sessions - Live In Belfast“ uslijedio je rad na novim pjesmama koje je Morrison svojoj publici predstavio na albumu „Down The Road“ 2002. godine. Morrison je nastavio niz uspješnih albuma naslovima „Blue Note Records“ i „What’s Wrong With This Picture?“ koji je osvojio Grammyija za „The Best Contemporary Blues Album“.

Album „Magic Time“ izlazi 2005. godine za Morrisonovu etiketu „Exile Music Recordings“ i donosi neke od njegovih najdojmljivijih pjesama među koje treba ubrojiti „Stranded“, „Magic Time“, „Celtic New Year“ te „Gypsy In My Soul“.

Autorski rad Van je na kratko zamijenio obradama klasičnih country pjesama autora Hank Williamsa, Webb Piercea, Merle Kilgorea i Rodney Crowella, tome je pridružio tri autorske pjesme i sve upakirao u album „Pay The Devil“. Uz album su oni najvještiji ili najuporniji uspjeli doći i do limitiranog DVD izdanja na kojem su bile pjesme „Playhouse“ i „This Has Got To Stop“ snimljene u Ryman Auditoriumu u Nashvilleu.

2007. godina donijela je Van Morrisonu nove uspjehe. Izdavši tri odvojene kompilacije hitova sa posljednjim „Still On Top“ došao je do visokog drugog mjesta na UK ljestvici i dostigao platinastu tiražu.

Van Morrisonov aktualni 35. album „Keep It Simple“ svijetlo dana ugledao je 2008. godine. Ovo je prvi album s novim materijalom u posljednje tri godine i prvi u nekoliko godina na kojem je svih jedanaest pjesama skladao upravo za taj album. Ovaj album nam je još jednom pokazao snagu stvaralaštva ovog iznimnog autora koji je za svoj rad dobio mnoga priznanja pa su ga tako 1993. godine uvrstili u Rock and Roll Hall of Fame. Godinu dana kasnije nagrađen je s „Brit Award“ za nenadmašne doprinose glazbi, dvije godine kasnije Kraljica Elizabetha uručila mu je OBE nagradu za glazbeno djelovanje. Van Morrison je 1999. godine postao prvi glazbenik uveden u „Irish Music Hall of Fame“. Među posljednje nagrade ubrajamo i nagradu „Ronnie Scotts Cluba“ za najbolji muški vokal u 2007. godini te „Oscar Wilde Award“ iste godine za „Irish Contribution to Film“.

Ako želite saznati zašto ga kritika hvali, glazbenici cijene a publika obožava i što je to u njegovoj glazbi da opčinjava mase širom svijeta možete i sami otići na jedan od predstojećih koncerata u Engleskoj, već u rujnu 13. u Lichfieldu u „Cotton Hallu“ ili 19. u Brightonu u „Domeu“, te u listopadu 3. Liverpoolu u „Philharmonici“ i 4. u Briminghamu u „Symphony Hallu“.

Van Morrison - Philosopher Stone

Out on the highways and the by-ways all alone
I’m still searching for, searching for my home
Up in the morning, up in the morning out on the road
And my head is aching and my hands are cold
And I’m looking for the silver lining, silver lining in the clouds
And I’m searching for and I’m searching for the philosopher’s stone

And it’s a hard road, it’s a hard road Daddio
When my job is turning lead into gold
He was born in the back street, born in the back street jelly roll
I’m on the road again and I’m searching for the philosopher’s stone
Can you hear that engine, whoa can you hear that engine drone?
Well I’m on the road again, and I’m searching for, searching for the philosopher’s stone

Up in the morning, up in the morning when the streets are white with snow
It’s a hard road, it’s a hard road Daddio
Up in the morning, up in the morning out on the job
Well you’ve me got searching for, searching for the philosopher’s stone

Even my best friends, even my best friends they don’t know
That my job is turning lead into gold
When you hear that engine, when you hear that engine drone
I’m on the road again and I’m searching for the philosopher’s stone

It’s a hard road even my best friends they don’t know
And I’m searching for, searching for the philosopher’s stone...


Diskografija:

1967. Blowin’ Your Mind!
1968. Astral Weeks
1970. Moondance
1970. His Band and the Street Choir
1971. Tupelo Honey
1972. Saint Dominic’s Preview
1973. Hard Nose the Highway
1974. It’s Too Late to Stop Now (Live)
1974. veedon Fleece
1977. A Period Of Transition
1978. Wavelenght
1979. Into the Music
1980. Common One
1982. Beautiful Vision
1983. Inarticulate Speech of the Heart
1984. Live at the Grand opera House Belfast
1984. A Sense of Wonder
1986. No Guru, No method,, No Teacher
1987. Poetic Champions Compose
1988. Irish Heartbeat
1989. Avalon Sunset
1990. Enlightenment
1991. Hymns to the Silence
1993. Too Long in Exile
1994. A night in San Francisco (Live)
1995. Days Like This
1996. How Long Has This Been Going On
1996. Tell Me Something:The Songs of Mose Allison
1997. The Healling Game
1999. Back on Top
2000. The Skiffle Sessions - Live in Belfast 1998.
2000. You Win Again
2002. Down The Road
2003. What’s Wrong with This picture?
2005. Magic Time
2006. Pay the Devil
2008. Keep It Simple

Van Morrison - Jackie Wilson SaidAnamarija Simčić

Objavljeno 31.08.2008.

Vremeplov

Europa danas ne zna što znade i pojma nema šta hoće. Europa je danas rafinirano bezglava: s jedne strane pametna kao maska protiv otrovnih plinova, s druge strane slijepa kao staromodna lumbarda, a istodobno izazovna kao kakav velegradski izlog, pun raznovrsnog i skupocjenog besmisla.
Miroslav Krleža